Amcaoğlu ile Nava Brüksel'de bir araya geldi

Amcaoğlu ile Nava Brüksel’de bir araya geldi

Bakanlıktan meydana getirilen açıklamaya gore, Yücetürk, federasyon olarak engelli bireyler için ekonomik ve toplumsal açıdan senelerdir savaşım ettiklerini ifade ederek  14 maddelik talepler listesini Gardiyanoğlu’na sundu.

2006 yılından bu yana tek bir engellinin kamuya istihdam edilemediğine dikkat çeken Yücetürk, engellilerin sorunlarının çözülmesinde koordinatör bakanlık  olan Emek harcama ve Toplumsal Güvenlik Bakanlığı’na engelli istihdamının önünün açılmasında büyük vazife düştüğünü söylemiş oldu.

Engellilerin sorunlarını çözecek bir Engelli Dairesinin kurulması gerektiği görüşünü paylaşan Yücetürk, engellilerin ulaşım ve dolaşım problemlerine da değinerek 2016 senesinde İmar Yasası altında engelli standartları tüzüğünün çıktığını sadece hiçbir şey yapılamadığını kaydetti.

18 Yaş Üstü  Engelli Rehabilitasyon Merkezleri’nin eksikliklerinin giderilmesi ve yakında açılması planlanan Engelsiz Yaşam Evi’inin acilen tamamlanmasını talep eden Yücetürk, Engellileri Koruma, Rehabilite ve İstihdam Yasası altındaki tüzüklerin  iyileştirilmesini istedi.

Gardiyanoğlu: “Engelli bir bireye iş vermek bir lütuf değil, hizmettir”

Emek harcama ve Toplumsal Güvenlik Bakanı Sadık Gardiyanoğlu da konuşmasında, kamuya 30 engellinin istihdam edildiğini ve bu istihdam listesinin sivil cemiyet örgütlerinden iletildiğini beyan etti.   Ocak ayında 20 engelli kişinin daha kamuya istihdam edileceğini kaydeden Gardiyanoğlu sayının 50’ye tamamlanacağını söylemiş oldu.

Devlet olarak engelli bireylere katkı yaptıklarını dile getiren Gardiyanoğlu, “Engelli bir bireye iş vermek bir lütuf değildir, bir hizmettir.” şeklinde konuştu.

Engelsiz Yaşam Evi’nin ihale sürecini yakından takip ettiğini, “30 Aralık gecesi ışıklarını açacağım” sözünü yerine getirmek için çalıştığını belirten Gardiyanoğlu, yaşam evinin 2024 senesinde faaliyete girmesinde kesin bulunduğunu, Yaşam Evi’nde   Vakıflar İdaresi, KEİ ve {özel sektör} ortaklaşa iş ile bir yönetim kurulacağını söylemiş oldu.

Rehabilitasyon merkezlerinin eksikliklerini yerinde gördüğünü  ve hassasiyetinin bulunduğunu kaydeden Gardiyanoğlu, merkezlerin ihtiyaçlarının tamamlanması ve engelliler ile ilgili yasal mevzuatın iyileştirilmesi mevzusunda da üstüne düşen görevi yapacağını söylemiş oldu.

2024 senesinde Yenierenköy bölgesine bir on sekiz yaş üstü rehabilitasyon merkezi kazandırmayı hedeflediklerini özetleyen Gardiyanoğlu, engelli sorunlarının sözle değil icraatla çözülebileceğini belirtti.

Gardiyanoğlu,  Emek harcama Dairesi’ne kayıtlı, yanında bakıcısı olan engellilere  bakıcıları için devlet tarafınca  toplumsal güvenlik desteği verilmesi için  İhtiyat Sandığı Dairesi ile  ortaklaşa iş içinde emek verme başlattıklarını kaydederek,  benzer desteğin otizmli  bireylerin gölge öğretmenleri için de yapılabileceğini sözlerine ekledi.