Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat’taki depremlerin arkasından, ölümlerin olduğu binalarda ilgili Cumhuriyet başsavcılıkları tarafınca başlatılan soruşturmalar sürüyor.

Ünal Üstel: Türkiye ile ilişkiler en üst seviyede devam ediyor

Ünal Üstel: Türkiye ile ilişkiler en üst seviyede devam ediyor

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın görevlendirmesiyle zelzele bölgesinde bilimsel araştırmalar meydana getiren KTÜ Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Kısmı Yapı İşleri Daire Başkanlığı öğretim üyelerinden oluşan uzman kurul, yıkılan 500’e yakın binadan topladıkları numuneleri, laboratuvar ortamında mercek altına aldı.

Kurul, yüzlerce insana gömüt olan yapılara yönelik, aralarında Isias Otel, Ebrar Sitesi ve Rönesans Rezidans’ın da bulunmuş olduğu binalara ilişkin örnekleri inceleyerek hazırladıkları raporu da ilgili Cumhuriyet başsavcılıklarına iletti.

İncelemelerde beton tazyik dayanımının, yönetmelikte koşul koşulan değerlerin yarısından azca bulunduğunu ortaya koyan uzmanlar, Hatay’da yüzlerce insanoğlunun ölümüne yol açan Rönesans Rezidans’ın raporunu da tamamlayıp, savcılığa göndermek suretiyle çalışmalarına devam ediyor.

VAN DEPREMİ İLE KARŞILAŞTIRILDI

KTÜ Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Kısmı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Can Altunışık, yapılarla ilgili tüm ayrıntıların incelenediğini söylemiş oldu.

7 aydan bu yana 4 bin dava dosyasıyla ilgilendiklerini söyleyen Altunışık, Van depreminde yıkılan 154 binanın karot dayanımının 10,5 megapascalken, Kahramanmaraş’ta yıkılan binalarda bu oranın 10 megapascal ile 14 megapascal içinde değişmiş olduğu bilgisini verdi.

“Bu değerler yapı denetim zorunluluğu ulaştıktan sonra birazcık artış gösterse de yapı denetim zorunluluğu öncesinde oldukca daha fena durumda.” diyen Altunışık, oranın oldukca düşük bulunduğunu söylemiş oldu.

ISIAS OTEL İÇİN “KUM KOVASI” BENZETMESİ

Adıyaman’da yıkılan Isias Otel için hazırladıkları rapordan data veren Prof. Dr. Altunışık, binanın konut binası olarak projelendirildiğini, kaba inşaat bittikten sonrasında otele çevrildiğini söylemiş oldu.

“Isias Otel’de karot değerleri ilgili tarihteki yönetmeliği sağlamıyor.” diyen Altunışık, “Resmine baktığınız vakit görüyorsunuz, bir kovanın içine kum doldurup ters çevirmişsiniz benzer biçimde. Binanın yıkılış şeklinin, kovayı kaldırdıktan sonrasında kumun yayılış şekli benzer biçimde bulunduğunu görebiliyorsunuz.” ifadelerini kullandı.

EBRAR SİTESİ İNŞAATINDAKİ USULSÜZLÜKLER

Kahramanmaraş’ta yıkılan ve onlarca kişiye gömüt olan Ebrar Sitesi’nin tüm bloklarında projeye uyulmadığını özetleyen Altunışık, “İmalat aşamasında etriye sıklaştırması, çiroz ve kancaların uygulanırken projeye uyulmamış, büyük eksiklikler olduğu ortaya çıktı. Bu da binanın ana yıkılma sebepleri içinde.” dedi.

RÖNESANS REZİDANS İÇİN İNCELEME DEVAM EDİYOR

Altunışık, Hatay’da yıkılan Rönesans Rezidans için ise çalışmaların sürdüğünü söylemiş oldu. “Fazlaca mühim bir bina olduğundan oldukca kırılgan davranmaya çalışıyoruz. 3 bloklu bir bina. Hem temelinde hem üst yapısında derz var ve binaların 3’ü de belirgin bir kattan kırılıp arkaya doğru düşmüş. Aynı 3 blok da aynı hasar mekanizmasına haiz.” diyen Altunışık, “Yaptığımız araştırmalarda araç-gereç özelliği ile uygulanmasında bazı problemler olduğu belirtiliyor fakat bilirkişi raporlarıyla bizlere gelen resimler içinde bir değerlendirme yapmış olup net kanaatimizi bildirmek istiyoruz. Ümit ederim depremin 1’inci yılı dolmadan üzerimizdeki tüm dosyalarımızı Cumhuriyet Başsavcılığımıza teslim etmiş olacağız.” ifadelerini kullandı.