Bengihan, cezaevindeki tutuklu ve mahkum sayısındaki artışa dikkat çekerek, mahkemelerin yükünün arttığını, bununla beraber personelin iş yükünün de arttığını vurgulayarak, Kayıt Kalemleri Tüzüğünü eleştirdi.

Bengihan, ülkede yaşanmış olan kabahat olaylarının her geçen gün arttığını, cezaevlerinde mahkum ve tutuklu sayısının binin  üstüne çıktığını,  bunun ülke için güvenlik noktasında ve toplumsal mevzularda  büyük sıkıntılarla karşı karşıya olunduğunun göstergesi bulunduğunu belirtti.

Uluslararası Cumhuriyet Klasik Otomobil Rallisi yapıldı

Internasyonal Cumhuriyet Klasik Otomobil Rallisi yapılmış oldu

Bengihan,  mahkum ve tutuklu sayısına bakıldığında 600’ünün  üçüncü ülkelerden gelenlerden oluştuğunu, ülkeye gezgin ve talebe adı altında gelenlerin gerçek amacın haricinde kabahat vakalarına karıştıklarını,  cezaevlerinin kapasitesinin üstünde  mahkum ve tutuklu bulundurduğunu, davaların görüldüğü yerlerin mahkemeler bulunduğunu belirterek, yoğunluğa işaret etti.

Mahkemelerle ilgili sorunların genel bulunduğunu, bugün Gazimağusa Kaza Mahkemesinde  izahat yapma gereği hissettiklerini söyleten Bengihan, buradaki sorunların da öteki ilçelerdeki mahkemelerle benzer bulunduğunu söylemiş oldu

Itimat Bengihan, mahkemelerin personel  eksikliği nenelerini sayarken,  mahkemelere sınavla istihdam edilen insanların belirli bir süre sonrasında  başka kadrolara gittiklerini altını çizdi. Bengihan,

”Demek ki, mahkemelerde yaşanmış olan bir ekip olumsuzluklar vardır, bir problem vardır, bu problemi kabullenmek gerekir. Bu sorunların çözülmesi için adım atılması gerekir ki çalışanları motive edelim” dedi.

Mahkemelerde tüm kadrolarda eksiklik bulunduğunu, ihtiyaç duyulan  kadroların doğru zamanda ve doğru yerde doldurulmadığını , doldurulduktan sonrasında fırsatı kabul eden personelin haklı olarak, mahkemede  yaşanmış olan sıkıntılardan dolayı değişik statü ve kadrolara gittiğini belirtti.

Gazimağusa Kaza Mahkemesinde mukkayitlik ile ilgili 5 münhal açıldığını,  münhale 4 kişinin başvurduğunu, iki kişinin imtihanı geçtiğini, bunun sebebinin münhal şartlarının ağırlaştırılması ve  2011’den sonrasında işe giren ve başka statüde çalışan personelin mukayyitliğe başvurabilme koşulu olmaması bulunduğunu söylemiş oldu.

Bengihan, “Mahkemelerin oturup düşünmesi lazım. Biz iyi mi başvuruları daha çok alabiliriz diye.  Bir de  mahkemelerde uzun seneler hizmet veren değişik statülerde çalışan yetişmiş  insanoğlu var, bu kadrolara müracaat hakkı bile olamıyor” dedi.

Bengihan, Kayıt Kalemleri Tüzüğünde değişim yapılırken,  görüşlerinin alınmadığını, Teknik Kurul oluşturulmadığını, ifade ederek, kamu görevlilerinin  Kamu Görevlileri Yasasına doğal olarak bulunduğunu ve   kamu görevlilerinin vazife yetki ve sorumluluklarının  tüzük ile değil yasa ile düzenlendiğini altını çizdi.

Mevcut tüzük ihtiyacı  karşılanmış olsa bugünkü sorunları yaşamayacaklarını söyleyen Bengihan,  “Bizim gayemiz mahkemelerimizin personel  noktasında kaçışına dur diyebilmek için  onların moral motivasyonunu  artırma  yönünde yükselmelerinin önünü açabilmenin koşullarını yaratmak. Çalışanların  mutlu ve rahat bir halde çalışmalarının önünü açmak “ dedi.

Bengihan, mevcut sorunların  çözümünde adım atılmazsa  bırakım ve fiil hakkını kullanabileceklerini açıkladı.