Oxford Üniversitesi, St. John’s College Auditorium’da yer edinen konferansı, öğrenciler ile Türk toplumu sivil cemiyet kuruluşları temsilcilerinin yanı sıra Türkiye Cumhuriyeti Londra Büyükelçisi Osman Koray Ertaş ile KKTC Londra Temsilcisi Çimen Keskin de izledi. 

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, konferansa katılan her insana teşekkür ederek başladığı konuşmasında, Kıbrıs zamanı, Kıbrıs problemi ve Kıbrıs’ın geleceğine yönelik data verdi. Tatar, KKTC devletinin bugün 40. Müessese yıldönümünü kutladığını ifade ederek, katılımcılara KKTC ile ilgili data aktardı. Kıbrıs’ta iki devlet, iki halk, iki değişik dil, din ve kültür olduğuna işaret eden Tatar, Kıbrıs’ın tarihçesini söyledi. 

Osmanlı devletinin Kıbrıs adasında uzun seneler yargı sürdüğünü ve Türk halkının burada uzun seneler yaşadığını kaydeden Tatar, adanın İngiltere’ye kiralanmasının arkasından bir kısım Türkün Anadolu’ya döndüğünü, adada Türk nüfusunun azaldığını belirtti. 

İngiltere’nin adadan çıkarken, Osmanlı devletine kısaca Türkiye’ye geri vermesi gerekirken Rum ve Yunan ikilisine bıraktığını kaydeden Tatar, adada kalan Türklerin adadaki Türk varlığını koruduğunu ve pes etmeden saldırılara karşın toprağı koruduğunu söylemiş oldu. 

Tatar, Kıbrıs Türk halkının Yüce Önder Mustafa Kemal Mustafa Kemal Atatürk’ün izinden gittiğini, Türkiye Cumhuriyeti’nin daima yanında bulunduğunu ifade ederek, ulusal savaşım yılları ve sonrasında Sulh Harekatı ile beraber Kıbrıs Türk halkının devletine kavuşmasında mühim bir rol oynadığına dikkat çekti. 

KKTC’nin bugün 40. yaşını kutladığını ifade eden Tatar, Türkiye Cumhuriyeti’nin desteğiyle geleceğe kuvvetli bir halde, kuvvetli adımlarla yürüdüğünü söylemiş oldu. 

Yunanistan’ın Kıbrıs’a yapmış olduğu darbeyi anımsatan ve o dönemden bugüne adanın bir Yunan adası olması hayalinden vazgeçmediğini ifade eden Tatar, Kıbrıs Türk halkının hiçbir süre pes etmeden yoluna devam ettiğini kaydetti. 

Cumhurbaşkanı Tatar, garantör ülke İngiltere’nin Kıbrıs’ta iki üsse haiz bulunduğunu, Birleşmiş Milletler’in de burada görevli bulunduğunu sadece geçmişte Kıbrıs Türk halkına karşı meydana getirilen hücum ve katliamlara sessiz kaldığını sadece Türkiye Cumhuriyeti’nin Kıbrıs Türk halkını yalnız bırakmadığını söylemiş oldu. 

Türk ordusunun adaya gelmesiyle Kıbrıs Türk halkının barışa, huzura ve güvenliğe kavuştuğunu ifade eden Tatar, Türkiye Cumhuriyeti ve KKTC devletinin şu anda Doğu Akdeniz’de sulh ve huzurun teminatı bulunduğunu dile getirdi. 

Tatar, Kıbrıs’ta Rum tarafının ortaya çıkan tüm anlaşmalara “hayır” söylediğini, sadece “evet” diyen Kıbrıs Türk halkına verilen sözlerin tutulmadığını işaret etti, meydana getirilen haksızlığı altını çizdi. 

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, KKTC’nin 40 senedir egemenlik, bağımsızlık ve devlet kavgasını sürdürdüğünü, asla pes etmeden de mücadeleye devam edeceğini belirterek, Türkiye Cumhuriyeti’nin garantörlüğünden de asla vazgeçmeyeceklerini söylemiş oldu. 

Kıbrıs Türk halkının adada eşit ortak olduğuna işaret eden Tatar, Kıbrıs’ta iki devlet zemininde, eşitlik temelinde, Kıbrıs Türk halkının internasyonal eşit statüsünün kabul edilmesiyle bir çözüm bulunabileceğini kaydetti. 

Tatar, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da tam desteğiyle yeni siyasetin sürdürüldüğünü anlatarak, iki devletin işbirliğine dayalı çalışmalara hazır olduklarını belirtti. 

Enerji alanı başta olmak suretiyle her alanda iki devlet içinde adanın geleceği için ortaklık yapılabileceğine vurgu meydana getiren Tatar, Kıbrıs Türk tarafı olarak adada kalıcı adil sürdürülebilir bir antak kalma için Türkiye Cumhuriyeti ile beraber iyi niyetli adımlar atmaya, tüm kesimlerle işbirliğine dayalı çalışmalara devam edeceklerini söylemiş oldu. 

Gazimağusa Belediyesi'nde araç takip sistemi aktifleşti

Gazimağusa Belediyesi’nde vasıta takip sistemi aktifleşti

Tatar, federal çözüm arayışlarının sona erdiğini, Kıbrıs’ta artık iki devlete dayalı egemen eşitlik temelinde bir çözüm bulunabileceğini belirtti, azınlık durumuna düşecekleri bir maceraya atılmayacaklarını kaydetti. 

Kıbrıs Türk halkına geçmişte oldukca söz verildiğini sadece spor dahil her alanda engelleme uyguladığını işaret eden Tatar, internasyonal camiaya karşı itimat kaybı yaşadıklarını, Gazze’de bugün yaşananların da kendilerine Türkiye Cumhuriyeti’nin garantörlüğünün önemini bir kez daha gösterdiğini belirtti. 

O yüzden iki devlet temelinde, Türkiye Cumhuriyeti’nin garantörlüğünün devamı ile talibi geleceğe taşıyacak işbirliklerine daima açık olduklarını ifade eden Tatar, Türkiye Cumhuriyeti ile daima omuz omuza devleti geleceğe taşıyacaklarını söylemiş oldu. 

Soruları da yanıtlayan Tatar, Kıbrıs Türk halkının ambargolar altında bulunduğunu sadece Türkiye Cumhuriyeti yardımıyla tüm kapıları zorladığını ve tüm kesimlerle görüşmeler yaptığını ifade ederek, İngiltere’de yapmış olduğu temasları söyledi. Tatar, BM, AB temasları, Türk Devletleri Teşkilatı gözlemci üyeliği, İslam İşbirliği Teşkilatı üyeliği, Azerbaycan ziyareti, İngiliz parlamentosu ziyaretlerini işaret etti. 

Tatar, Kıbrıs Türk halkının eşit bir halk bulunduğunu ve artık haksızlıklara bir son verilmesi icap ettiğini söylemiş oldu. 

Kıbrıs’ta gerçeklerin ortada bulunduğunu, adada iki devlet bulunmuş olduğu, KKTC’nin 40. Yılını kutladığını ifade eden Tatar, iki devletli çözüm siyasetini Türkiye Cumhuriyeti ile beraber sürdüreceklerini kaydetti. 

Tatar, KKTC’nin her alanda demokratik bir ülke, demokratik bir devlet bulunduğunu vurgulayarak, Kıbrıs’ta iki halkın birbirine saygı duyması halinde iki devletli işbirliğine dayalı çözümün mümkün bulunduğunu açıkladı. 

Cumhurbaşkanı Tatar, Rum yönetiminin KKTC’yi her yerde engellemek yerine ortaklık yapmasının adaya ve bölgeye istikrar getireceğine vurgu yapmış oldu.