Tartışmalı geçen bütçe görüşmesinde Töre, muhalefeti, “Toplu iğnenin başı kadar minik mevzulara takılmakla”, karşıcılık de Töre’yi “Meclis’i krallık benzer biçimde yönetmekle” suçladı.

Cumhuriyet Meclisi’nin 336 milyon 798 bin 600 TL’lik bütçesi oy çokluğuyla onaylandı.

Iktisat, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi, Cumhurbaşkanlığı’nın bütçesinden sonrasında Cumhuriyet Meclisi’nin bütçesini görüşmeye geçti fakat görüşmede bazen sesler terfi etti.

Cumhuriyet Meclisi’nin bozuk araçlarına benzin konduğu, bu araçlardan biri için geçtiğimiz ay ortalama 900 TL’lik benzin ve yıkama harcanması yapıldığıyla ilgili tespitin Cumhuriyet Meclisi  Divan Başkanlığı tarafınca araştırmasına karar verildi sadece bu kez de TİKA’nın, KİE’nin katkısıyla Meclis’e yapılacak büst, alınacak 3 vasıta ve pronter münakaşa mevzusu oldu.

Divanda yer edinen karşıcılık milletvekilleri bu konudaki talep yazısından habersiz bulunduğunu ifade ederken, toplantıya katılan CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman, Cumhuriyet Meclis Başkanlığı’nın “krallık” benzer biçimde yönetildiğini söylemiş oldu. Bütçe onaylandı sadece Erhürman ve Sıkıntılı Töre’nin tartışması sürdü.

Bu konudaki tartışmalardan ilkin Meclis Genel Sekreteri ara verilen toplantı öncesinde kendisine yöneltilen soruları yanıtladı.

Fırat

Meclis Genel Sekreteri Seral Fırat, Meclis’in teşkilat yapısının değiştirilmesiyle ilgili emek harcamaları başlattıklarını deklare etti. Fırat, yasa metni üstünde birçok değişim yaptıklarını, ihtiyaçların günün koşullarına bakılırsa düzenlendiğini, yasa çalışmasının tamamlandığını, teşkilat kadroları üstündeki çalışmalara bütçe sonrasında devam edeceklerini söylemiş oldu.

Teknik soruları da yanıtlayan Fırat, bir sual üstüne harcama belgelerini görmediğini, istediğinde de geç data aldığını kaydetti.

Fırat, araçlarla ilgili 4 kez yazılı olarak Hasan Büyükoğlu’ndan data istediğini belirterek, “Informasyon alamadım, bir de uyarı yazısı yazdım, gene data almadım. Genel Yazman olarak görevimi yerine getirmiyorum diye bir idrak oluşmasın. Resmi yazılarım var” diye konuştu.

Erhürman

CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman, söz alarak mevzuata aykırı şekilde Meclis Genel Sekreteri’nin bay-pass edildiğini söylemiş oldu.

Erhürman, “Bir devlet makamında, araçlardan biri hakkında data yok. Görevli dost mevzuatın gereğini yerine getirmiyor. Yasaları meydana getiren Meclis’te, bile isteye mevzuata uyulmuyor. Bu skandaldır. Rezalettir. Burada Meclis’in onuruyla ilgili bir sorun var” dedi.

Meclis Başkanı Sıkıntılı Töre, ‘araçlardan Hasan Büyükoğlu’nun görevli olsun’ denildiğini belirterek, bundan sonrasında Büyükoğlu’nun Genel Yazman’e araçlarla ilgili haftalık yada aylık data vereceğini söylemiş oldu; “Skandal da yok, rezalet de yok” dedi.

Töre, muhalefeti, “Toplu iğnenin başı kadar minik mevzulara takılmakla”, karşıcılık de Töre’yi Meclisi krallık benzer biçimde yönetmekle suçladı.

Büyükoğlu

Cumhuriyet Meclisi Genel Sekreterliği Örgütü, İdari Mali, Teknik ve Parlamenter Hizmetler Müdürü Hasan Büyükoğlu, söz almış olduğu görüşmede uzunca bir süredir Meclis’in bir aracıyla ilgili parça beklendiğini, aracın tamirde bulunduğunu, tüm araçlarla ilgili başkana data verdiğini, kendisine yönelik eleştirileri kabul etmediğini söylemiş oldu.

Canaltay

Araçtan atlayıp yaralanmıştı, tedavi gördüğü hastanenin penceresinden de atladı

Araçtan atlayıp yaralanmıştı, tedavi görmüş olduğu hastanenin penceresinden de atladı

Iktisat Maliye Bütçe ve Plan Komitesi Başkanı Resmiye Eroğlu Canaltay, araçlardan birine eylül ayında yıkama ve benzin dahil ortalama 900 TL harcama yapıldığını kaydederek, bu araştırmanın Divan’a verilmesinin daha doğru olacağını belirtti.

Büst, vasıta ve pronter tartışması…

Öte taraftan TİKA’nın, KİE’nin katkısıyla Meclis’e yapılacak büst, alınacak 3 vasıta ve pronter de münakaşa mevzusu oldu.

Meclis Başkanı Töre, “Vasıta öncelikli alım yapılması için ben bir talepte bulundum.. Meclis’in işleri yürümüyor” açıklamasına Divan üyesi milletvekillerinden tepki geldi. Milletvekilleri, bu mevzuda detayları olmadığı söylemiş oldu.

CTP milletvekili Sami Özuslu, bütçenin bu koşulda oylanmaması icap ettiğini kaydederken, söz alan CTP milletvekili Sıla Usar, “Meclis’in bütçesinde hesap verilebilirlik mevzusunda bu kadar zafiyet yaşanıyorsa, öteki kurumlara asla geçmeyelim” dedi.

Usar, Meclis’te kararların ortak alınması icap ettiğini kaydederek, “Meclis’te yönetimsel ve mali yönetim zafiyeti var. Bu işler bu şekilde yürümez” şeklinde konuştu.

Tufan Erhürman’ın da Meclis Başkanı Töre’yi eleştirerek, “Bugün burada ortaya çıkanlar sebebiyle çekilme etmeniz lazım, hangi otomobile ne kadar para verildiği, ne kadar benzin konulduğu zerre umurumda değil… Siz burayı krallık duyuru ettiniz” dedi.

Türkiye ile ilişkilerin de bundan dolayı bozulduğunu söyleyen Erhürman, prontere işaret ederek, Türkiye’den ne istediğinin bile bilinmediğini beyan etti.

Erhürman, Cumhuriyet Meclisi’nde demokrasinin ve hukukun ayaklar altına alındığını söylemiş oldu.

Peşinden Meclis bütçesi oy çokluğuyla kabul edilirken Erhürman ile Töre’nin tartışmaları toplantıdan sonrasında da bir süre devam etti.

Komitenin yarınki toplantısı saat 10.30’da başlamış olacak. Görüşmede Başbakanlık bütçesi ele alınacak.