Rum Önder Nikos Hristodulidis, Kıbrıs Genç TV programcısı Mustafa Alkan’a hususi açıklamalarda bulunmuş oldu.

Rum Önder Hristodulidis, Kıbrıs sorununda gelinen noktayı değerlendirdi. Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’na katılmak suretiyle gelecek hafta New York’a gideceğini hatırlatan Hristodulidis, “BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ile görüşmem başta olmak suretiyle orada bazı mühim görüşmelerim olacak” dedi.

New York’ta Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ile ortak bir görüşme yapmayı umduğunu belirten Hristodulidis, “Bu yüzden BM Genel Sekreteri’ne yazdığım mektupta da müzakerelerin tekrardan başlaması ihtimalini değerlendirmesi için yeni bir temsilci atamasını rica ettim” ifadelerini kullandı.

“BENİM BİRİNCİ ÖNCELİĞİM KIBRIS SORUNUNUN ÇÖZÜLMESİDİR”

İklim Değişikliği ile Mücadelede Vejetaryen Beslenme

İklim Değişikliği ile Mücadelede Vejetaryen Beslenme

Hristodulidis, “Benim birinci önceliğim Kıbrıs görüşmelerinin tekrardan başlaması ve Kıbrıs problemininin çözülmesidir” diye konuştu.

Müzakerelerin başlamaması yada Kıbrıs probleminin gene çözülememesi durumunda Kıbrıslı Türklerin ve Kıbrıslı Rumların bunun bedelini ödemeye devam edeceğine dikkat çeken Rum Önder Hristodulidis, “Ben imkanlar dahilinde lüzumlu olan ne var ise halletmeye hazırım” açıklamasında bulunmuş oldu.

Hristodulidis, Kıbrıs sorununa dair müzakerelerin çerçevesinin BM parametresi bulunduğunu söyleyerek, “Bu kuşku kaldırmaz bir durumdur. Hepimiz bu karara bağlı kalmalıdır” dedi.

“KIBRIS’TA İKİNCİ BİR DEVLETİN TANINMASI GİBİ BİR İHTİMAL YOK”

Kıbrıs Türk tarafının sunmuş olduğu ‘egemen eşitlik ve eşit internasyonal statü’ temelindeki çözüm modeliyle ilgili de konuşan Hristodulidis, “Kıbrıs’ta ikinci bir devletin tanınması benzer biçimde küçük bir ihtimal yok” dedi.

“AB BÜTÜN TARAFLAR İÇİN ‘KAZAN-KAZAN’ YÜNÜNDE BİR ÇÖZÜME YARDIMCI OLABİLİR”

Avrupa Birliği’nin (AB) de müzakerelerin başlaması noktasında rolünün artırılması icap ettiğini dile getiren Hristodulidis, “Şu sebeple AB elindeki araçları kullanarak tüm taraflar için ‘kazan-kazan’ yönünde bir çözüme destek olabilir” ifadelerini kullandı.

Rum Önder Hristodulidis, 2017 yılındaki Crans Montana görüşmelerine de değindi. Crans Montana görüşmelerinde masayı Rum tarafının terk etmediğini ileri devam eden Hristodulidis, “Genel Yazman, ‘burada duruyoruz, bitti’ dedi” diye konuştu.

“MÜZAKERELERE CRANS MONTANA’DA KALDIĞIMIZ YERDEN DEVAM ETMELİYİZ”

Devrin Türkiye Cumhuriyeti (TC) Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun ısrarları dolayısıyla Crans Montana’da görüşmelerin kesildiğini aktaran Hristodulidis, “Müzakerelere Crans Montana’da kaldığımız yerden devam etmeliyiz” açıklamasında bulunmuş oldu.

Hristodulidis, Crans Montana’daki görüşmeler sorasındaki yakınlaşmaların değerlendirilmesi icap ettiğini açıkladı.

BM’nin, AB’nin ve internasyonal cemiyet desteklediği bir çözümü arzuladıklarını kaydeden Hristodulidis, “Ben görüşme masasına oturmaya hazırım. Ersin Tatar’ın da endişelerini gidermeye hazırım” diye konuştu.

“KIBRISLI TÜRKLER TARAFINDAN SEÇİLMİŞ BİR LİDER İLE KIBRIS SORUNUNU ÇÖZMEYE HAZIRIM”

Hristodulidis, Cumhurbaşkanı Tatar’a saygı duyduğunu söyleyerek, “Kıbrıslı Türkler tarafınca seçilmiş bir önder ile çalışmaya ve Kıbrıs sorununu çözmeye hazırım” açıklamasında bulunmuş oldu.

“Tatar eğer argümanları ve fikirleriyle kendisine güveniyorsa, peki, oturup konuşalım” diyen Hristodulidis, “Eğer bunu yaparsak, kim bilir ben onun endişelerini giderecek çözümü bulabilirim” dedi.

Kaynak: Kıbrıs Postası