Komitede verilen aranın peşinden Iktisat ve Enerji Bakanlığı bütçesinin genel görüşmesine devam edildi.

-Şahiner

CTP Milletvekili Salahi Şahiner, AKSA ile imzalanan protokol çerçevesinde enterkonnekte  sisteminin devreye girmesiyle , solar da dahil evvelinde meydana getirilen anlaşmaların yürürlükten kalkacağını savundu.

-Barçın

CTP Milletvekili Devrim Barçın, yurtdışı yollukların artış oranlarının neye nazaran belirlendiğini sordu.

Maliye Bakanlığı yetkilisi de bunun planlanan temaslar doğrultusunda belirlendiğini söylemiş oldu.

-Baybars

Bağımsız milletvekili Ayşegül Baybars, hükümet programında Iktisat ve Enerji Bakanlığıyla ilgili maddeleri okuyarak, protokolde yer edinen mevzularda ne durumda olunduğuyla ilgili Amcaoğlu’ndan informasyon istedi.

Iktisat Bakanlığı’nın ülkedeki tüm yatırımlardan görevli olması icap ettiğini ve ilk olarak yabancı yatırımcıların gayrı menkul haricinde yatırım yapmasının önünün açılması icap ettiğini belirtti.

Bakanlığın endüstri politikaları var ise ne olduklarını da merak atiğini dile getiren Baybars, şirket kurma süreçlerinin kısaltılması için neler yapıldığını da sordu.

Baybars, konuşmasının devamında Amcaoğlu’na bir takım sual yönelterek, cevapları değerlendirdi.

-Şahali

CTP Milletvekili Erkut Şahali, bu bakanlığın bir tek maaş ödemekle görevli bir görüntü çizdiğini kaydederek, bundan dolayı enerji bacağını konuşmanın “fazlaca anlam ifade etmeyen” bulunduğunu söylemiş oldu.

Yenilenebilir enerjide 2016 senesinde bile izinlendirme yapılamadığını hatırlatan Şahali, akaryakıt ve gazın fiyatlandırma yetkisinin bu bakanlıkta bulunduğunu hatırlatarak, bu kış aylarında tüm ülkenin bu ürünlerin fiyatlarının nasıl biteceğini merak ettiğini belirtti.

Şahali, fiyat denetimi mevzusuna değinerek, denetlemesi gerekenin Tecim Dairesi bulunduğunu sadece mevcud personelle bunun mümkün olamayacağını kaydetti.

Genel tüketim maddelerinde niye “maksimum fiyat şudur” sonucu alınamadığını soran Şahali, insan deposu kafi olmasa da bunun yapılabileceğini söylemiş oldu.

Ülkedeki kayıt dışılığın devasa boyutlarda bulunduğunu, üstelik bunun fazlaca dizgesel şekilde devletin kayba uğratılmış olduğu bir nokta bulunduğunu ileri devam eden Şahali, gümrükte KDV’si direkt alınan ürünlerin bile el değişme esnasında birden fazlaca KDV ödemesine maruz kalmasını eleştirdi.

Şahali, nakit kullanımının sınırlandırılmasıyla kayıt dışılığın büyük seviyede denetim altına alınacağını söyleyerek, hepsi yapılmazsa bakanlığın bir tek maaş ödemekten ibaret olacağını belirtti.

Iktisat ve Enerji Bakanlığının hareket alanının sınırsız bulunduğunu ve her haneye nüfus edebileceğini belirten Şahali, denetim faaliyetlerinin alınan kararlarla sürdürülebilir hale getirilebileceğine inandığını kaydetti.

 Şahali, buharlı nikotin ürünü emirnamesinin geçtiğini ve bu ürünün kontrol edilmesine olanak sağlayacak yapıya haiz olunmadığını söylemiş oldu.

Bu ürünün ithalatının önünü açan üst düzey bir bağlantı bulunduğunu iddia eden Şahali, bu şekilde bir ürünün ülkeye gelmesini kendi açısından kabul edilebilir bulmadığını söylemiş oldu.

Hal yasasıyla ilgili atılan adımları da sıralayan Şahali, Hal Yasasının geçmesiyle belediyenin yetkilerinin de kaldırıldığını hatırlattı.

-Amcaoğlu

Eleştirileri yanıtlayan Enerji ve Iktisat Bakanı Olgun Amcaoğlu,  buharlı tütün ürünlerinin Cenup’de yasal olması sebebiyle siparişle evlere bile gelecek hale geldiğini, alınan kararla en azından ruhsatsız olanları toplama hakları olacağını kaydetti.

Hasan Taçoy: Öğretmenin gailesi gelecek üzerinedir

Hasan Taçoy: Öğretmenin gailesi gelecek üzerinedir

Ülkeye girişlerinde de Sıhhat Bakanlığının onayına gereksinim duyulacağını ve bunun bile bir süzgeç görevi göreceğini ve şu an herhangi bir ithal izni talebi de bulunmadığını altını çizdi.

Amcaoğlu, kimsenin canını yakacak bir karar almadıklarını ve kendilerinin bu mevzuda fazlaca titiz davrandığını yineleyerek, en azından satışını yetkiye ve denetime bağladıklarını kaydetti.

Özgür Liman işletme tüzüğünün değişeceğini de belirten Bakan Amcaoğlu,  yapılacak bazı değişimlerle ilgili informasyon verdi

Konuşmaların peşinden 287 milyon 653 bin 100 TL’lik Iktisat ve Enerji Bakanlığı Bütçesi oyçokluğuyla kabul edildi.