Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulunda ilk olarak Başkanlığın Genel Kurula sunuşlarına yer verildi ve yasama görevi yerine getirildi.

MALİYETİ YÖNETİMİ VE KONTROL DEĞİŞİKLİK YASA TASARISININ KOMİTEDE İVEDİLİKLE GÖRÜŞÜLMESİ ONAYLANDI

Bu bölümde Kamu Maliyeti Yönetimi ve Denetim Değişim Yasa Tasarısının komitede ivedilikle görüşülmesi için oylama yapılmış oldu, ivedilikle görüşülmesi onaylandı.

ŞAHALİ

Değişikliğe ilişkin genel gerekçenin okunmasının peşinden CTP Milletvekili Erkut Şahali kürsüye çıktı. Israrla geçen yıl ek bütçe görüşmeleri esnasında yasaya uygun bütçeleme yapılması icap ettiğini söylediklerini ve lüzumlu ikazları yaptıklarını belirten Şahali, ilgili yasanın daha ilkin oy birliğiyle geçtiğini dile getirdi.

15 Eylül’e kadar taahhütlerin niçin yerine getirilmediğini soran Şahali, “Yyasanın emrettiği mevzu niçin savsaklandı?” diye sordu.

Değişim gerekçesinde enflasyona da işaret edildiğini, bunun yedek ödenek kalemlerini yetersiz bıraktığının söylendiğini ifade eden Şahali, “Hani TL’nin durumu avantajdı?” diye sordu.

Onlarca defa erteleme meydana getirilen bu mevzuda bir ertelemeye daha onay vermelerinin mümkün olmadığını kaydeden Şahali, eğer ikna edilseler 31 Aralık 2024’ü konuşabileceklerini, sadece 31 Aralık 2025’i konuşmanın kabul edilebilir olmadığını söyledi.

PGM 145 erkek polis memuru istihdam edecek

PGM 145 adam polis memuru istihdam edecek

Şahali “Hakkaten bizi ikna edecek verilerle mevzuyu anlatacak gerekçelerle gelirseniz 31 Aralık 2024’ü konuşuruz” dedi.

BEROVA

Maliye Bakanı Özdemir Berova da ilgili yasanın Maliye Bakanlığı açısından bir anayasa durumunda bulunduğunu beyan etti.

Suat Atun başkanlığındaki komitede bir komite üyesi olarak da bu yasanın yapılışında katkısı olan bir vekil bulunduğunu sadece maksimum seviye kurulması için meydana getirilen bu yasanın uygulama aşamasında bazı ergonomik problemler yarattığını kaydetti.

Esas olanın en kısa sürede bu yasanın gerekliliklerini uygulayabilmenin önünü açmak bulunduğunu dile getiren Berova, ergonomik uygulamada yaşanmış olan sorunların bu değişim tasarısıyla giderilmesinin hedeflendiğini beyan etti.

Berova 2025 yılı mevzusunun da komitelerde tartışılabileceğini dile getirdi.

İvedilik oy çokluğuyla kabul edildi.

PARA VE KAMBİYO DEĞİŞİKLİK YASA TASARISININ KOMİTEDE İVEDİLİKLE GÖRÜŞÜLMESİ ONAYLANDI

Ondan sonra Para ve Kambiyo Değişim Yasa Tasarısının komitede ivedilikle görüşülmesi ele alındı. Mevzuyla ilgili informasyon vermek suretiyle kürsüye çıkan, döviz bürolarıyla ilgili ana kurallarda değişim yapılmasına gerekseme bulunduğunu dile getiren Bakan Berova bunun için yönetimsel para cezaları şeklinde cezaların eklenebilmesi için  tasarının hazırlandığını söyledi.

İlgili yasada harçların ve öteki unsurların ödenme tarihinin ocak bulunduğunu özetleyen Berova bu vesileyle ocaktan ilkin bu değişikliğin yapılmasının yeni yılda yeni harçların uygulamaya konmasının sağlanabileceğini belirtti.

İvedilik oy birliğiyle kabul edildi.

TC-KKTC ARASINDA SÜRÜŞ BELGELERİNİN KARŞILIKLI OLARAK TANINMASI YASASI OY BİRLİĞİYLE KABUL EDİLDİ

Peşinden Şimal Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Hükümeti ile Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti Içinde Ulusal Sürücü Belgelerinin/Sürüş Ehliyetlerinin Karşılıklı Olarak Tanınması ve Değişimi Anlaşmasında Değişim Yapılmasına Dair Anlaşmaya İlişkin (Onay) Yasa Tasarısı ele alındı.

Tasarı oylandı ve oy birliğiyle kabul edildi.

KREDİ KARTI VE BANKA KARTI İLE YAPILAN PERAKENDE MAL VE HİZMET ALIMLARINA İADE YAPILMASI DEĞİŞİKLİK YASA TASARISI OY BİRLİĞİYLE KABUL EDİLDİ

Melcis Genel Kuurlu Kredi Kartı ve Banka Kartı ile Meydana getirilen Perakende Mal ve Hizmet Alımlarına İade Yapılması (Değişim) Yasa Tasarısını da oylayarak oy birliğiyle kabul etti.

SİVİL HAVACILIK GÜVENLİK YASA TASARISI OY BİRLİĞİYLE KABUL EDİLDİ

Sivil Havacılık Güvenlik Yasa Tasarısı oylandı ve oy birliğiyle kabul edildi.

KAMU ÇALIŞANLARININ AYLIK (MAAŞ-ÜCRET) VE DİĞER ÖDENEKLERİNİN DÜZENLENMESİ YASA ÖNERİSİ OY BİRLİĞİYLE KABUL EDİLDİ

Kamu Çalışanlarının Aylık (Maaş-Ücret) ve Öteki Ödeneklerinin Düzenlenmesi (Değişim No:3) Yasa Önerisi oylandı ve oy birliğiyle kabul edildi.