KKTC Gazete Manşetleri/ 30 Ekim 2023

KKTC Gazete Manşetleri/ 30 Ekim 2023

Fileleftheros gazetesi “Kıbrıs Türk Malları İçin Statik İncelemelerde Mesele”  başlıklı haberinde,  Rum Meclisi tarafınca oylanan ve de Kıbrıs Türk mallarına statik incelemeyi zorunlu kılan yasanın, ödeneklerin; boş olan Kıbrıs Türk evlerinin yada binalarının tamiratına değil incelemelere gitmesine niçin olacağını yazdı.

Kıbrıs Türk Malları İdaresi’nin, onaylanan ilgili yasa sebebiyle, göçmenlerin barınması için boş binaları onarım edemeyeceğini yazan gazete, ilgili yasanın İçişleri Bakanlığını her yeni bina için statik araştırma yapılması adına 5 yada 6 bin Euro ödemeye zorunlu kıldığını belirtti.

Habere gore, Kıbrıs Türk Malları İdaresi Müdürü Yorgos Mattheopulos, milletvekillerini bilgilendirirken yapmış olduğu açıklamada bir tek göçmenlerin barınması için dağıtılması planlanan  boş evlerin bakımını elverişsiz hale getiren büyük miktarlara gerekseme duyulacaksa bunların onarım edilmeyeceğini söylemiş oldu.

Bunun da, Kıbrıs Türk mallarının statik incelemenin yapılması için dağıtılacak ödeneğin, yeni göçmenlere sağlanacak barınmayı engelleyeceği anlamına geldiğini yazan gazete ilgili yasanın, statik incelemenin bir tek evler için değil ticari binalar için de yapılmasının ön gördüğünü anımsattı.

Habere gore Mattheopulos, Kıbrıs Türk Malları Vasiliği olarak İçişleri Bakanının, evlerle ilgili incelemenin harcamasını ödeyeceğini sadece ticari binalar mevzusunun ise incelendiğini açıkladı.

Mattheopulos, bir bina kompleksinin parçası olan ticari binanın el değiştirmesi durumunda, yasa gereği incelemenin yapılacağını belirtirken mesela; el değişiklik yapma durumu kendileriyle ilgili değilken 10 kullanıcıdan 9’unun statik araştırma yapma mevzusunda iyi mi yükümlü kılınabileceği sorusunu da sordu.

Kıbrıs Türk Malları İdaresi fonu bütçesinin 5.5 milyon Euro bulunduğunu söyleyen Mattheopoulos, dağıtılacak binalara yönelik statik araştırma yapma yükümlülüğüne bağlı olarak ödeneğin, halihazırda kullanılan binaların tamiratı için kim bilir kafi olamayacağını belirtti.