Merkez Bankası merakla beklenen faiz kararını deklare etti.

Türkiye Merkez Bankası faiz kararını bugün açıklayacak

Türkiye Merkez Bankası faiz kararını bugün açıklayacak

Eylül ayı toplantısını icra eden PPK, siyaset faizini 5 puan artışla yüzde 30’a çıkardı.

EKONOMİSTLER NE BEKLİYORDU?

AA Finans ve Reuters’ın anketine katılan ekonomistler, siyaset faizinin 5 puan artırılmasını bekliyordu.

MERKEZ BANKASI KARAR METNİ

“Kurul, dezenflasyonun en kısa sürede tesisi, enflasyon beklentilerinin çıpalanması ve fiyatlama davranışlarındaki bozulmanın denetim altına alınması için parasal sıkılaştırma sürecinin devamına karar vermiştir.

Enflasyon temmuz ve ağustos aylarında öngörülenin üstünde gerçekleşmiştir. Yurt içi talepteki kuvvetli seyir ve hizmet fiyatlarındaki katılık devam ederken, petrol fiyatlarındaki artış ve enflasyon beklentilerinde süregelen bozulma enflasyonda ilave yukarı yönlü baskı oluşturmaktadır. Bu unsurlar, enflasyonun yıl sonunda Enflasyon Raporu’ndaki (Rapor) tahmin aralığının üst sınırına yakın seyredeceğine işaret etmektedir. Son dönemde etkili olan ücret ve kur kaynaklı maliyet yönlü baskılar ile vergi düzenlemelerinin ise enflasyona mühim seviyede yansıdığı ve aylık enflasyonun ana eğiliminde düşüşün başlamış olacağı değerlendirilmiştir. Kurul, parasal sıkılaştırma adımlarının etkisiyle, dezenflasyonu 2024 senesinde Rapor’daki patika ile uyumlu şekilde tesis etmekte kararlıdır.

Direkt yabancı yatırımlar, dış finansman koşullarındaki iyileşme, rezervlerde süregelen artış, gezim gelirlerinin cari işlemler hesabına desteği ve Türk lirası varlıklara yurt içi ve yurt dışı talebin artmaya başlaması fiyat istikrarına kuvvetli katkıda bulunacaktır.

Siyaset faizi, enflasyonun ana eğilimini geriletecek ve enflasyonu orta vadede yüzde 5 hedefine ulaştıracak parasal ve finansal koşulları sağlayacak şekilde belirlenecektir. Enflasyon görünümünde belirgin iyileşme sağlanana kadar parasal sıkılaştırma gerektiği zamanda ve gerektiği seviyede kademeli olarak güçlendirilecektir. 

Kurul, mevcut mikro- ve makroihtiyati çerçeveyi, piyasa mekanizmalarının işlevselliğini artıracak ve makro finansal istikrarı güçlendirecek şekilde sadeleştirmektedir. Sadeleşme süreci, tesir analizleri dikkate alınarak kademeli olarak devam edecektir. Bu kapsamda, Türk lirası mevduat payının artırılmasına yönelik düzenlemeler parasal aktarım mekanizmasını güçlendirmektedir. Kurul, faiz artırımının yanı sıra, parasal sıkılaştırma sürecini destekleyecek seçici kredi ve miktarsal sıkılaştırma kararları almayı sürdürecektir. 

Enflasyon ve enflasyonun ana eğilimine ilişkin göstergeler yakından takip edilecek ve Kurul, fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki tüm araçları kararlılıkla kullanmaya devam edecektir.

Kurul, kararlarını öngörülebilir, veri odaklı ve saydam bir çerçevede almaya devam edecektir.”

FAİZ ARTIŞINA HAZİRANDA BAŞLADI

Merkez Bankası, haziran ayındaki toplantısından itibaren para politikasında sıkılaştırmaya gitti.

Merkez Bankası, hazirandaki görüşmede faizde yukarı yönlü adım atarak indirim sürecini 27 ay sonrasında sonlandırmıştı.

Yeni başkan Hafize Amaç Erkan başkanlığında ilk toplantısını haziranda icra eden kurul, siyaset faizini 6,5 puan artışla yüzde 15’e yükseltmişti.

Merkez Bankası temmuz toplantısında siyaset faizini 2,5 puan artışla yüzde 17,50’ye yükseltmişti.

Ağustos toplantısında faiz artışına devam eden Merkez Bankası, 7,5 puanlık artışla faizi yüzde 25’e çıkardı.