Cumhuriyet Meclisi Iktisat, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi Dışişleri Bakanlığının 588 milyon 99 bin 400 TL’lik bütçesini oy çokluğuyla onayladı.

Bütçe onaylanmadan ilkin son olarak Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Milletvekili Armağan Candan ve CTP Milletvekili Erkut Şahali söz aldı. Onların konuşmalarının arkasından Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu eleştirileri yanıtladığı bir konuşma yapmış oldu.

Candan

Dışişleri Bakanlığı bütçesi üstüne söz alan Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Milletvekili Armağan Candan, Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu’na bazı sorular yöneltti.

Pile’de Yiğitler Yolu ile ilgili son durumu soran Candan, Türkiye Cumhuriyeti Bakanı Hakan Fidan’ın Şimal Kıbrıs’ta yabancıların mal edinmesine ilişkin açıklamaları bulunduğunu belirterek Ertuğruloğlu’nun bu konudaki değerlendirmesini istedi.

“Kazakistan’da meydana getirilen toplantıya niçin çağrı edilmediğinize ilişkin bilginiz var mı? Gerekçe ne yayınlandı?” diye de soran Candan, yasak göç konusunu da devletin ciddiyetle ele alması icap ettiğini kaydetti.

Meclisi temsilen gittikleri yurt dışı toplantılarında bakanlığın ve diplomatların kendilerine her türlü desteği verdiğini belirten Candan, yurt dışı personelin emek harcama ortamlarının iyileştirilmesi icap ettiğini söylemiş oldu.

Kıbrıs mevzusuna da değinen Candan, varılacak herhangi bir çözümün Kıbrıslı Türkleri AB dışına atmaması ve Kıbrıslı Türkleri adanın kuzeyine hapsetmemesinin önemine işaret etti. Candan, “O yüzden iki devlet derken on kez düşüneceksiniz; siz de ikimiz de Türkiye’deki yetkililer de. Neyin bizi nerelere götüreceğini iyi hesap etmeniz gerekir” dedi.

Şahali: “Yabancı dil ihtiyacınızın minimum olduğu süreci yaşıyorsunuz”

CTP Milletvekili Erkut Şahali ise Dışişleri Bakanlığı bütçesinin her yıl küçüldüğü eleştirisinde bulunmuş oldu ve “Dışişleri Bakanlığı’nın genel bütçe içinde bir tek bütçesi küçülmüyor, itibarı da küçülüyor” dedi.

KKTC’nin 25 dış temsilciliği bulunduğunu ve bunların 7’sinin Türkiye’de bulunduğunu kaydedem Şahali, geriye kalan 18 dış temsilciliğinin son 5 senelik faaliyetlerine ilişkin bir raporun genel kurulda kendileriyle paylaşılmasını istedi.

“Yabancı dil ihtiyacınızın minimum olduğu süreci yaşıyorsunuz. Bu Dışişleri Bakanlığı açısından sevindirici bir durum değil” diyen Şahali, “Dış temsilciliklerde yeni siyaset çerçevesinde iş gücünde bir artış oldu mu? Muhataplarından aldıkları tepki sizi sevindiriyor mu?” diye de sordu.

Kıbrıs problemi sürecinde 1977 Zirve Anlaşması ve Annan Planı’nı “başarı” olarak değerlendiren Şahali, yeni olduğu iddia edilen siyaset ile “harakiri” yapıldığını savundu.

Ertuğruloğlu: “Ortaklık öldürüldü. Öldüren ödüllendirildi, öldürülen hala daha suçlanıyor”

Eleştirilere cevap vermek suretiyle söz alan Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, “Kıbrıs problemi, Rum tarafının Kıbrıs Cumhuriyeti diye tanınıyor olmasından başka bir mesele değildir” dedi.

Rum tarafının tanınmışlığı Kıbrıslı Türklere karşı tabanca olarak kullandığını vurgulayan Ertuğruloğlu, ambargoların, Kıbrıslı Türk sporcuların internasyonal müsabakalara katılamamasının sorumlusu olarak Rum tarafını işaret etti.

“Kıbrıs sorununu yaratan BM güvenlik konseyinin beş sürekli üyesidir” diyen Ertuğruloğlu, “Kıbrıs Türkü 1960 ortaklığı ile oldukça mutluydu. Bu ortaklık öldürüldü. Öldüren ödüllendirildi, öldürülen hala daha suçlanıyor” ifadelerini kullandı.

BM ve AB’yi de eleştiren Ertuğruloğlu, “Ben hamaset yapmayı seven biri değilim fakat ben bizlere düşmanca siyaset tatbik eden ülkeler olsun, internasyonal kuruluşlar olsun, hepsine karşı sonuna kadar dik duruş sergilemeyi misyon kabul etmiş birisiyim” dedi. Ertuğruloğlu, AB’nin Rum tarafını üye yapmakla hata yaptığının bilincinde bulunduğunu sadece artık bu hatası düzeltemeyeceğini de söylemiş oldu.

“Pile tamamen BM’nin yüzüne gözüne bulaştırdığı bir vaka oldu”

Siyasal eşitliğin egemen eşitliğe dayandırılmadan anlam ifade etmeyen bulunduğunu vurgulayan Ertuğruloğlu, Annan Planı’na da değinerek, “Annan planı kadar korkulu tehlikeli bir plan bugüne dek karşımıza gelmedi” dedi.

Bakanın görüşmede bulunan bazı karşıcılık milletvekillerini KKTC’nin varlığını kabul etmemekle suçlaması üstüne münakaşa yaşandı.

Ertuğruloğlu ondan sonra, Pile’deki Yiğitler kanalıyla igili soruya “Pile tamamen BM’nin yüzüne gözüne bulaştırdığı bir vaka oldu” yanıtını verdi.

Tahsin Ertuğruloğlu, “Rum tarafı senelerdir ara bölgenin içinde sayısız ihlallerde bulunuyor, BM hiçbir şey yapmadı. Ne süre biz Pile yolunu gündeme getirsek BM karşımıza çıktı. Bu kez dedik ki bu yol yapılacak” dedi.

Ertuğruloğlu, varılan anlaşmanın arkasından 23 Ekim’de yol çalışmasına başlandığında, yol güzergahı üstünde Rum tarafına parselasyon çalışmasına izin verildiğini gördüklerini aktardı.

“Ortaklık projesi 2017’de bitti dostlar”

Tahsin Ertuğruloğlu, CTP’li vekillere, “Denktaş, aşığı olduğunuz federal Kıbrıs için ömrünü adadı. Tanıma için bir şey yapmadı. Tanımayı çözümün içinde sağlamaya çalıştı. Ortaklık projesi 2017’de bitti dostlar. Bunu ne kadar hazmedersiniz bu sizin sorunuz” dedi.

Ertuğruloğlu, “Statükodan zarar gördüğümüzü ben de söylüyorum. BM yetkilileri ne diyor, bizim görevimiz statükoyu korumaktır.  Siz istediğiniz kadar pembe dünya kurun, çözüm deyin, gerçek dünya bu şekilde işlemiyor” şeklinde konuştu.

Temsilci mevzusunda yeni bir isim önerilmediğini kaydeden Dışişleri Bakanı Ertuğruloğlu, bu konudaki görüşlerini dile getirdiklerini beyan etti. Tahsin Ertuğruloğlu, “AB kâğıt üstünde muhteşem bir teşkilat. Uygulamada nerde?” diye de sordu.

“İzlediğimiz politikanın tutarsız olmasıyla suçlandık. Bunu da kabul etmiyorum” diyen Dışişleri Bakanı Ertuğruloğlu, “Siz de hükümetlerde bulundunuz… Biz olduğumuzda siz vardınız, neyi çözdünüz? Talat bile ‘ellerinde olsa oksijeni bile keserler’ dedi…” şeklinde konuştu.

Konuşmaların arkasından Dışişleri Bakanlığının 588 milyon 99 bin 400 TL’lik bütçesi oy çokluğuyla kabul edildi.

TAK’ın 91 milyon 793 bin TL’lik bütçesi oy çokluğuyla kabul edildi

Komitede yarın Sıhhat Bakanlığı ile Emek harcama ve Toplumsal Güvenlik Bakanlığının bütçeleri görüşülecek. Toplantı saat 11.00’de başlamış olacak.

Şahali

Bütçe üstüne konuşan Iktisat, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi Başkan Vekili, CTP Milletvekili Erkut Şahali, TAK ajansının protokol haberciliğinden öte, ülkedeki tüm mühim vakaları yansıtabilecek kapasiteye haiz olması icap ettiğini beyan etti. TAK’ın abone sistemiyle çalışmasını da eleştiren Şahali, “TAK açık hizmet versin, hepimiz dilediğince haberleri yayabilsin….” dedi.

Asla kimsenin angarya çalıştırılmayacağını, insanların hakkının karşılığını alması icap ettiğini ifade eden Şahali, “TAK olması ihtiyaç duyulan durumun arkasında. Devletin bu mevzuya ciddiyle yanaşması lazım. Medyadaki değişimin bir tehdit olduğu kabul edilerek bu mevzuya lüzumlu önemin verilmesi icap ettiğini düşünüyorum” dedi.

Şahiner

CTP Milletvekili Salahi Şahiner de TAK için ayrılan ek mesai bütçesinin azca olduğu eleştirisinde bulunarak, “TAK çalışanlarının angarya çalıştırılmasına karşıyız” dedi.

Gürdallı

Görüşmede söz alan TAK Müdürü Fehmi Gürdallı, kurumdaki işleyiş hakkında komite üyelerine ve milletvekillerine informasyon verdi.

Gürdallı, personelin, editörlerin ve amirlerin fedakarca çalıştığını, bir çok süre mesai sonrasında da hiçbir karşılık beklenmeden mühim olayların haberleştirilmesine devam edildiğini belirtti.

Dikkat... Mağusa'nın büyük bir bölümü elektriksiz kalacak...

Dikkat… Mağusa’nın büyük bir kısmı elektriksiz duracak…

Resmi günlerde ek mesai çalışıldığını, personel sayısının azlığı sebebiyle hafta sonu da ek mesai çalışılmak zorunda kalındığını ifade eden Gürdallı, kurumu mali olarak zorlayanın resmi tatillerdeki ek mesailer bulunduğunu kaydetti.

Cumhuriyet Meclisi’nden TAK’ın komitedeki bütçe görüşmelerini izlemesi için talep vardığında ek mesai gerekeceğinden kaygı duyduğunu belirten Gürdallı, bu konudaki görüşmeler sonucunda Maliye’nin 2023 için de, 2024 için de gerekseme olması halinde lüzumlu desteği verebileceği sözü verdiğini söylemiş oldu  Gürdallı, bu şekilde bir destek sözünün 5 senelik müdürlük döneminde ilk kez ifade edildiğine işaret etti.

Konuşmalardan sonrasında TAK bütçesi oy çokluğuyla kabul edildi.