DOLAR
32,3374
EURO
34,8108
ALTIN
2.390,60
BIST
10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
19°C
İstanbul
19°C
Açık
Pazartesi Açık
21°C
Salı Parçalı Bulutlu
24°C
Çarşamba Az Bulutlu
19°C
Perşembe Çok Bulutlu
16°C

KIBRIS Sıhhat Bakanı Dünçyürek: Hedefim; ufak memnuniyetler değil, sistemi düzeltmektir

KIBRIS
                                        Sıhhat Bakanı Dünçyürek: Hedefim; ufak memnuniyetler değil, sistemi düzeltmektir
01.09.2023 17:47
1
A+
A-

[ad_1]

Sağlıkta organizasyonu düzeltmenin önemine dikkat çeken Bakan Dinçyürek, “Sıhhat çalışanlarının motivasyonunu yüksek tutmak fazlaca önemlidir. İlk günden itibaren nokta atışı sorunları çözmek için hamle yapıyorum” dedi. 
“Hedefim; ufak memnuniyetler değil, sistemi düzeltmektir”
 Dinçyürek, “Günü kurtaran bir sıhhat bakanı olmak istemiyorum. Amaç, ilacı tamamlanmamış olan bir hastanın bakan devreye girerek, ilacını tedarik etmesi olmamalıdır, mühim olan 500 yataklı Lefkoşa Devlet Hastanesi’nin temelini atmak değil, ana vatan Türkiye ile istişare ederek 2025’te bitirme hedefini koymaktır. Benim hedefim; ufak memnuniyetler değil, sistemi düzeltmektir” açıklamasını yapmış oldu. “Tek tek çözmek yerine hem altyapıda hem üst yapıda sistemi kurmamız lazım” Sistemin içinde senelerce doktor olarak vazife yaptığını hatırlatan Bakan Dinçyürek, sorunları sistemsel olarak çözmek için çaba harcadıklarını dile getirdi. 
Dinçyürek, Girne Hastanesi’nin 2024 yılının Mart ayı civarında hizmete girmesini sağlamak ve Gazimağusa Hastanesi’nde yükü azaltmak adına yeni sıhhat merkezlerinin hayata geçirilmesini hedeflediklerini belirtti, şöyleki devam etti: “Tüm bunların altyapısı ve düşüncesi mevcuttur. Konuşturmak yerine hayata geçirilmiş projelere dönüştürmektir temel hedefim… Bizim görevimiz bu projelerin önündeki engeller her her neyse tek tek aşarak, çözümü üretebilme becerimizi gösterebilmektir. Tek tek çözmek yerine hem altyapıda hem üst yapıda sistemi kurmamız lazım.” “Güzelyurt Hastanesi’ni öngörülen tarihten daha erken bitirilmesi için çalışıyoruz” Dinçyürek, inşaatı devam eden Güzelyurt Hastanesi’ne işaret ederek, “Belli bir noktaya geldi, bitmesi için ciddi kaynak gerekiyor. Bittiği noktada da ciddi bir yatırım isteyen bir projedir. Öngörülen tarihten daha erken bitirebilmesi için değişik projeler geliştirmeye çalışıyorum. Amaç, Güzelyurt’taki hastaneyi daha erken bitirerek, hizmete sunmaktır” ifadelerini kullandı. 
“Problem oluşmadan çözmek istiyoruz” Sıhhat ocaklarının ve 112 Acil Servisine yönelik projeleri bulunduğunu belirten Dinçyürek, “112 Acil Servisindeki problemi kuramsal olarak kafamızda çözdük, ergonomik olarak paydaşlarla görüşmemiz lazım” dedi. Dinçyürek, ülkede fazlaca sık trafik kazası ve iş kazası olduğuna değinerek, “Kaç tane ambulansımız var? Nerede konuşlanmış?.. Bu sistemi proaktif düşünmemiz lazım. ‘Yandım anam’ diyerek arayış içinde olmak başka, herhangi bir vaka yaşanmadan yapmak başkadır.  Biz problemi oluşmadan dizgesel çözmek istiyoruz” diye konuştu. “Ek bütçede gerçek ihtiyacımızı karşılayabilecek rakamlar talep edeceğiz” Sağlıkta gerçekçi bir öngörü yapma hedefinde olduklarını kaydeden Dinçyürek, bütçenin bilimsel verilere dayanarak ve gerçekçi tespitler yapılarak oluşturulması icap ettiğinin altını çizdi. Dinçyürek, “Bizim, onkoloji hastalarının gerekseme duyduğu ilaçları 2024’ün bütçesinden yaparız deme şeklinde bir lüksümüz yoktur. Biz şu anda ek bütçe emek vermesi yapıyoruz. Sorunlara dizgesel yaklaşıyoruz, adım adım düşünerek ortaya koyuyoruz. Ek bütçede, gerçek ihtiyacımızı karşılayabilecek rakamlar talep edeceğiz” dedi. Ülkedeki ilaç eksikliği… “20 milyon TL’lik kaynak yaratıldı” Dinçyürek, artık reçetelerin el yazısı olmadığını, E-Reçete kullanımına geçildiğini anımsatarak, “Teknik ekibime, 1 aylık ilaç ihtiyacımızı sormuş oldum. Hekimlerimizin yazdığı ilaçlar üstünden yola çıkarak, bir sayı ortaya çıkarıldı” dedi, şöyleki devam etti: “Göreve geldiğim ilk gün ilaç eksikliğine ilişkin de istişareler gerçekleştirip, mevcut durum hakkında data aldım. Namludaki son mermi noktasındayız…  Hafta başlangıcında Maliye Bakanlığı ile görüştük. 20 milyon TL’lik bir kaynak yaratıldı, bugünlerde harcamasını yapacağız.” ‘İlaç Takip Sistemi’ ile ilaç kaybının hatasız bir noktaya getirilmesini hedeflediklerine vurgu meydana getiren Dinçyürek, “Bizlere sağlanan deposu etkin kullanmama lüksümüz yoktur. Sağlıktaki finansmanı çözmemiz esastır. Sürdürülebilir finansmanı sağlayabilirsek, sağlığı birkaç çağ atlatacak bir noktaya getirebiliriz” ifadelerini kullandı. Dinçyürek, “Sorunların farkındayız, çözüm önerileri bellidir. Kısa sürede hissedilebilir değişimler hayata geçecek” diyerek, sözlerini noktaladı. 

[ad_2]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.