DOLAR
32,3374
EURO
34,8108
ALTIN
2.390,60
BIST
10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
19°C
İstanbul
19°C
Açık
Pazartesi Açık
21°C
Salı Az Bulutlu
24°C
Çarşamba Az Bulutlu
20°C
Perşembe Az Bulutlu
17°C

KIBRIS Tatar; 9 Eylül Cephesi direnişçilerini unutmadık, unutmayacağız, unutturmayacağız

KIBRIS
                                        Tatar; 9 Eylül Cephesi direnişçilerini unutmadık, unutmayacağız, unutturmayacağız
11.09.2023 04:10
4
A+
A-

[ad_1]

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, 9 Eylül Cephesi direnişçilerinin şehit oluşunun 66. yıl dönümü dolayısıyla yayımladığı mesajda, 1957 yılı eylül ayında şehit düşen 9 Eylül Cephesi direnişçilerini saygı, minnet ve dualarla anarak, ulusal savaşım şehitlerinin bugünlere gelmemizdeki ölümsüz kahramanlar olduklarını belirtti.

Cumhurbaşkanı Tatar, “1955 senesinde kurulan Rum terör örgütü EOKA, Kıbrıs Türk halkına yönelik silahlı saldırılarını yoğunlaştırmıştı. EOKA terör örgütünün hedefi; Kıbrıs Türk halkını yok etmek, Kıbrıs’ı bir Helen Adası yapmaktı. Rum Ortodoks Kilisesi ile Rum-Yunan liderliğinin öncülüğünde yürütülen, Kıbrıs’ı Yunanistan’a ilhak etme mücadelesi ise yoğun bir halde devam etmekteydi” dedi.

“Kıbrıs Türk halkı bu saldırılara karşı tamamen savunmasız bir durumda olup, Türk bölgeleri ve Türk köyleri büyük bir tehdit altındaydı” şeklinde konuşan Cumhurbaşkanı Tatar; “İnsanlarımız katlediliyor ve göçe zorlanıyordu. Bu ağır koşullar altında Kıbrıs Türk halkını saldırılardan korumak amacıyla kurulan ilk direniş örgütlerimizden birisi de 9 Eylül Cephesi’ydi. 9 Eylül Cephesi adını, Lefkoşa’nın Osmanlı İmparatorluğu tarafınca fethinin ve İzmir’in Yunan işgalinden kurtuluşunun zamanı olan 9 Eylül tarihinden almıştı” şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar açıklamasının devamında; “EOKA terör örgütünün halkımıza yönelik silahlı saldırıları devam ederken, 9 Eylül Cephesi direnişçilerinden Millet Ülfet, Kubilay Altaylı, İsmail Beyoğlu ve Mustafa Ertan EOKA saldırılarına karşı halkımızı korumak amacıyla 1957 yılı eylül ayının ilk günlerinde su borularından el yapımı bomba yapım ederken meydana gelen patlama sonucunda ağır bir halde yaralanmış, birisi vaka yerinde ötekiler ise kaldırıldıkları hastanelerde şehit düşmüştür” ifadelerinden bulunmuş oldu.

[ad_2]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.