Lefke Avrupa Üniversitesi (LAÜ) Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Uluğ İlve Yücesoy, “20 Kasım 2023 Dünya Çocuk Hakları Günü” sebebiyle açıklamalarda bulunmuş oldu. 

Dikkat... Gazimağusa'nın bazı bölgelerinde elektrik kesintisi olacak

Dikkat… Gazimağusa’nın bazı bölgelerinde elektrik kesintisi olacak

20 Kasım 1989 tarihinde çocuk haklarının güvence altına alınması için Birleşmiş Milletler  Genel Kurulu tarafınca “Çocuk Haklarına Dair Sözleşme”nin imzalandığını belirten Yücesoy, 1989 tarihindeki  “Çocuk Haklarına Dair Sözleşme”nin en kısa zamanda imzalanan internasyonal bir sözleşme özelliğine haiz bulunduğunu beyan etti.

“BM Çocuk Haklarına Dair Sözleşmesi’ndeki maddeler birçok internasyonal anlaşmanın ve iç hukuk hükümlerinin da referansı olmuştur” diyen Yücesoy sözlerine şu şekilde devam etti:

“Sözleşme’nin ilk maddesi olan “18 yaşına kadar her insan çocuktur” hükmü ulusal hukuklarda “çocuk” teriminin hukuki tanımının tekrardan yapılmasına sebep olmuştur. Ek olarak Sözleşme’deki Fark Gözetmeme (Madde 2), Çocuğun Yüksek Yararı (Madde 3), Yaşama ve Gelişme Hakkı (Madde 6), Katılım Hakkı (Madde 12) çocuk haklarının güçlenmesi ve sağlamlaşması açısından mühim dört temel ilkedir. Sözleşme, yaşama, özgürlük ve güvenlik, ayrımcılık görmeme, eşitlik, katılım, ifade özgürlüğü, eğitim hakkı, hususi yaşama saygı hakkı şeklinde haklar iyi mi yetişkinler için var ise çocuklar için de bu hakların bulunduğunu kabul etmektedir.”

“Çocuklarla ilgili hakların korunması sürdürülebilir olmalıdır”

Yücesoy, “Dünya Çocuk Hakları Günü’nün doğmasına sebep olan bu sözleşmeyi Şimal Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, KKTC Anayasası’nın 94 (1)  maddesi gereğince, Şimal Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı tarafınca Resmi Gazete’de yayımlanmak suretiyle 1996 senesinde KKTC hukukunun da bir parçası haline getirmiştir” dedi.

“Devletimizde çocuk hakları Anayasa, kanunlar ve iç hukukumuzun bir parçası olan internasyonal mevzuat ile kuvvetli bir halde korunmaktadır. Çocuk haklarının kuvvetli ve etkin bir halde korunması bir gelişmişlik göstergesi olduğundan çocuklarla ilgili hakların korunması sürdürülebilir olmalıdır. Bu durumda da vatanımızda çocuk haklarıyla ilgili daha çok ne yapılabilir sorusu gündeme gelebilmektedir” diyen Yücesoy, sözlerinin devamında şunları kaydetti:

“Unutulmamalıdır ki kendini ifade edebilen, ayrımcılık görmeyen, toplumsal cinsiyet eşitliği içinde eğitim hakkına, sıhhat hakkına erişebilen çocuklar; kuvvetli aileler ve kuvvetli toplumların yapı taşlarını oluşturmaktadırlar. Bu durumda da demokrasinin çocuklarla buluşmuş olduğu, evlatların katılım ve gelişme hakkının güçlendiği, çocuğun yüksek yararının her alanda sağlandığı, çocuk dostu politikaları daha kuvvetli bir halde kamu kuruluşları, {özel sektör} ve sivil toplumun evlatların da söz sahibi olduğu, beraber yürüyeceği bir yol haritasını hazırlama vakti gelmiştir.”