İstatistik Kurumu’nun istatistikleri herhangi bir şahıs, makam ya da kurumun talebi yada talimatına bakılırsa değil, veriler ışığında, bilimsel ve teknik özerklik ilkesine bakılırsa bağımsız şekilde hesapladığını kaydeden Demir, yeteri kadar bilgisi olmayanların önyargılı yorumlarının kamuoyunu yanlış yönlendirdiğini, kurumu da kurum çalışanlarını da negatif etkilediğini belirtti.

Yapıcı eleştirilere devamlı açık, doğru data almak ve vermek için tüm kesimlerle iletişime açık olduklarını söyleyen Demir, İstatistik Kurumu’nun verilerinin güvenilirliğiyle ilgili meydana getirilen eleştirilere yanıt vermek, kamuoyundaki data kargaşasını gidermek için izahat yapma gereği duyulduğunu açıkladı.

İstatistik Kurumu Başkanı İrfan Tansel Demir’nin şeffaflık ve hesap verebilirlik vurgusunda bulunmuş olduğu yazılı açıklaması şöyleki:

“Her şeyden ilkin bilinmesi gerekir ki İstatistik Kurumu, internasyonal standartlara uygun, güvenilirlik, tutarlılık, tarafsızlık, istatistiki gizlilik, güncellik, şeffaflık, bilimsellik ve karşılaştırılabilirlik ilkeleri doğrultusunda istatistikler üretmekte ve yayımlamaktadır. Kurumumuz istatistik üretim ve yayımlama süreçlerinde, kullananların gerekseme ve önceliklerini dikkate alan Avrupa İstatistikleri Uygulama Esasları’na (CoP)’na bağlı kalmakta ve tüm süreçler için bilimsel ve internasyonal standartlara uygun olarak seyretme, araştırma, değerlendirme ve denetim emekleri yapmaktadır.

Bu çerçevede İstatistik Kurumu, ürettiği tüm istatistiklerini, herhangi bir şahıs, makam ya da kurumun talep yada talimatına bakılırsa değil, alandan derlediği veriler ışığında yasal olarak haiz olduğu bilimsel ve teknik özerklik ilkesine bakılırsa  bağımsız olarak hesaplamaktadır. Bu durumda hiçbir araştırma, araştırma ve sorgulama ihtiyacı hissetmeksizin, sayılara müdahaleler yapıldığı ve gerçeği yansıtmadığı yönünde  ortaya atılan bu iddialar tamamen mesnetsiz ve yersizdir.

Her şeyden ilkin bilinmesi ihtiyaç duyulan son aşama emek harcanarak ortaya konan bu veriler hakkında cahilce, taraflı ve önyargılı meydana getirilen yorumlar kamuoyunu yanlış yönlendirmekte, bunun sonucu olarak da yapılmakta olan  mesnetsiz eleştiriler hem kurumu hem de kurum çalışanlarını negatif yönde etkilemekte ve yıpratmaktadır.

Bunun yanı sıra, Kurumumuz TÜİK, Dünya Bankası ve TAIEX şeklinde  kuruluşlar ile de iş birliği içinde çalışılmakta ve istatistik üretme süreçlerinde koymuş olduğu  hedeflere en kısa sürede yetişebilmek için büyük emek harcamaktadır.

Tüm bunlar ışığında Kurumumuzun itibarını zedelemeye yönelik olarak, maksatlı şekilde üretilen bu tür yalan ve iftiralarla dolu, mesleki ve etik değerlerden uzak ve hayal ürünü iddiaları düşündürücü bulduğumuzu açıkça ifade ederiz.

İstatistik Kurumu olarak, tüm bunlarla açıklamaya çalıştığımız ve bilhassa yorumcularımızdan beklentimiz tarif ve kavramlar doğrultusunda rakamlarımızı yorumlamaları. Böylelikle oldukca büyük emek harcanarak meydana gelen bu emekler amacına ulaşabilir ve ülkemize bir yarar sağlayabilir.

Arıklı: YDP'nin özgül ağırlığı vekil sayısı ile ölçülemez

Arıklı: YDP’nin özgül ağırlığı vekil sayısı ile ölçülemez

Kurumumuz, devamlı yapıcı eleştirilere açıktır ve bu tarz şeyleri meydana getiren kişileri de saygıyla karşılamaktadır. Bununla beraber, şeffaflık ilkesi gereği, faaliyetleri hakkında doğru data almak ve kamuoyunu doğru bilgilendirmek için tüm kesimler ile her türlü iletişime açıktır.”