Belediye’den verilen bilgiye gore, Gönyeli Hizmet Binası’nda yer edinen törende imzalanan protokole, Gönyeli-Alayköy Belediyesi Başkanı Hüseyin Amcaoğlu ve Internasyonal Kıbrıs Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Halil Nadiri imza koydu.

-“Atık stratejisi yaşam bulacak”

Protokole gore, UKÜ bünyesinde emek harcamalar sürdüren Sürdürülebilir Kampüs Merkezi tarafınca belediyeye destek verilecek ve Gönyeli Alayköy Belediyesi’nin imkânları dahilinde kayıt altında olan çeşitli verilerden ve yetişim imkanlarından üniversitenin ve üniversite öğrencilerinin faydalanması sağlanacak.

Üniversitenin değerlendirmeleri neticesinde belirlenen atıkları belediye tarafınca lüzumlu ayrıştırma ve ön işlemler yapıldıktan sonrasında üniversitede dönüştürülecek.

-Amcaoğlu: “Atıklar kalem ve barınak için su kabı şeklinde doğaya yine kazandırılacak”

Protokol imza töreninde konuşan Gönyeli Alayköy Belediye Başkanı Hüseyin Amcaoğlu, Internasyonal Kıbrıs Üniversitesi ortaklaşa iş ile Belediyenin elindeki atıkları geri dönüşümle tekrardan kullanıma kazandırmanın belediye için mühim bir fırsat bulunduğunu söylemiş oldu.

Amcaoğlu, geri dönüştürme sonrasında atıkların kalem ve barınak için su kabı şeklinde doğaya yine kazandırılması hedefiyle yola çıktıklarını da belirtti.

Amcaoğlu, “Çevre dostu politikaların sürdürülmesi ana hedeflerimizdendir. Biliyorsunuz ki İklim Uyarlama Merkezi’ni belediyemiz bünyesinde oluşturduk. Birçok bilim insanı bu kurulda içeriyor. Bu bir ilk olarak hayata geçirilmiş bir projedir. Birçok alanda uzmandan oluşan bir merkez oluşturduk” diye konuştu.

İmzaladıkları protokolün içerdiklerini hayata geçirme niyetinde  olduklarını ifade eden Amcaoğlu, “Bu işbirliğinin meyvelerini almak bizim için oldukça önemlidir. Bu projeye katkı koyan tüm arkadaşlarımıza da teşekkürlerimizi iletiyoruz” dedi.

-Nadiri: “ülkeye katma kıymet sağlamak ve örnek modeller sunmak amacıyla emek harcamalar yürütüyoruz”

Internasyonal Kıbrıs Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Halil Nadiri de yürüttükleri araştırma ve geliştirme faaliyetlerini yalnız kampüs içinde sınırı olan tutmadıklarını,  ülkeye katma kıymet sağlamak ve örnek modeller sunmak amacıyla emek harcamalar yürüttüklerini kaydetti.

Mahalli ve merkezi yönetimlerle bu tür iş birliklerini devamlı halletmeye hazır olduklarını belirten Nadiri,  “Gönyeli-Alayköy Belediyesi ile beraber yaşam kabul eden proje ile belediyenin sağlamış olduğu atıkların üniversitenin imkânlarıyla değerlendirilmesi ve tekrardan kullanıma sunulmasının mühim bir örnek teşkil etmektedir. Bu projenin öteki tüm mahalli yönetimler açısından mühim bir örnek teşkil edeceğini düşünüyorum. Biz kendi kampüsümüzün içinde çevre duyarlılığına ehemmiyet veriyoruz ve bunu bir yaşam biçimi haline getirdik” diye konuştu.

Üniversitelerin iklim değişikliği ve çevre mevzularında toplumu bilgilendirmesi ve yönlendirmesinin önemine de işaret eden Nadiri, “Üniversitemiz yerleşke içinde yürüttüğü başarı göstermiş emek harcamalar yardımıyla bilimsel nitelikli yerleşkelerin sürdürülebilirlik açısından değerlendirildiği UI GreenMetric Dünya Üniversiteler sıralamasında Dünya’da 71’inci, Avrupa’nın ise 29. en sürdürülebilir kampüsü olmuştur. Haiz olduğumuzu informasyon birikimini mahalli yönetim ve öteki kurumlarla paylaşarak ortaklaşa iş yapmaktan kıvanç duyuyoruz. Bu mevzuda Gönyeli-Alayköy Belediyesiyle hayata geçen iş birliğinin oluşmasına katkı koyan başta Belediye Başkanı Sayın Amcaoğlu olmak suretiyle tüm belediye yetkililerine ve üniversitemizden projenin koordinasyonunu elde eden Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Serkan Abbasoğlu ve öteki tüm emek verme arkadaşlarımızı kutluyor ve teşekkür ediyorum. Bu hususi projenin bir parçası olduğumuz için memnunuz ve mevcud informasyon birikimimizi sizlerle paylaşmaktan büyük mutluluk duyuyoruz.” dedi.

-İlk dönüştürme işlemi yapılarak, ufaklıklara verildi

Taçoy: Asayiş konusunda eşgüdüm komitesi kurulmalı

Taçoy: Asayiş mevzusunda eşgüdüm komitesi kurulmalı

İş birliği protokolü kapsamında ilk testin gerçekleştirildiği ve UKÜ Sürdürülebilirlik Atölyesi’nde dönüştürülen atıklardan 500 tane kalem üretildiği belirtilen açıklamada, bu kalemlerin imzalanan protokolün arkasından Amcaoğlu ve Nadiri tarafınca Gönyeli Fazıl Plümer Anaokulu’na götürülerek ufaklıklara teslim edilmiş olduğu ifade edildi.