Meclis bütçesinde araçlar kalemi altında Meclis’in arızalı iki aracına akaryakıt konulduğu hem karşıcılık hem de hükümet milletvekili tarafınca dile getirdi.

Meclis Başkan Yardımcısı, CTP milletvekili Erdem Özdenefe, “Çalışmayan araçlara belirli aralıklarla benzin konuyor. Bu mevzu iyi mi izah edilebilir? Olmayan araçlara binlerce TL’lik benzin konuldu. Bu bütçe görüşülmeye devam edilemez. Soruşturma açılması lazım…” dedi.

UBP milletvekili Hasan Minik de, “Aracın tamirde olduğu söyleniyor, teslim alındığına dair belge var sadece eş zamanlı olarak gün aşırı bu araca akaryakıt alınıyor. Bu mevzuyu bu şekilde dile getirmekten utanç duyuyorum” dedi, 

Mevzuyla ilgili daha detaylı veri elde etmek için toplantıya 10 dakika ara verildi

-Şahiner

Bütçeyle ilgili ilk sözü alan CTP milletvekili Salahi Şahiner, Meclis’in teşkilat yapısına değinerek, belli kadroların güçlendirilmesi, doldurulması, istihdamlar mevzusunda gereğinin yapılmasını istedi.

Şahiner, stenografların komite tutanaklarının kısa sürede hazırlayabilmesi için de adım atılmasını talep etti.

Hükümetin milletvekillerinin yazılı sorulara yanıt vermediğini belirten Şahiner, Meclis Başkanlığı’nın bu mevzuda baskı unsuru olması icap ettiğini kaydetti.

Meclis Başkanı’nın 001 değil, sivil plakalı araçlarla dolaştığını da ifade eden Şahiner, bunun “utanç verici bir öteki durum” bulunduğunu söylemiş oldu.

-Barçın

CTP milletvekili Devrim Barçın, Meclis’te 200’e yakın yasa gücünde kararname bulunduğunu söyleyerek, bu yasa gücündeki kararnamelerin gündeme alınmasını istedi.

Barçın, “Meclis’in araçlarının nerde olduğu bilinmiyor fakat benzin dökümleri bizlere geliyor. Bu kabul edilemez” diyerek bu mevzunun konuşulması icap ettiğini söylemiş oldu.

Bunun üstüne söz alan Komite Başkanı Resmiye Canaltay, yasa gücündeki kararnamelerle ilgili bakanlıklardan aciliyet sıralanması talep ettiklerini söylemiş oldu.

Özuslu

CTP Milletvekili Sami Özuslu, Meclis çalışmalarının, milletvekili çalışmalılarının düzensizliğinin mühim bir problem bulunduğunu kaydederek, Meclis oturumlarının, komite toplantılarının zamanında başlamadığını söylemiş oldu.

Kamuoyunun Meclis’i iyi mi görmek istediğiyle ilgili bir araştırması yapılmasını öneren Özuslu, toplumda Meclis’te “devamlı boş koltuklara konuşuluyor” algısı bulunduğunu söylemiş oldu.

CTP Milletvekili Sami Özuslu, İçtüzüğe genel kurulun toplantı saatiyle ilgili ifade konulması ve buna uyulmasının mecburi hale getirilmesi, gerekirse iç tüzük değişikliği yapılmasını talep etti.

Külliye inşaatının durdurulması, buraya aktarılan kaynağın depremden etkilenenler için Türkiye’ye iade edilmesi icap ettiğini söyleyen Özuslu, “Yeni Meclis binası gereksinim olabilir, burası yetersiz kalabilir, okullar yıkılırken, ilaç, yol, elektrik yokken belediyelerin lamba alacak parası yokken TC’den gelse de bu hoyratça harcamalardan rahatsızız” dedi.

-Minik

UBP Milletvekili Hasan Minik, gereksinim olduğu sürede kadroları açtıklarını, 2024’te en oldukça hukukçu ekibine gereksinim duyulacağını söylemiş oldu.

UBP Girne Kadın Kolları, anlamlı bir etkinliğe imza attı

UBP Girne Hanım Kolları, anlamlı bir etkinliğe imza attı

Minik, yazılım ihalesine çıkılıp, suni zekayla ilgili yazılımların çalıştırılmasına komitelerden başlanabileceğini kaydederek bunun verimliliği artırılacağını belirtti.

Hasan Minik, vasıta konusunu üzüntüyle dile getirdiklerini belirterek, bu mevzuda izahat beklediklerini söylemiş oldu.

Minik, “Aracın tamirde olduğu söyleniyor, teslim alındığına dair belge var sadece eş zamanlı olarak gün aşırı bu araca akaryakıt alınıyor. Bu mevzuyu bu şekilde dile getirmekten utanç duyuyorum” dedi, Meclis Divanı’nın da zan altında bırakıldığını söylemiş oldu.

-Büyükoğlu

Cumhuriyet Meclisi müdürlerinden Hasan Büyükoğlu, araçlar mevzusunda soruları yanıtladı, Meclisin 8 aracı bir motosikleti bulunduğunu kaydetti. 

Çolakoğlu

CTP milletvekili Şifa Çolakoğlu, harcamalar ya da araçlarla ilgili lüzumlu bilgilere ulaşamadıklarını belirterek, “Hesap verilebilirlik mühim. Divana girmemin en büyük sebebi de budur” dedi.

Çolakoğlu, harcamalarla ilgili tüm belgelerin bugün buraya getirilmesi icap ettiğini söylemiş oldu.

Töre

Meclis Başkanı Sıkıntılı Töre, giderlerle ilgili eleştirileri yanıtlayarak, yurt dışına gidiş gelişlerle ilgili rakamların hazır bulunduğunu, bunun milletvekillerine verilebileceğini söyleyen, yurt dışı biletlerinin bir çok süre çağrı edenler tarafınca kesildiği, konaklamayı karşı tarafın karşılandığını söyleyerek, “Minimum para harcayan benim” dedi.

Özdenefe

Meclis Başkan Yardımcısı Erdem Özdenefe, tartışmaların Meclis Başkanı’nın harcamalarıyla ilgili olmadığını ifade ederek, “Burada ciddi bir mevzu var. Mali açıdan ortada bir kabahat var. Resmi görüş alınmadan bu komite ileriye gidemez” dedi.

Özdenefe, “Çalışmayan araçlara belirli aralıklarla benzin konuyor. Bu mevzu iyi mi izah edilebilir? Olmayan araçlara binlerce TL’lik benzin konuldu. Bu bütçe görüşülmeye devam edilemez” dedi.

Bunun üstüne mevzuyla ilgili daha detaylı veri elde etmek için toplantıya 10 dakika ara verildi.