Mevzuyla ilgili Gardiyanlar Birliği’nden meydana getirilen açıklamada, “Merkezi Cezaevi’nde mahkûm ve tutuklu sayısı 900’ü aşmış durumda. Hâlbuki yeni inşa edilen cezaevi 750 kişiye gore inşa edilmiş. Bunun 100 kişisi ise açık cezaevi olarak tasarlanmıştır. Şu an 650 kişilik koğuşlara 900 şahıs sığdırmaya çalışıyoruz” denildi.

Polisin elinde 37 bin tane tutanak beklediğine işaret edilen açıklamada “Ülkemizin girişlerinin denetim altına alınmadığı ve ekonomik krizin önüne geçilmediği taktirde suçlu ve kabahat oranlarında artış olacağı aşikardır” denildi.

Bu aşamada tek dayanağın eski cezaevi binası olacağı, bu yüzden eski binanın tadil edilmesi ve buraya istihdam sağlanması gerektiği dile getirilen izahat şöyleki sürdü:

Oktay KKTC’den ayrıldı

Oktay KKTC’den ayrıldı

“Şu an hali hazırda orada 200’e yakın mahkûm ve tutuklu bulunduruyoruz. Fakat tüm bu gerçekler ortada dururken eski cezaevi maalesef oldukça vahim durumdadır. Oranın güvenlik ve insanca yaşama bakımından uygun hale getirilebilmesi için derhal ihaleye çıkılarak tadilat edilmesi ve lüzumlu personel istihdamı yapılması gerekmektedir. Şu an mevcut personel büyük özveri göstererek her iki cezaevine de yetişmeye iş yapmaktadır. Bazen eski cezaevinin başka kurumlara verileceği iddiaları da dolaşmaktadır. Böylesi bir durum Merkezi Cezaevini kaosa götürecektir. Gerekirse K.T. Gardiyanlar Birliği olarak sendikalarımızla beraber fiil ve işbırakımı haklarımızı kullanarak buna müsaade etmeyeceğimizi belirtmek isteriz.

Şu şekilde ki artık her iki cezaevinde etken olacak şekilde seviye alınmalı ve sistem buna gore çalıştırılmalıdır. Hem güvenlik hem de insancıl koşullarda etkinlik sürdürülebilmesi için lüzumlu tüm yasal düzenlemeler ve personel istihdamı yetkili makamlarca yapılmalıdır. Şu an ki koşullarda en süratli ve akılcı çözüm bu görülmektedir. Tüm bu mevzulara dikkat çekerek; lüzumlu çözümlerin bulunmadığı ve ortak akıl yürütülmediği taktirde sıkıntılar katlanarak çoğalacak ve cezaevi mevzusu kamuoyunu meşgul etmeye devam edecektir”