Töre: Biz dikkat etmezsek başımızı felaketler gelir

Töre: Biz dikkat etmezsek başımızı felaketler gelir

HASDER koleksiyonunda bulunan Kıbrıslı bayanlar tarafınca meydana getirilen Sesta’lar yolcu gidiş bölümünde geçişlik sonrasında sergileniyor.

Sesta, Kıbrıs’a özgü, buğday saplarının çeşitli renklerle kök boyalarla boyandıktan sonrasında, örülerek meydana getirilen bölgesel bir el sanatı eseridir. Kıbrıs’a ilişkin bu sanat 19. Yüzyıla dayanmaktadır. Şimal Kıbrıs’ın simgelerinden kabul edilen sesta, rengi, deseni ve örgüsü ile dikkat çekiyor. Sesta, dekoratif bir süs eşyası olmanın yanı sıra, günlük hayatta, sini ve sini görevinde de kullanılır. Kıbrıs gezilerinin unutulmaz hatıra ve hediyelik eşyaları içinde yer alır.

Özçelik: Kıbrıs Kültürünü yolcular ile buluşturduk

T&T Havalimanı İşletmeciliği Genel Müdürü M. Serhat Özçelik, el emeği ile meydana getirilen ve büyük emek ve sabır isteyen Sestaların kaybolmaya yüz tutmuş Kıbrıs kültürünü tekraradan gündeme getirip yolcularla tanıştırmanın mutluluğunu yaşadıklarını beyan etti.

Her gecen gün Dünya’daki değişen teknolojinin geliştiğini sadece geçmişe duyulan özlemin devam ettiğine dikkat çeken Özçelik, Kıbrıs Türk kültürünün yaşatılması ve gelecek nesillere aktarılmasının önemine vurgu yapmış oldu ve bu şuur ile hep beraber hareket edilmesi gerektiğine işaret ederek, kaybolmaya yüz tutmuş kültürel değerlerin yaşatılması adına emek veren kişiler ile HASDER’e teşekkür etti.

Özçelik, “Geçmiş yıllarda yaşam șekillerimiz olan kültürümüzü geleceğe taşıyan Halk Sanatları Vakfı yetkililerini kutluyor, serginin gerçekleşmesinde emeği gecen herkesi kutlama ediyorum” dedi.

Çağlıoğlu: Sestaların Ercan Havalimanı’nda sergilenmesi mühim

HASDER adına açıklamada bulunan El Sanatları Merkezi müdürü Hasan Çağlıoğlu ise HASDER koleksiyonunda yer edinen bu hususi sestaların büyük emekler ve uğraşlar sonucunda Kıbrıs’ın değişik noktalarında karşı karşıya meydana getirilen araştırmalar ile derlenerek 2010 senesinde kitaplaştırıldığını beyan etti.

Çağlıoğlu, serginin Ercan Havalimanı’nı ziyaret eden tüm yolcu ve turistlere Kıbrıs kültürünün bu güzel ve renkli ürünlerinin tanıtımına büyük katkı sağlayacağını belirterek, Kıbrıs kültürünün bu hususi el işi ürünlerini sergileme imkanı veren T&T Havalimanı İşletmeciliği’ne teşekkürlerini iletti.