“Sigmalive” haber sitesinin haberine gore Avrupa Parlamentosu Başkanı Roberta Metsola bu sabah eşiyle beraber Rum Başkanlık Sarayı’na giderek Rum Yönetimi Başkanı Nikos Hristodulidis ile görüştü.  

Görüşmenin peşinden Metsola ve Hristodulidis basına açıklamalarda bulundular.

Hristodulidis yapmış olduğu açıklamada, Metsola ile bir araya gelmekten dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirirken görüşmede Avrupa gündeminde bulunan mevzuları ele aldıklarını belirtti.  

Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesinden, BM tüzüğünün, AB ilke ve değerlerinin ihlal edilmesinden söz eden Hristodulidis, “Avrupa Parlamentosu Başkanının burada bulunmasının, internasyonal topluma, Avrupa’nın güneydoğu ucunda, neredeyse yarım yüzyıldır, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin topraklarının  yüzde 37’sinde salgın ve işgal problemininin bulunduğunu anımsattığını ve bu mesajı gönderdiğini” iddia etti.  

Büyükkonuk'ta Eko Gün... "Ülkede harnup para ettiyse, UBP sayesinde etmiştir”

Büyükkonuk’ta Eko Gün… “Ülkede harnup para ettiyse, UBP yardımıyla etmiştir”

Avrupa Parlamentosunun, AB’nin en mühim organlarından biri olduğuna dikkati çeken Hristodulidis, Avrupa Parlamentosu’nun, Avrupalı vatandaşların sesi de bulunduğunu, Avrupa Parlamentosu Başkanının Cenup Kıbrıs’a yönelik ziyaretinin ve bağımsızlık gününde burada olmasının “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin yalnız olmadığı” noktasında birçok gidişata da kuvvetli bir bildiri gönderdiğini söylemiş oldu.  

Hristodulidis, Metsola’nın varlığının ek olarak AB ilke ve değerleri, üstünde anlaşmaya varılan çerçevede Kıbrıs problemininin çözümlenmesi ve müzakerelerin tekrardan başlaması, çıkmazın aşılması için sarf ettikleri çabalara, AB’nin süregelen desteği açısından da bildiri verdiğini açıkladı.

Mevcut durumun, Kıbrıs problemininin çözümünü teşkil etmesinin mümkün olmadığını, bunun; Kıbrıs’ın geleceği olamayacağını söylemekten yorulmayacağını ifade eden Hristodulidis, bu yüzden çabaları sürdürmeye devam edeceklerini söylemiş oldu.  

Hristodulidis ek olarak, yoğun programı içinde davetini kabul ederek adaya gelen Metsola’ya teşekkürlerini de sundu.

Beklenildiği şeklinde görüşme esnasında Kıbrıs sorununu da ele aldıklarını söyleyen Hristodulidis, New York temaslarının neticeleri ve hususi temsilci atanması mevzusundaki çabaları hakkında Metsola’ya data verdiğini açıkladı.

Hristodulidis zorluklara ve sorunlara rağmen çabalarının devam edeceğini, AB’nin sunmuş olduğu mühim araçları değerlendirerek müzakerelerin tekrardan başlaması hedefini başarmak için mümkün olan her şeyi de yapacaklarını söylemiş oldu.

Hristodulidis, Kıbrıs probleminin yanı sıra Metsola ile sığınmacı konusunu ve Avrupa Parlamentosu seçimlerini de ele aldıklarını belirtti.

Metsola

Avrupa Parlamentosu Başkanı Metsola ise açıklamasında “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin bağımsızlık yıl dönümünün”, ülkenin tarihteki modern, demokratik ve bağımsız sürecini ek olarak halkının başarılarını bununla beraber yaşanmış olan acıları anımsattığını belirtti.  

Bağımsızlık gününü kutlayarak, birlik, beraberlik ve güç mesajı vermek istediğini söyleyen Metsola, bağımsızlık gününde burada olmasının rastlantı olmadığını, “Kıbrıs’a, tüm dünyaya, AB’nin bu adaya bağlılığını sürdürdüğü, Kıbrıs problemininin Avrupa problemi olduğu” mesajını göndermek istediğini açıkladı.

Metsola açıklamasında ek olarak “Kıbrıs bölünmüş kaldıkça Avrupa’nın hiçbir süre tüm olamayacağını”, bunu; New York’ta BM Genel Sekreteri ile gerçekleştirdiği görüşmede de dile getirdiğini söylemiş oldu.

Adanın ve halkın tekrardan birleştirilmesinin tek yolunun yazışma diplomasisi ve müzakerelerin bulunduğunu söyleyen Metsola, herhangi bir tek taraflı, düşmanca faaliyetlerin, insanları daha da birbirinden uzaklaştıracağını, müzakerelerin şiddete değil güvene dayalı şekilde başlamasını istediklerini açıkladı.  

Metsola açıklamasında ek olarak Avrupa Parlamentosu’nun “Kıbrıs’”ı desteklemek için mümkün olan her şeyi de yapacağını söylemiş oldu.