Suni Zeka Politikaları Derneği (AIPA) tarafınca düzenlenen “AI Tomorrow Summit KKTC”, ODTÜ Şimal Kıbrıs Kampüsü’nün ev sahipliğinde, KEİ Ofisi’nin de katkılarıyla gerçekleştirildi.

Zirveye, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Meclis Başkanı Sıkıntılı Töre, Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçisi Metin Feyzioğlu, bazı bakanlar, milletvekilleri ve öteki yetkililer ile öğrenciler katıldı.

Açılış konuşmasını dernek başkan Zafer Küçükşabanoğlu yapmış oldu. Suni zekanın geleceğin değil, bugünün teknolojisi olduğuna işaret eden Küçükşabanoğlu, dernek olarak internasyonal ve mahalli alanda suni zeka mevzusunda yaptıkları emekleri söyledi. Suni zekanın önemine işaret eden Küçükşabanoğlu, suni zekanın ekonomik kalkınmanın gücü olacağını kaydetti.

Ziraat, sıhhat, eğitim olmak suretiyle her alanda suni zekanın mühim bir yere haiz olacağını ifade eden Küçükşabanoğlu, suni zeka mevzusunda gelecek için geç kalınmaması, yeni dünyada Türkiye ve KKTC’nin söz sahibi olması için ihtiyaç duyulan adımların atılması icap ettiğini söylemiş oldu.

Dışişleri Bakanı Ertuğruloğlu, Ecevit’i andı

Dışişleri Bakanı Ertuğruloğlu, Ecevit’i andı

-Zeyrek

ODTÜ Şimal Kıbrıs Kampüsü Rektör Vekili Prof. Dr. Mehmet Zeyrek de, zirvenin, teknik bir üniversite olan ODTÜ’de yapılmasından dolayı tüm yetkililere teşekkür ederek, suni zekanın sürecini ve önemini söyledi.

Zeyrek, suni zekanın, uçsuz bucaksız, yaşamın her alanına giren, insandan daha fazlasını icra eden bir oldukça alanda söz sahibi olmaya başladığını ifade ederek, mühim olanın, bunun gelecekte başarı mı başarısızlık mı getireceği mevzusuna değindi, insan yapısı suni zekanın her alanda yaşamı kolaylaştıracak şekilde kullanılması icap ettiğini söylemiş oldu.

Suni zekada parlak bir gelecek bulunduğunu ifade eden Zeyrek, Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. Senesinde düzenlenen bu zirvenin başarı göstermiş olmasını diledi.

-Feyzioğlu

Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçisi Metin Feyzioğlu da, cumhuriyetin 100. Yılını kutlayarak başladığı konuşmasında, Büyük Önder Mustafa Kemal Mustafa Kemal Atatürk’ün “hayatta en hakiki mürşit ilimdir” sözünü anımsattı, zirvenin düzenlenmesinde emeği geçenleri kutladı.

Feyzioğlu, bugün yapacağı konuşmayı merak edip suni zekaya yazdırdığını, inanılmaz bir şey bulunduğunu açıkladı.

Konuşmasında, dün yaşamını yitiren bir öğretmenin bugün cenazesine gittiğini, orada öğrencileri gördüğünü, öğretmenlerin önemini bir kez daha anladığını ifade eden Feyzioğlu, suni zekanın kullanılmasının her alanda ehemmiyet kazandığını ve her alanı yakından etkileyeceğini altını çizdi.

“Yaşantımız değişiyor” diyen Feyzioğlu, iyiye doğru değişmesi için çalışmaların devam ettiğini, sadece iş kaybının artacağını da iyi bildiklerini söylemiş oldu.

Feyzioğlu, suni zekayla duygu eksikliğinin de ortaya çakacağı öngörüsünde bulunarak, “Bildiğimiz her şey değişecek” dedi, geleceği kurgulamak için suni zekanın içinde olunması icap ettiğini söylemiş oldu.

KKTC’nin de suni zekayı izolasyonları aşmak, talibi teknoloji üssü yapmak için fırsat olarak kullanabileceğini ifade eden Feyzioğlu, Türkiye olarak KKTC’nin yanında olduklarını belirtti.

-Tatar

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar da, Türkiye Cumhuriyeti’nin en güzide üniversitelerinden ODTÜ’de bu şekilde bir zirvede bulunmaktan duyduğu memnuniyeti açıkladı, suni zekanın gelecek ve gelecek nesiller için önemine işaret etti.

Suni zekanın 1950’lerde süregelen bir süreç bulunduğunu ifade eden Tatar, şu anda suni zekanın inanılmaz bir noktaya geldiğini, sadece mühim olanın, dünyayı iyi mi etkileyeceğinin bulunduğunu söylemiş oldu.

Dünyada iklim değişikliği, çevre kirliliği yaşandığını sadece suni zeka ile iş kayıpları olduğu benzer biçimde iş alanlarının da açılacağının söylendiğini ifade eden Tatar, temennisinin, suni zekanın, dünya kaynaklarının, çevrenin, tabiat ananın korunması ve gelecek nesillere aktarılması için ne yapacağını da söylemesi bulunduğunu kaydetti.

Suni zekanın şu anda insan tarafınca yönetildiğini, sadece durum değişirse gelecek için ne yapacağının mühim bulunduğunu ifade eden Tatar, Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. Yıl dönümünde, Doğu Akdeniz’de bir Türk devletinde tahsil gören tüm gençlere başarılar diledi.

Konuşmaların arkasından saygı duruşu yapılmış oldu ve bağımsızlık marşı okundu.