Cumhuriyetçi Türk Partisi Lefkoşa Milletvekili Filiz Besim, “Sağlıkta Kaos Derinleşiyor” temalı güncel konuşma yapmış oldu. Besim, Sıhhat Bakanlığı’na, sağlıktaki sorunların çözümü için önerilerde bulunmuş oldu, Batı Nil Virüsü mevzusuna değindi, ülkede 3 olay görüldüğünü hatırlattı.

Mevzunun mühim ve kaygı verici bulunduğunu ifade eden Besim, mahalli yönetimlerin sinekle mücadelede yetersiz kaldığını, bataklık, kanalizasyon ve su birikintilerinin sineklerin artmasına sebep bulunduğunu kaydetti, bu çerçevede sinekle mücadelenin, tüm tarafların iş birliğinde yapılması ve denetlenmesi gerektiğine işaret etti.

Besim, vatandaşların, yaşlıların, hastaların temel sıhhat hizmetlerine kolaylıkla yetişmesi icap ettiğini, Şimal Kıbrıs’ta 17 sıhhat merkezi bulunduğunu sadece 37 merkeze gereksinim bulunduğunu, bu yüzden merkezler çoğaltılamıyorsa mevcut merkezlerin altyapısının geliştirilmesi icap ettiğini söyledi.

Ülke genelinde hastane ve sıhhat merkezlerinin güçlendirilmesinin yanında bilhassa İskele ilçesinde sıhhat merkezlerinin güçlendirilmesine gereksinim bulunduğunu, Güzelyurt’ta da durumun aynı bulunduğunu ifade eden Besim, aşı takip sisteminin de kurulması icap ettiğini kaydetti.

Tuzluca Kavşağı-Çayırova Kavşağı arasını kullanacak sürücüler dikkat

Tuzluca Kavşağı-Çayırova Kavşağı arasını kullanacak sürücüler dikkat

Hayvan sağlığı refahı ile ilgili de adım atılması icap ettiğini, kısırlaştırmaya, hayvan barınaklarına gereksinim bulunduğunu, bunun insan sağlığı için büyük ehemmiyet taşıdığını belirten Besim, ülkede nüfus bilinmeden, nüfus politikası olmadan bir şeyin düzelemeyeceğini belirtti.

Dinçyürek: “Ciddi ilaç alımı için adımları attık” 

Sıhhat Bakanı Hakan Dinçyürek de, sağlıkla ilgili konuşan milletvekillerine teşekkür etti, dinleyemediği arkadaşlarından özür diledi. Dinçyürek, testler, ilaçlar mevzusunda ihtiyaç duyulan adımları attıklarını, tüm ilaçlarda ciddi bir alım için adım attıklarını belirtti.  Dinçyürek, temel hedefin en süratli şekilde ihalenin tamamlanıp, insanlara bulunmuş olduğu bölgede ilaca ulaşabilmesini sağlayabilmek bulunduğunu kaydetti.

Ek bütçenin Meclis’ten geçmesiyle sağlıkta mühim bir adım atıldığını söyleyen Dinçyürek, ikinci adım ihaleyi de vakit kaybetmeden açacaklarını belirtti.

Dinçyürek, sıhhat servislerine yeni kadrolar için adım attıklarını, ebelerin sıhhat servislerine takviyelerinin yapılacağını, uygulaman eksikliklerinin giderileceğini, altyapı eksiklerinin giderilmesi için de çalışmaların sürdüğünü söyledi.

Sıhhat ocaklarını güçlendirmeden, hastaneleri güçlendirmeden merkezin baskısının azaltılamayacağını ve hasta memnuniyeti sağlanamayacağını bildiklerini ifade eden Dinçyürek, verimliliği çoğaltmak için emek harcamaları sürdürdüklerini, Türkiye Sıhhat Bakanı ile görüşmesi bulunduğunu, orada da eksikliklerin konuşulacağını kaydetti.

Karpaz, Güzelyurt, Girne hastaneleri ile ilgili ihtiyaç duyulan adımların atılması için çalıştıklarını ifade eden Dinçyürek, milletvekillerinin sorularını da yanıtladı. Dinçyürek, bağımlıların tedavisi için de üstlerine düşen görevi yerine getireceklerini ifade ederek, AMATEM binasını bitireceklerini kaydetti.