Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nun bugünkü birleşimi tamamlandı. Bir sonraki toplantı 17 Ekim Salı günü yasama öncelikli olmak suretiyle yasama ve denetim faaliyetleriyle beraber yapılacak.

Çolakoğlu

Cumhuriyetçi Türk Partisi Gazimağusa Milletvekili Şifa Çolakoğlu Genel Kurul’da, “Eğitimde Önceliğimiz Nedir?” temalı güncel konuşma yapmış oldu.

Eğitimdeki sorunların bitmediğini, uzun süre de bu şekilde devam edeceğini ifade eden Çolakoğlu, yeni döneme sorunlardan dolayı tam olarak başlanamadığını belirtti.

Çavuş: Beni de huzursuz eden konular var

Çavuş: Beni de huzursuz eden mevzular var

Ulusal eğitim alanında bir tüm olarak hareket etmek icap ettiğini kaydeden Çolakoğlu, son dönemde yapılmak istenen her şeyin çatışma kültürü içinde yapıldığını, esas sıkıntıyı çekenin ise öğrenciler ve öğretmenler bulunduğunu söylemiş oldu.

Öğretmenlerin, Kıbrıs Türk toplumunun bugünlere taşınmasına önderlik ettiğini kaydeden Çolakoğlu, Kıbrıs Türk halkının öz değerleri ve kültüründen uzaklaşmasının beklenemeyeceğini belirterek, öğretmenlerin, laik ve modern eğitime haiz çıkmasının sebeplerinden birinin bu bulunduğunu beyan etti.

Okulların eksiklikleri olduğundan bahseden Çolakoğlu, “Gazimağusa’da eğitim alanındaki önceliğimiz nedir?” diye sorarak, önceliğin, kalabalık sınıfların azaltılması, güvenli okul ortamlarının oluşturulması bulunduğunu söylemiş oldu.

Gazimağusa’da İlahiyat Koleji’ne niçin gerekseme duyulduğunu sorgulayan Şifa Çolakoğlu, bağışlama olacağı söylenen okul mevzusunda ev sahibinin söz hakkı olup, olmadığını sordu. “Kendimizi aciz, çaresiz hissediyoruz” diyen Çolakoğlu, “Bizim öncelikli ihtiyacımız Mağusa’da İlahiyat Koleji değildir” şeklinde konuştu.

Gazimağusa TMK’ya kapalı spor salonu yapılacağı sözünün verildiğini dile getiren Çolakoğlu, kapalı spor salonu sözüne ne işe yaradığını sordu. Gazimağusa’da okullardaki derslik sayılarına dikkat çeken Çolakoğlu, önceliklerin belirlenmesi icap ettiğini söylemiş oldu.

Kamuda görevini yapmayan her kişinin kendi nazarında itibarsız bulunduğunu dile getiren Çolakoğlu, öğretmenlerin, laik ve modern eğitimi savunduğunu söylemesinin bir sebebi bulunduğunu beyan etti.

Çolakoğlu, “Bu sese daha çok kulak verin ve gereğini yapın” çağrısında bulunmuş oldu.

Çavuşoğlu

Ulusal Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu ise Çolakoğlu’na cevap verdi. “Bu ülkede laik ve Atatürkçü olan yalnız öğretmenler değildir” diyen Çavuşoğlu, kendisinin de laik ve Atatürkçü bulunduğunu vurgulayarak, bunun haricinde faaliyeti ve emek harcaması olamayacağını kaydetti. Eğitim sisteminin de Atatürkçü ve laik bulunduğunu kaydeden Çavuşoğlu, ilk İlahiyat Koleji’ni Özkan Yorgancıoğlu’nun açtığını hatırlattı.

Geleceğin öğretmenle beraber şekillendirilebileceğini devamlı söylediğini dile getiren Çavuşoğlu, öğretmenleri yalnız bırakmadığını ve bırakmayacağını söylemiş oldu. Öğretmenlerin yanında durduğunu kamuoyunun da bildiğini ifade eden Çavuşoğlu, “Öğretmene büyük saygı duymaya devam edeceğim” dedi.

“Bazı kişiler bu mevzularda iyi rant elde ediyor” diyen Çavuşoğlu, sendikanın, öğretmeni seçim gailesiyle kullandığını savundu.

Öğretmenler Yasası’nda meydana getirilen değişikliğe de değinen Bakan Çavuşoğlu, sendikalar tarafınca yasada karşı olunan maddenin söylenmediğini ifade ederek, aslolan meselenin tam gün eğitimle ilgili emin duruşa karşı bulunduğunu söylemiş oldu.

“Kapalı otobüs durağı yok” eleştirisine de yanıt veren Çavuşoğlu, “Ben bir tane otobüs durağı sökmedim” dedi. Bakan Çavuşoğlu, kalabalık derslik sayısını azaltmak için prefabrik sınıflar yaptıklarını, altyapıda tutum düşüncesinde olmadıklarını altını çizdi.

Sunat Atun’un İlahiyat Koleji yapılacak araziyi 3 yıl ilkin bağışlama ettiğini dile getiren Çavuşoğlu, Türkiye Cumhuriyeti’nin de buraya İlahiyat Koleji yapacağını kaydetti.

“Hepimiz bizim samimiyetimize inansın” diyen Çavuşoğlu, eğitimde internasyonal standartlara ulaşmadıklarını sadece bunun için yola çıktıklarını söylemiş oldu. Mağusa TMK’ya kapalı spor salonu yapılacağı sözü verdiklerini kabul eden Çavuşoğlu, “Verilen sözü hükümet yeni kolejde tutacak” dedi. Bakan Çavuşoğlu, Şampiyon Melekleri Yaşatma Derneği ile beraber spor kompleksi yapmayı düşündüklerini de belirtti.

Namık Kemal Lisesi’nin İlahiyat Koleji’ne döneceğinin doğru olmadığını da açıklayan Çavuşoğlu, Namık Kemal Lisesi binasında dokunun korunacağını söylemiş oldu.

Bakan Çavuşoğlu, “Atatürkçü ve laik bir toplumun ferdiyiz bundan da tavizimiz yoktur… İlahiyat Koleji’nin açılması laiklikten, Atatürkçülükten vazgeçtik anlamına gelmez” dedi.

Bir sual üstüne Çavuşoğlu, eşinin hâlâ sendika üyesi bulunduğunu ifade ederek, sendika düşmanı olmadığını, sendikacılığı desteklediğini kaydetti. Bakan Çavuşoğlu, KTOEÖS’ün tutumunun yanlış bulunduğunu belirtti.

Özuslu

Meclis’te hemen sonra Cumhuriyetçi Türk Partisi Lefkoşa Milletvekili Sami Özuslu Meclis’te, “Pahalılık Karşısında Hükümet Niçin Hiçbir Şey Yapmıyor?” temalı güncel konuşma yapmış oldu.

Hitabı esnasında muhatap bakanların ve Başbakanın Meclis’te olmasını arzu ettiğini ifade eden Özuslu, Göç, Kimlik, Hak Emek harcamaları Merkezi’nin düzenlemiş olduğu kamuoyu yoklamalarında Meclis, Cumhurbaşkanlığı ve hükümetin minimum memnun olunan kurumlar olarak sıralandığını belirtti ve bundan mesajın alınmasını istedi. Özuslu, Meclis’in itibarının bu şekilde artmayacağını kaydetti.

Bu sırada Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sıkıntılı Töre ise yerinden, “Hükümet tarafını itham ediyorsunuz, karşıcılık tarafı nerede?” diye sorarak, bugün Meclis’in saat 12.00’de açıldığını ve denetim gününde 7 tane karşıcılık vekilinin bulunduğunu belirtti. Töre, “Nöbetleşerek geliyorlar, konuşuyorlar, gidiyorlar” dedi.

Özuslu ise, Meclis Başkanı’nın, divan ile beraber bu mevzuda önlem almasını önerdi.

Konuşmasına devam eden Özuslu, elindeki 175 Türk Lirasını göstererek, bu rakamın asgari ücretle geçinen bir ailenin bir günde 3 öğüne bölünmüş bir şahıs için yiyecek parası bulunduğunu dile getirerek, asgari ücretin, hususi sektörde sonsuz ücret haline geldiğini kaydetti. Özuslu, ilerleyen günlerde bu mevzuda somut tavsiyeler getireceklerini söylemiş oldu.

İnsanların alım gücünün eridikçe eridiğini ifade eden Özuslu, toplumsal sigorta emeklilerinin asgari ücretin altında yada asgari ücret oranında maaş aldığını kaydetti ve bunun sürdürebilir olmadığını belirtti.

Asgari ücretin bugünkü kura nazaran 463 sterlin bulunduğunu ifade eden Özuslu, insanların feryatlarının her gün gazete sayfalarına yansıdığını kaydetti. Kamuoyu yoklamasında da vatandaşın “Utanın ve gidin” söylediğini korumak için çaba sarfeden Özuslu, “ortaya çıkan eserin koalisyon hükümetinin başarısı bulunduğunu” söylemiş oldu.

“Türk Lirası ile biz batıyoruz” diyen Sami Özuslu, ülkede denetim olmadığını, fiyatların alıp başını gittiğini beyan etti. Özuslu, bilhassa et, süt, yumurta, ekmek benzer biçimde temel besin ürünlerine sübvansiyon, teşvik uygulanması, girdi maliyetlerini aşağıya çekilmesi önerilerinde bulunmuş oldu.

Emeklileri, yaşlıları koruyacak toplumsal politikalar üretilmesi icap ettiğini kaydeden Özuslu, “kamu kaynaklarının çar-çur edilmesinin önlenmesi icap ettiğini” de söylemiş oldu.

Karanfil

Meclis’te son güncel konuşmayı icra eden Ulusal Birlik Partisi Lefke Milletvekili Fırtına Karanfil Genel Kurul’da, “Trafik” konusunu gündeme taşıdı.

Trafik bilincinin aile içinde başlaması gerektiğine dikkat çeken Karanfil, trafiğin, eğitim müfredatına da alınması gerekliliğine vurgu yapmış oldu. Trafik mühendisliğinin, trafiğin gelişmesindeki bir eksiklik bulunduğunu belirten Karanfil, Türkiye Cumhuriyeti’nin yollar mevzusundaki katkısının göz ardı edilemeyeceğini söylemiş oldu.

Ülkenin trafiğini denetim etmenin eğitimden geçtiğini ve trafik seferberliği başlatılması icap ettiğini ifade eden Karanfil, aşırı sürat, alkol, dikkatsizlik, bağımlılığın kazaların sebepleri içinde bulunduğunu kaydetti.

Trafik kültürü ve saygınlığını kazandırmak için evlatların evde eğitilip, okuldaki eğitimlerle desteklenmesi icap ettiğini ifade eden Karanfil, uyuşturucuyla ilgili testlerin ise ilerleyen dönemde yapılacağını söylemiş oldu. Karanfil, solardan faydalanarak, yolların ışıklandırılması icap ettiğini de belirtti.

Karanfil’in konuşmasının arkasından Genel Kurul toplantısı tamamlandı. Bir sonraki toplantı 17 Ekim Salı günü saat 10.00’da yasama öncelikli olmak suretiyle yasama ve denetim faaliyetleriyle beraber yapılacak.