Cumhurbaşkanlığı Engelliler Komitesi’ne “Engelsiz Bilişim Jüri Özel Ödülü”

Cumhurbaşkanlığı Engelliler Komitesi’ne “Engelsiz Bilişim Jüri Hususi Ödülü”

   Lefke Avrupa Üniversitesi (LAÜ) Sıhhat Hizmetleri Meslek Yüksekokulu İlk ve Acil Yardım Kısmı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Semra Aslay, “Dünya İlk Yardım Günü” sebebiyle ilk yardımın önemine dikkat çekerek, açıklamalarda bulunmuş oldu.
 “Her yıl eylül ayının 2.Cumartesi günü “dünya ilk yardım günü” olarak kutlanmaktadır. İlk yardım bilgilerinin dijital olarak iletilmesi ve eğitimlerin bu yol ile de yaygınlaştırılması 2023 yılı teması seçilmiştir. Bu temadaki amaçlardan biri insanların dijital yol ile de eğitim alabileceği mevzusunda teşvik etmektir”diyen Aslay ilk yardım uygulamasının, yalnız tekrarlayan eğitimlerle belirli bir seviyeye getirilebildiğini, kişinin yaşamış olduğu ortamda herhangi bir ilkyardım eğitimine olanak olmaması bu çabayı yarıda bırakmaması icap ettiğini, ilkyardımcının amacının data birikimine ve eğitimine uygun seviyede mevzuyla bilgilendirme yapmak bulunduğunu altını çizdi. 
 “İlkyardımcının yaşamış olduğu yere bakılırsa ortaya çıkan ve acilen müdahale edilen durumlar değişebilir. Bir yapınak işçisinin en sık karşılaşmış olduğu kas-kemik yaralanması olabilirken, ev hanımlarının en sık karşılaşmış olduğu yanık, gıda zehirlenmesi, kronik bel yada baş ağrısına bağlı denge kaybı olabilir. Yukarıdaki örneklerdeki amaç, ferdin eğitimi ile sık karşı karşıya gelme ihtimali olan acil durumun ciddiyeti birbirine paralel gitmeyebileceğini göstermektir”diyen Aslay bu yüzden de yaşam boyu ilk yardım eğitimi, kişinin hep aynı mevzular hakkında eğitim alması değil, zaman içinde bulunmuş olduğu ortama adapte edilebilecek mevzular üstünde olmalıdır dedi.
  Aslay açıklamasının devamında şu ifadelere yer verdi. “ İlk yardım gerektiren bir çok durum ev ortamında gelişir. Bu yüzden de yaşam boyu eğitimin amacı “her evde bir ilk destek” olmasını sağlamaktır. Ev ortamında ferdin ulaşabileceği ve parasız olan dijital kaynaklar bu mevzuda oldukça yardımcıdır. Sadece hem data kirliliğini önlemek hem de bu mevzuda eğitimli ve tecrübeli eğitmenlerden deneyim edinmek için internasyonal yardım kurumlarının web siteleri, videolar ve online parasız seminerler halihazırda pandeminin de halen devam eden etkisiyle artık öne çıkmaktadır. Normal olarak ilk yardım uygulamada ve eğitimlerde en sık karşılaşılan acil durumlar haricinde rutin olarak prorgrama alınan mevzu temel yaşam desteğidir. Bilincin olmadığı, solunumun tam değerlendirilemediği yada ilk yardımcının hasta yada kazazedenin nabzının attığından güvenilir olmadığı durumlarda temel yaşam desteği uygulanmalıdır. Şundan dolayı 5-7. dakikalardan sonrasında artık beynin oksijen ihtiyacı yerine konmazsa kalıcı hasar meydana gelebilir. Bu durumlarda 112 aranmalı, telefon asla kapatılmamalı ve bu mevzuda uzman personelin direktiflerine uyulmalıdır”dedi. 
  Aslay ilk Yardımla ilgili yapılması gerekenlere şu şekilde dikkat çekti “Ustalaşmış sıhhat yardımı alıncaya kadar her ilk yardım ihtiyaç duyulan durumda aynen temel yaşam desteğinde olduğu benzer biçimde serinkanlılıkla müdahale edilmelidir. Her ilk yardım uygulamasının belirlenmiş bir algoritması mevcuttur. İlk destek bu müdahaleler zincirini doğru ve ardışık uygular ise yaşamsal çekince ne seviyede olursa olsun hasta yada kazazedenin kurtulma ihtimali artar. Her ne kadar ister dijital ister yüzyüze eğitim almış olsun bir çok ilk yardım uygulayıcısı vaka anında ürkü yapabilir. İşte bu durumlarda 112 acil yardım hattının direktiflerine güvenle uymak yaşamsal ehemmiyet taşır. İnsan, yaşamının her aşamasında ilk yardım uygulayabilir yada buna muhtaç olabilir. Sadece daima aynı ruh hali ve doğru yaklaşımla müdahalede bulunamaz. Bu standardı sağlamanın en mühim yolu tekrarlanan eğitimlerdir. Tekrarlanan eğitimlere ulaşmanın en kolay yolu da günümüzde dijital platformlardan geçmektedir. Bir kişinin yaşamını kurtarmak, hissettiği acıyı dindirmek yada azaltmak, acil cevap sistemini aktive etmek (112), bireysel çabalarla yapıldığında bunun bir vatandaşlık görevi ve insani bir mesuliyet olduğu da unutulmamalıdır.” 
   Aslay “Her evde bir ilk destek olabilmesi için katkıda bulunmak önemlidir” diyerek sözlerini sonlandırdı.