Özersay: Azerbaycan’ın petrol ve doğal gaz tecrübesinden yararlanmalıyız

Özersay: Azerbaycan’ın petrol ve organik gaz tecrübesinden yararlanmalıyız

Ülkede ciddi bir kayıtdışılık bulunduğunu  dile getirten Bakan Gardiyanoğlu önümüzdeki  ay içinde İçişleri Bakanlığı ile kapsamlı  bir af çıkaratacaklarına dikkat çekti. Daha ilkin çıkan afların bekleneni vermediğini söyleyen Gardiyanoğlu , yeni çıkacak affın kapsamı ile  beraber kayıt dışılığın önüne geçmeyi hedeflediklerini altını çizdi. 
 “KAÇAĞA TÖLERANSIM SIFIR, AFTAN SONRA GEREKİRSE SABAHLARA KADAR DENETİM YAPACAĞIZ”
Çıkarılacak affın peşinden kimsenin hakkını hiç kimseye yedirmeyeceğini ve devlete karşı sorumlulukları yerine getirenle getirmeyeni bir tutmayacaklarını söyleyen Gardiyanoğlu “Kaçağa toleransım sıfırdır. Af bittikten sonrasında adaya vereceğim rahatsızlıktan dolayı özür dilerim. Tüm ilçelerde müfettişlerimiz denetimlere çıkacak. Kimse düşünmesin ki ben uzaktayım bana gelemezler, gerekirse sabahlara kadar tüm personelimiz denetimlerini meydana getirecek. Hiç kimseye kimsenin hakkını yedirtmem.” dedi. 
 “ÇALIŞMA BAKANI BU ÜLKEDE İŞ GÜCÜNÜN KORUYUCUSUDUR”
Bu andan itibaren kimsenin gözünün yaşına bakmayacaklarını belirten Gardiyanoğlu “Hayatımda yapamayacağım hiçbir şeye yaptım demem. Bugüne dek  Emek verme Daireme bir bakın. İş  sağlığı güvenliği tamam değil diye oldukça üst düzey bir partilimin yerini kapattım. Peki o inşaattan birisi düşerse, birine bişey olursa bunun vebalini kim karşılayacak? Bu Emek verme Bakanının omuzlarındadır. Emek verme Bakanı bu ülkede kimsesiz evlatların babasıdır, iş gücünün koruyucusudur. Kimsenin gözünün yaşına bakmayacağım” dedi. 
 “BAZI DOKTORLAR YURT DIŞINA ÇIKMAYA ÇALIŞIRKEN GÖZALTINA ALINDI”
Ülkede büyük infiale yol açan reçete yolsuzluğu ile ilgili kendisine yöneltilen soruları da yanıtlayan Sadık Gardiyanoğlu “14 Ağustos günü görevi devraldığımda bürokratlarıma bana minik notlarla gelin dedim. Sigortalar Dairesi Müdürüm bazı rahatsız olduğumuz noktalar var bununla ilgili görüşebilirmiyiz dedi, ben de kabul ettim. Müdürümüz her ay denetim edilen reçete miktarlarında ciddi bir artış bulunduğunu söylemiş oldu. Daha önceki bakanla da paylaştığını fakat birazcık daha araştırılması icap ettiğini söylediğini belirtti. Hemen sonra bana hangi doktorun ne kadar reçete yazdığına dair bir sıralama getirdi. Bir ayda 7 bin 800 reçete yazan bir tabip gördüm, başka bir tabip 6 bin 900 yazmış, bir başkası 8 bin civarı yazmış. Hesapladım, bu reçetelerin yazılması için 30 gün süresince yiyecek yemeden, başka bir şey yapmadan muayene yapmış olup reçete yazılması gerekiyor. Birkaç sağlıkçı arkadaşımla görüştüm üstünde çalıştıktan sonrasında bana gelip sistemin iyi mi işlediğini anlattılar. Bunun ertesi günü paydaş tüm birliklerle informasyon alışverişinde bulunmak için toplantı düzenledim ve bu sürecin üstüne gideceğimi söyledim. Onlar da aynı şekilde bir doktorun bu rakama bir ay içinde ulaşamayacağını belirttiler ve kendilerinin de bu yönde bilgiler aldıklarını söylediler. Bu dışarıda duyulmaya başlayınca bazı eczacılar hastalara ilaç mevzusunda sorun çıkarmaya başladılar. Onların kim olduklarını biliyoruz. Ondan sonraki süreçte söylediğim tek bir şey var; dünyadaki en büyük rehberim vicdanımdır. 3 gece süresince güneşin doğuşunu izledim. Bir sigortalı olarak damla damla biriken rakamların bu şekilde sarfedilmesi, tüyü eksikleri olan yetimlerin hakkını yedirmekle ilgili. Paydaşları yeniden çağırdım ve bu mevzunun üstüne gideceğimi söyledim. Beraber miyiz değil miyiz dedim. Onlar da kabul ettiler ve bu sürece destek vereceklerini belirttiler. Hemen sonra başbakanımızla görüşerek tüm süreci kendisine anlattım. Ben bu mevzuyu polise intikal ettireceğimi söyledim. O da gereğini yapmamı ve arkamda bulunduğunu söylemiş oldu. Hemen sonra PGM’ye ihbarın incelenmesi yönünde bir kabahat duyurusunda bulunduk. 13 Eylül günü Polis Genel Müdürlüğü’nün istemi üstüne tüm detayları hususi soruşturma birimine vererek soruşturmaya destek olduk. Ortalama 1 hafta sonrasında da gözaltı vakaları başladı. Bazılarını yurt dışına çıkmaya çalışırken yakaladılar” dedi. 
 “SUÇSUZ DOKTOR VE ECZACILARA KARŞI YAPILAN LİNÇ GİRİŞİMİNE MÜSAADE ETMEM”
Gözaltıların arka arkaya başladığını hatırlatan Gardiyanoğlu  Sapla samanın da karıştırıldığını , kamuoyunda ciddi bir karalama politikasının yaşandığına dikkat çekti. Gardiyanoğlu görevini layıkıyla icra eden tabip ve eczacılara karşı meydana getirilen linç girişimine  de Emek verme ve Toplumsal Güvenlik Bakanı olarak karşı bulunduğunun altını çizdi.  Gardiyanoğlu “Doktorları ve eczacılarımızı zan altında bırakılmasına müsaade etmem” şeklinde konuştu. 
“HASTALARIN İLACA ERİŞİMİNDE BİR SIKINTI YOK”
Hastaların ilaca erişimiyle ilgili yaşandığı iddia edilen sıkıntılara da değinen Bakan Gardiyanoğlu suçlanan eczacıların sistemlerinin  kapatıldığını , teminata bağlananların sistemlerin de  gelecek hafta açılacağını  dile getirdi. iddia edilmiş olduğu benzer biçimde büyük bir erişim sıkıntısı  olmadığını  belirten Gardiyanoğlu niyetlerinin  ilaca erişimi kısıtlamak değil tam tersine rahatlatmak bulunduğunu  kaydetti.
 “USÜLSÜZLÜĞÜ ORTAYA ÇIKARMAMIZA YARDIMCI OLAN PERSONEL DE İNCELENDİ”
Doktorların, eczacıların suçlanmasının yanında bu işin onayını veren, ödemesini icra eden personelin niçin suçlanmadığıyla ilgili kendisine yöneltilen suali yanıtlayan Emek verme ve Toplumsal Güvenlik Bakanı Sadık Gardiyanoğlu “Artık sistem dijitalleşti. Veriler direk karşınıza düşüyor. Bunu takip eden kadromuz buna bakarak hareket ediyor. Bu reçeteler günden güne kabarınca Toplumsal Sigortalar Dairesi müdürü  bunu fark ederek takip etmeye başlıyor. Ve birlikte hareket etmiş olduğu kadroyu uyararak rakamların arttığını ve araştırma başlatmaları icap ettiğini söylüyor. Daha ilkin dile getirmişler fakat fazla ilgilenilmemiş. Şu demek oluyor ki aslen kamuoyunun suçlamış olduğu personel gelip bizi uyardı ve soruşturma başlatmamız icap ettiğini söylemiş oldu. Fakat yurttaşlarımız merak etmesin bu personelimiz de araştırma altına alındı. Aslına bakarsanız toplamda 8 personel var. Meydana getirilen araştırma sonucu bir usulsüzlükleri çıkmadı” dedi.
 “BU BAKANLIK ESKİMİŞ YASALARLA YÖNETİLMEYECEK, ARTIK YEP YENİ BİR BAKANLIK OLACAK”
Göreve gelir gelmez eskimiş yasalara el attıklarını da özetleyen Gardiyanoğlu  artık yeni bir Emek verme ve Toplumsal Güvenlik Bakanlığı olacağını ve vatandaşın da bunu  hissedeceğini dile getirdi.