Görüşmede, komite üyeleri, bazı milletvekilleri ve bürokratların yanı sıra Yüksek Mahkeme Başkanı Narin Ferdi Şefik de yer aldı.

-Baybars

Bağımsız Milletvekili Ayşegül Baybars bütçe üstüne söz alarak, mahkemelerin talep etmiş olduğu kaynağın verilmediği eleştirilerini yinelediklerini ifade ederek, bunun rutin pratiğe dönüştüğünü söylemiş oldu. Baybars, bunun yerine Yüksek Mahkeme Başkanı’nın eksiklikleri dile getirmesini önerdi.

-Şefik

Yüksek Mahkeme Başkanı Narin Ferdi Şefik de, personel eksikliğinin bulunduğunu dile getirerek, “Sorunlarımız kangrenleşmiş şekilde devam etmektedir” dedi.

Devletin imkansızlıklarının bilincinde olduklarını sadece vasıta ihtiyaçlarının tam olarak karşılanmadığını belirten Şefik, personel mevzusunda da taleplerinin onaylanmadığını söylemiş oldu.

Esas sorunların bir tanesinin kamunun problemlerinden kaynaklandığını ifade eden Şefik, bina mevzusunda yaşanmış olan sıkıntıları söyledi.

-Şöforoğlu

Maliye Bakanlığı Müsteşarı Burak Şoforöğlu söz alarak, gereksinimler mevzusunda lüzumlu desteği vereceklerini söylemiş oldu.

-Akansoy

CTP Milletvekili Asım Akansoy da, göz bebeği şeklinde bakılması ihtiyaç duyulan kurumu bakanlığa muhtaç bırakmamak adına ihtiyaç duyulan fonun bütçeye aktarılması icap ettiğini söylemiş oldu.

-Toros

CTP Milletvekili Fikri Toros ise yargı sisteminin bağımsızlığı mevzusunda yayılan dedikodulardan büyük hastalık duyduğunu kaydetti.

Demokrasi ve hukukun özgürlüğü açısından yasama yürütme yargı arasındaki dengenin önemine işaret eden Toros, yargının siyasal etmenlere karşı bağımsızlığının zaruri bulunduğunu altını çizdi.

Artan nüfus ile kabahat oranlarının da arttığını dile getiren Toros, mahkemeler bütçesinin, adaletin gününde yerine getirilmesini engelleyecek bir bütçe bulunduğunu savundu.

Mahkemelerin gereksinimlerini bildirdiğini, bu çerçevede gerekenin yapılmasının “kolaylıkla” mümkün bulunduğunu özetleyen Toros, mevcut bütçe rakamlarını ciddiyetten uzak olarak tanımladı.

-Barçın

CTP Milletvekili Devrim Barçın da, bilhassa ufaklıklara yönelik suçların arttığına işaret ederek, mahkemelerde psikolog ekibinin bekletilmesinin iktidar ya da karşıcılık ayırmaksızın “ülkenin ayıbı” bulunduğunu beyan etti.

Barçın, öteki bakanlıkların da temsil giderlerinde mahkemeleri örnek alması temennisini beyan etti.

-Baybars

Sadık Gardiyanoğlu: 2024 yılında daha çağdaş yepyeni bir Çalışma ve Sosyal Bakanlığı olacak

Sadık Gardiyanoğlu: 2024 senesinde daha modern yepyeni bir Emek verme ve Toplumsal Bakanlığı olacak

Tekrardan söz alarak, yargı bağımsızlığın sağlanmasının yollarından birinin de mali bağımsızlık bulunduğunu dile getiren Bağımsız Milletvekili Ayşegül Baybars, bunun başka bir kurum bütçesi şeklinde olmadığını ifade ederek, “talep ettiğinizde biz size sağlarız” şeklinde bir yaklaşımın doğru olmadığını altını çizdi.

-Berova

Maliye Bakanı Özdemir Berova da, içişleri bakanlığı yapmış, bütçelerin iyi mi hazırlandığını bilen biri olarak Ayşegül Baybars’ın konuşmasının kendisini üzdüğünü kaydetti.

Bu işin planlanmasının iyi mi yapıldığını Baybars’ın da bildiğini söyleyerek, süreci özetleyen Berova, Yüksek Mahkemeden gelen taleplerin devamlı öncelikli olarak ele alındığını söyledi.

İşçi alımları ile kadro alımlarını birbirine karıştırmamak icap ettiğini dile getiren Berova, geçici işçi alımı için bizzat çalışacağını söylemiş oldu.

-Minik

Söz alarak Girne mahkemelerinde oldukça ciddi sıkışıklıklar bulunduğunu dile getiren UBP Milletvekili Hasan Minik, bu binanın taşınması mevzusunda durumun ne işe yaradığını sordu.

-Berova

Cevap veren Maliye Bakanı Özdemir Berova da, daha ilkin, mahkemelere verilmesi konuşulan eski hastane binası için emek harcama yaptıklarını sadece bu binada yapılacak her tür tadilat ve tamiratın Eski Eserler tarafınca onaylatılmak durumunda bulunduğunu beyan etti.

Tamirat için o dönemde yaptıkları bulgu bedelinin de oldukça yüksek bulunduğunu özetleyen Berova, kendisinin de bu mevzuda duyarlı bulunduğunu belirtti, Planlama İnşaat Dairesinden bu mevzuda talepte bulunacaklarını kaydetti.

-Şefik

Narin Ferdi Şefik de,  Girne Kaza Mahkemesinin genişletilmesinin söz mevzusu olmadığını söyledi.

Şefik, mevcut durumda kendilerine verilecek herhangi bir binaya evet demek durumunda olduklarını kaydetti.

Ondan sonra Mahkemeler Bütçesi “Öteki Makine Teçhizat alımları” kalemine meydana getirilen  2 milyon TL artışla, 522 milyon 479 bin 500 TL olarak oylandı ve oybirliğiyle kabul edildi.