Dikkat! Yarın bazı bölgelerde ses, ADSL ve internet hizmetlerinde kesinti olacak

Dikkat! Yarın bazı bölgelerde ses, ADSL ve web hizmetlerinde kesinti olacak

İstatistik Kurumu Başkanı İrfan Tansel Demir, yazılı bir izahat yaparak, Tecim Dairesi’nin yayınladığı toptan sebze meyve fiyatlarının tavsiye durumunda bulunduğunu özgür piyasadaki rakamlar olmadığını açıkladı.

İstatistik Kurumu Başkanı Demir, “Sebze meyve tutarları günlük ve hatta saatlik değişebilmektedir.  Hatta İstatistik kurumunun ayın belli periyotlarında (5-15 ve 25’ inde) alınan rakamlar tamamen özgür piyasa verileri olup bu mevzuda aşırı fiyat artışları var ise sebepleri de çözümleme edilmektedir” dedi.

İrfan Tansel Demir, “Hane halkı bütçe anketine gore belirlenen tüketim grupları ve alışkanlıklarında, özgür piyasa koşullarına gore fiyatlar oluşmakta, döviz ve mevsimsel kaynaklı olarak ise fiyatlarda düşüş yada yükseliş yaşanmaktadır” ifadelerini kullandı.

Demir, açıklamasına şöyleki devam etti:

“Gene vasıta onarım ve ev aletleri tamirlerinde oda ve birliklerin almış olduğu döviz eşeysel onarım ve bakım ücretleri de tavsiye durumunda olup özgür piyasada oluşan fiyatlar üstünden alınan  fiyatlar gerçektir. Diş Tabibleri Odası’nın da açıklamış olduğu fiyatlar tavsiye durumunda olup bu mevzuda özgür piyasada oluşan rakamlar bilhassa Eylül 2023 ayındaki döviz endeksinin düşüş göstermesinden dolayı döviz cinsinden dişçilikde kullanılan sarf malzemeler ve tedavi ücretlerinde de düşüş gerçekleşmiştir.”

“Ulusal gelir fert başına 14 bin 636 dolar”

Demir, Gayri Safi Ulusal Hasıla neticelerini da açıklayarak, şu ifadeleri kullandı: 

“Ulusal Gelir fert başına 14 bin 636 Amerikan Doları olarak gerçekleşmiş olup bu mevzuda geçmiş yıllara gore en kapsamlı ve gerçek verilere gore hesaplanmıştır. Bu mevzuda tarihinde ilk kez veriye dayalı açıklanmış en gerçekçi ulusal gelir bulunduğunu  belirtmek isteriz. Tecim Dairesi’ nin verilerinin yapılacak kontrollerde hata çıkması ihtimali ile revize edilebilir opsiyonu vermesi, bizde de Kurum olarak GSMH sonuçlarına revize edilebilir opsiyonu eklenmiştir. Şimdiye kadar revize mevzusunda herhangi bir ilave gelmemiş olup GSMH neticeleri güncel olarak geçerlidir.”