DOLAR
32,2936
EURO
34,8439
ALTIN
2.445,10
BIST
10.268,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
15°C
İstanbul
15°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
Salı Açık
20°C

KIBRIS Amcaoğlu: Elektrikte kısa ve orta vadede arz güvenliği için tedbirler aldık

KIBRIS
                                        Amcaoğlu: Elektrikte kısa ve orta vadede arz güvenliği için tedbirler aldık
18.09.2023 14:21
6
A+
A-

[ad_1]

Iktisat ve Enerji Bakanı Olgun Amcaoğlu BRT’de katılmış olduğu Manşet+ programında yapmış olduğu açıklamada, Şimal Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin uzun solukta elektrik ihtiyacının karşılanması yönünde ihtiyaç duyulan planlamanın yapıldığını ve adımların atılmaya başladığını ifade eden Amcaoğlu, sadece bunun hayata geçeceği beş senelik süre zarfında ülkenin ihtiyacına ilişkin çalışmaların da başladığını söylemiş oldu.

Amcaoğlu, Teknecik Santrali’nin kurulu yapısında geciken bakımlar olduğuna ve bunun üretimde aksamaya niçin olduğuna işaret ederek, öteki taraftan hususi şirketten alınan enerjinin arzında herhangi bir sorun yaşanmadığının altını çizdi.

Söz mevzusu firmanın sözleşme şartlarını eksiksiz bir halde yerine getirmekte bulunduğunu ifade eden Amcaoğlu, devlet bacağında ise bir termik santralin arıza sebebiyle tamamen dönem dışı bulunduğunu, 4 tane 17 buçuk megavatlık makinenin bakımsızlık sebebiyle tam kapasiteyle üretim yapamadığını, 2 tane 17 buçuk megavatlık makinenin ise asla üretim yapamadığını söylemiş oldu.

Bakan Amcaoğlu, “Bunların tamamını alt alta koyarsanız enerji üretim arzında ne kadar büyük bir sorun bulunduğunu görebilirsiniz. Teknecik’teki 60’lık termik santralde bakımlar tamamlanıyor, sorun gideriliyor. Geçen gün bakanlar kurulunda buna ilişkin imzaları attık. Bakımları yapılmadığı için verimsiz olan 4 makinenin bakımları da şu an yapılıyor. Çalışmayan 2 makinenin de tamirleri tamamlanıyor. Bunlar tamamlanırsa ve aylık 390 megavat benzer biçimde bir puan değere ulaştığımızda ihtiyacımız olan üretimi deneyebilir miyiz sorusuna karşı, evet olacak. Fakat bu sürdürülebilir bir şey değil. Şu sebeple oldukça net bir halde İskele ve Esentepe bölgesindeki gereksinimler ortada. Devamlı bir yapılaşma var, nüfus artışı var. Eğitime ve sağlığa da bakmış olduğunuzda durum net olarak ortada. Tüm bu tarz şeyleri göz önüne alarak biz Türkiye Cumhuriyeti Enerji Bakanı ile, Sayın başbakanımızın da bilgisi dahilinde, ve son olarak Sayın Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın da ziyaretinde dile getirdiğimiz destek taleplerimiz var. Naturel gaz ile de çalışabilen 170 megawatt’lık bir enerji santralinin buraya aktarılması var ” dedi.

[ad_2]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.