Bengihan, cezaevindeki tutuklu ve mahkum sayısındaki artışa dikkat çekerek, mahkemelerin yükünün arttığını, bununla beraber personelin iş yükünün de arttığını vurgulayarak, Kayıt Kalemleri Tüzüğünü eleştirdi.
Bengihan, ülkede yaşanmış olan kabahat olaylarının her geçen gün arttığını, cezaevlerinde mahkum ve tutuklu sayısının binin üstüne çıktığını, bunun ülke için güvenlik noktasında ve toplumsal mevzularda büyük sıkıntılarla karşı karşıya olunduğunun göstergesi bulunduğunu belirtti.
Internasyonal Cumhuriyet Klasik Otomobil Rallisi yapılmış oldu
Bengihan, mahkum ve tutuklu sayısına bakıldığında 600’ünün üçüncü ülkelerden gelenlerden oluştuğunu, ülkeye gezgin ve talebe adı altında gelenlerin gerçek amacın haricinde kabahat vakalarına karıştıklarını, cezaevlerinin kapasitesinin üstünde mahkum ve tutuklu bulundurduğunu, davaların görüldüğü yerlerin mahkemeler bulunduğunu belirterek, yoğunluğa işaret etti.
Mahkemelerle ilgili sorunların genel bulunduğunu, bugün Gazimağusa Kaza Mahkemesinde izahat yapma gereği hissettiklerini söyleten Bengihan, buradaki sorunların da öteki ilçelerdeki mahkemelerle benzer bulunduğunu söylemiş oldu
Itimat Bengihan, mahkemelerin personel eksikliği nenelerini sayarken, mahkemelere sınavla istihdam edilen insanların belirli bir süre sonrasında başka kadrolara gittiklerini altını çizdi. Bengihan,
”Demek ki, mahkemelerde yaşanmış olan bir ekip olumsuzluklar vardır, bir problem vardır, bu problemi kabullenmek gerekir. Bu sorunların çözülmesi için adım atılması gerekir ki çalışanları motive edelim” dedi.
Mahkemelerde tüm kadrolarda eksiklik bulunduğunu, ihtiyaç duyulan kadroların doğru zamanda ve doğru yerde doldurulmadığını , doldurulduktan sonrasında fırsatı kabul eden personelin haklı olarak, mahkemede yaşanmış olan sıkıntılardan dolayı değişik statü ve kadrolara gittiğini belirtti.
Gazimağusa Kaza Mahkemesinde mukkayitlik ile ilgili 5 münhal açıldığını, münhale 4 kişinin başvurduğunu, iki kişinin imtihanı geçtiğini, bunun sebebinin münhal şartlarının ağırlaştırılması ve 2011’den sonrasında işe giren ve başka statüde çalışan personelin mukayyitliğe başvurabilme koşulu olmaması bulunduğunu söylemiş oldu.
Bengihan, “Mahkemelerin oturup düşünmesi lazım. Biz iyi mi başvuruları daha çok alabiliriz diye. Bir de mahkemelerde uzun seneler hizmet veren değişik statülerde çalışan yetişmiş insanoğlu var, bu kadrolara müracaat hakkı bile olamıyor” dedi.
Bengihan, Kayıt Kalemleri Tüzüğünde değişim yapılırken, görüşlerinin alınmadığını, Teknik Kurul oluşturulmadığını, ifade ederek, kamu görevlilerinin Kamu Görevlileri Yasasına doğal olarak bulunduğunu ve kamu görevlilerinin vazife yetki ve sorumluluklarının tüzük ile değil yasa ile düzenlendiğini altını çizdi.
Mevcut tüzük ihtiyacı karşılanmış olsa bugünkü sorunları yaşamayacaklarını söyleyen Bengihan, “Bizim gayemiz mahkemelerimizin personel noktasında kaçışına dur diyebilmek için onların moral motivasyonunu artırma yönünde yükselmelerinin önünü açabilmenin koşullarını yaratmak. Çalışanların mutlu ve rahat bir halde çalışmalarının önünü açmak “ dedi.
Bengihan, mevcut sorunların çözümünde adım atılmazsa bırakım ve fiil hakkını kullanabileceklerini açıkladı.