Kamuoyunda “Mobese” olarak da malum, bilhassa kavşaklarla ana yollara, gezinsel ve halkın yoğun olarak bulunmuş olduğu bölgelere kurulan KGYS ile ilgili Türk Ajansı Kıbrıs’a (TAK) konuşan Polis Genel Müdürlüğü (PGM) İletişim ve Informasyon İşlem Müdür Vekili Ahmet Kahvecisoy, “Sistem, birçok adli ve trafik meselesinin aydınlatılmasında mühim rol oynadı” dedi.

Kameraların devreye konulması süreciyle ilgili informasyon veren Kahvecisoy, bu konudaki çalışmaların 2017’de başladığını anımsattı.

KKTC ile Türkiye Cumhuriyet içinde imzalanan iş birliği protokolü uyarınca onay yasasının Cumhuriyet Meclisi’nden geçirildiğini, bununla beraber alt yapı ve kurulum emekleri yapıldığını belirten Kahvecisoy, ilgili yasa ve tüzüklerin de 2018’de yürürlüğe girdiğini kaydetti.

Başbakanlık bünyesinde Şehir Güvenlik Yönetim Sistemleri Kurulu ile itiraz kurulu oluşturulduğunu da belirten Kahvecisoy, kurulumlarla ilgili izinlerin bu kurulda verildiğini söylemiş oldu.

-“600’den fazla kamera var…”

KGYS ile kurulumların pandemi döneminde, Temmuz 2020’de başladığını, sisteminse 6 Eylül 2021’de olaya müdahale ettiğini ifade eden Ahmet Kahvecisoy, Lefkoşa’da 34 bölgeye, Girne’de ise 29 bölgeye KGYS sistemi kurulduğunu aktardı.

Türkiye Cumhuriyeti’nin hibesi olan sistem için KKTC bütçesinden herhangi bir harcama yapılmadığını söyleyen Kahvecisoy, “600’den fazla kamerayla çalışan sistemde 7/24 görüntüleme ve plaka takip sistemi var. Araçların seyrüsefer, muayene ve sigortası da bu sistem üstünden denetim edilebiliyor” dedi.

-“Görüntüler İzleme Merkezi’nde inceleniyor”

KGYS’nin birçoğunun ana kavşak noktaları üstünde, yoğun yerlerde kurulu bulunduğunu dile getiren Kahvecisoy, sistemdeki görüntülerin ilgili yasak ve tüzükler uyarınca 7 gün 24 saat esasıyla Polis Genel Müdürlüğü’ndeki İzleme Merkezi’nde bu iş için istihdam edilen sivil hizmet görevlileri tarafınca vardiya usulüyle incelendiğini belirtti.

Ahmet Kahvecisoy, kayıtların yasa ve tüzüklerde belirtilen esasa gore saklandığını, zamanı erişince de sistem tarafınca otomatik silindiğini de söylemiş oldu.

Canlı seyretme esnasında karşılaşılan durumlarla ilgili lüzumlu birimlerin vaka yerine sevk edildiğini de ifade eden Ahmet Kahvecisoy, resmi soruşturma mevzularında, adli ve trafik meselelerinde verilerin, KGYS Yasası’nda belirtilen usule uygun olarak soruşturma memurlarına verildiğini kaydetti.

-“Kırmızı ışık ihlallerinde ciddi düşüş oldu”

Bakanlar Kurulu tamamlandı

Bakanlar Kurulu tamamlandı

KGYS sisteminin kurulduğu andan itibaren birçok adli ve trafik meselesinin aydınlatılmasında mühim rol oynadığını vurgulayan Kahvecisoy, kabahat sonrası failin takip edilerek yakalanması, trafik kazalarının oluş şekilleri, kırmızı ışık ihlalleri sebebiyle yaşanmış olan ciddi kazalarla ilgili tespitin kolaylaştığını söylemiş oldu.

Kahvecisoy, kırmızı ışık ihlallerinde ciddi düşüş bulunduğunu da vurgulayarak, KGYS ile bilhassa ana arterler üstünde günlük rutin trafik kontrolleri yapıldığını da belirtti.

-“Gazimağusa, Güzelyurt ve İskele için emek harcama yapılıyor”

Kahvecisoy, KGYS sisteminin kurulu olduğu ilçelerde bazı noktaları genişletme ihtiyacı doğduğunu söyleyerek, bunların projelerinin hazırlandığını aktardı, Gazimağusa, İskele ve Lefke ilçeleri için de emek harcama yapıldığını belirtti.