Saat 9.30’da saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlamış olan anma törenine, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sıkıntılı Töre, Başbakan Ünal Üstel, Yüksek Mahkeme Başkanı Narin Ferdi Şefik, Türkiye Cumhuriyeti’nin Lefkoşa Büyükelçisi Metin Feyzioğlu, Kıbrıs Türk Sulh Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Sebahattin Kılınç ve Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Osman Aytaç, bakanlar ile bazı milletvekilleri ve öteki siyasal, askeri yetkililer de katıldı.

Törende, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Ulusal Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu, Türkiye Cumhuriyeti’nin Lefkoşa Büyükelçiliği adına Hukuk Müşaviri Elif Süzer ve Kıbrıs Türk Sulh Kuvvetleri Komutanlığı adına Piyade Yüzbaşı Osman Çağlayan birer konuşma yapmış oldu.

Merasim, konuşmaların peşinden Lefkoşa Türk Maarif Koleji’nin sunmuş olduğu oratoryo ile sonlandı.

-Tatar

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, anma töreninde yapmış olduğu konuşmada, Türkiye Cumhuriyeti’nde olduğu benzer biçimde Şimal Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde de Mustafa Kemal Mustafa Kemal Atatürk’ün ebediyete intikalinin 85’inci yıl dönümünde Mustafa Kemal Atatürk’ün rahmet, sevgi ve özlemle anıldığını beyan etti.

Mustafa Kemal Atatürk’ün yok edilmek istenen bir ulusu ayağa kaldıran, düşmanları bozguna uğratarak bir Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasını elde eden büyük bir komutan ve devlet adamı bulunduğunu özetleyen Tatar, Kıbrıs Türk halkının Mustafa Kemal Atatürk’ün İlke ve İnkılaplarını kendine rehber edinmesinin onun düşüncelerine ve aydınlık ruhuna duyduğu büyük saygının bir göstergesi bulunduğunu söylemiş oldu.

Harmancı, bölge muhtarlarıyla dayanışma yemeğinde buluştu

Harmancı, bölge muhtarlarıyla dayanışma yemeğinde buluştu

Cumhurbaşkanı Tatar, Mustafa Kemal Atatürk’ün düşünceleri doğrultusunda, bugün, Şimal Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde bağımsızlık ve özgürlük mücadelesi verilmekte bulunduğunu ifade ederek, şöyleki konuştu:

“Mustafa Kemal Atatürk’ün fikirleri ve aydınlık yolunda yürümeye devam ederken, bugün, Türkiye Cumhuriyeti ile beraber verdiğimiz mücadelemiz aslına bakarsak onun bizlere bıraktığı bir vasiyetin gereğidir. Şimal Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni yaşatmak, güçlendirmek ve Türkiye Cumhuriyeti ile beraber bu coğrafyada ulusal değerlerimizi, varlığımızı, bekamızı ve ulusal davamızı yüceltmek bizim ona olan görevimizdir”.

“Bugün, burada onu Mustafa Kemal Atatürk’ü özlemle anarken, onun vasiyetini devamlı yükseltmeye söz verdik ve bundan asla ödün vermeyeceğiz” diyen Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıs’ta federal temelde bir anlaşmaya varılmasına yönelik hala internasyonal baskılar olduğuna işaret ederek, “Kıbrıs Türk halkının Türkiye Cumhuriyeti ile bağlarının kopartılmasına ve Doğu Akdeniz’de Mavi Vatan’da ulusal menfaatlerinin yıpratılmasına yol açacak ileriki süreçlerde baskıya boyun eğmeyeceklerini” altını çizdi.

Tatar, “Mustafa Kemal Atatürk’ü, sevgiyle, saygı ve rahmet ve saygıyla anıyorum. Ruhu Şad Olsun” diyerek konuşmasını tamamladı.

– Çavuşoğlu

Törendeki konuşmasında Ulusal Eğitim Bakan Nazım Çavuşoğlu, “Biz büyük Türk ulusunun bir parçası olarak Şimal Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde devamlı Atatürkçü düşüncenin ve yaşam tarzının temsilcisi olduk, onun İlke ve İnkılaplarının uygulayıcısı, bekçisi ve savunucusu olduk. Gösterdiği yolun mücahidi olduk.” dedi.

“Bugün bu duygularla ve düşüncelerle öğretmenlerimizle, öğrencilerimizle beraber Ata’mızı yad ediyoruz” diyen Bakan Çavuşoğlu, “Mustafa Kemal Atatürk’ün geleceğimizi emanet etmiş olduğu öğretmenlerimiz ve genç nesillerle,  Türk milletine hizmet vermeye ve Şimal Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni daha da kalkındırmaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

“Mustafa Kemal Atatürk’ün İlke ve İnkılaplarını benimsemiş olan halkın bir üyesi olmaktan dolayı gururluyuz ” diyen Çavuşoğlu, “Atatürkçü olmak Türk milletini dünya medeniyetler seviyesine çıkarmak için çalışmaktır, Dünya’da Türk milletine gereksinim duyan tüm insanlığa hizmet etmektir, daha kuvvetli bir Türkiye, daha kuvvetli bir Şimal Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve medeniyetler seviyesinde aydınlık bir nesil yetiştirmektir. Biz, eğitim topluluğu olarak, öğretmenlerimizle bu görevdeyiz ve bu görevi en iyi şekilde yapmak için gece gündüz çalışmaya devam edeceğiz. Bu duygu ve düşüncelerle, Ne Mutlu Türk’üm diyorum ve Ata’mızı bir kez daha minnet ve saygıyla anıyorum. Ruhu şâd olsun” diye konuştu.

– Süzer

Türkiye Cumhuriyeti’nin Lefkoşa Büyükelçiliği adına Hukuk Müşaviri Elif Süzer, “Mustafa Kemal Atatürk’ün ebediyete intikalinin 85’inci yıl dönümünde Aziz Ata’mızı büyük bir hasret, sevgi ve saygıyla anmak için bir araya geldik” diyerek, “Gümümüzde artık biliyoruz ki 10 Kasımlar Ata’mızı anma günü olmasının yanında, hem de onun 57 senelik yaşamını, mücadelesini ve milletimize kazandırdıklarını ve kazandırmak istediklerini doğru anlama günüdür” dedi.

Süzer, Türkiye Cumhuriyeti’nin Kurucusu ve İlk Cumhurbaşkanı olan Mustafa Kemal Atatürk’ün yaptıklarıyla, konuşmalarıyla ve davranışlarıyla bir tek Türk milletine değil, tüm dünya milletine örnek olmuş bir önder bulunduğunu ifade ederek, Mustafa Kemal Atatürk’ün çağdaşlığın, bilimselliğin ve gelişmenin öncüsü bir önder bulunduğunu belirtti.

Süzer, Mustafa Kemal Atatürk’ün yenilikçi ve ileri görüşlü bir önder olmasının yanında hem de büyük bir komutan bulunduğunu, Mustafa Kemal Atatürk’ün milleti uğruna her daim savaşım ettiğini ve her mücadeleden zaferle çıktığını beyan etti.

Mustafa Kemal Atatürk’ün her vesileyle dünyada barışın önemini vurgulamış bir önder bulunduğunu belirten Süzer, dünyada artan savaşlar ve çatışmalar yaşanırken Mustafa Kemal Atatürk’ün “Yurtta barış, cihanda barış” ilkesine olan inancın daha da arttığını ve bu ilke doğrultusunda Türkiye Cumhuriyeti’nin, geçmişte olduğu benzer biçimde, bugün de mazlum ülkelerin yanında oluşunun ve barıştan yana olan tavrının tüm dünyada takdir topladığını söylemiş oldu.

Kurtuluş Savaşı sonrası Mustafa Kemal Atatürk’ün pek fazlaca devrim gerçekleştirerek, Türkiye Cumhuriyeti’nin dünya ülkeleri içinde saygı duyulan bir yere gelmesini sağladığını işaret eden Süzer, Mustafa Kemal Atatürk’ün bayanlara ve hanımefendilerin haklarına büyük ehemmiyet atfettiğinden bahsederek, genç bir Türk hanımı olarak Mustafa Kemal Atatürk’e olan minnetini beyan etti.

-Çağlayan

Kıbrıs Türk Sulh Kuvvetleri Komutanlığı adına Piyade Yüzbaşı Osman Çağlayan, “dünya devletlerinin dönemin en büyük devlet adamı, kudretli bir komutan ve asker olarak kabul etmiş olduğu benzeri olmayan önder, asil Türk milletinin yüce atası, ordumuzun sonsuz başkomutanı, cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Mustafa Kemal Atatürk’ün aramızdan ayrılarak ebediyete intikal edişinin 85’üncü yıl dönümünde kendisini büyük bir hasret, saygı, minnet ve rahmet ve saygıyla yad ediyoruz” dedi.

“Bugün tüm Türkiye ve Şimal Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde, Türk milleti bir sükût içinde onu sevgi ve saygı ile anmaktadır” diyen Piyade Yüzbaşı Çağlayan, Mustafa Kemal Atatürk’ün ürettiği ve bıraktığı eserlerle varlığını sürdürmeye devam ettiğini söylemiş oldu.

 “Dünya zamanı, çağlar süresince, üstün nitelikli askerlerin ve yüksek nitelikli devlet adamlarının hayatlarını dile getirir” diyen Çağlayan, “Fakat askerlik ve devlet adamlığı, kalite ve kabiliyetini, bir tüm olarak kendi kişiliğinde toplamış olan pek azca örnek insanoğlunun varlığından söz eder. Mustafa Kemal Atatürk, ulusal mücadelede, ulusal birliği temin eden benzeri olmayan bir önder, muharebe meydanlarında efsanevi bir komutan, devlet kuran büyük politika adamı, milletin çehresini değiştiren kudretli bir inkılapçıdır. Bu vasıflarıyla, insanlık tarihinin tanımış olduğu en büyük devlet adamlarından biri olduğuna kuşku yoktur” ifadelerini kullandı.

“Mustafa Kemal Atatürk, Türk toplumu bir tek çağdaşlaşma gereğini görmüş olduğu için değil, bu çağdaşlaşmayı en kısa zamanda gerçekleştirecek yolu gösterdiği için ve nihayet çağdaşlaşmaya engel olacak etkenleri cesaretle bertaraf etmiş olduğu için büyüktür” diyen Çağlayan, “Esasen, çağıl Türkiye’nin kurucusu sıfatını da işte bu büyüklüğüyle almaktadır” dedi.

“Mustafa Kemal Atatürk’ün insanlık değerlerine içten ve büyük bir saygısı vardır” diyen Çağlayan, ” ‘Yurtta Sulh, Dünyada Sulh’ ilkesi; Mustafa Kemal Atatürk için dünyamızda yaşayan tüm insanları birbirlerine daha fazlaca yaklaştırmak, daha fazlaca sevdirmek çabalarının bir parçasıdır” ifadelerini kullandı.

Mustafa Kemal Atatürk’ün ilke ve devrimlerinin “dönemin, ufkun ötesine” ulaştığını ifade eden Piyade Yüzbaşı Çağlayan, “Türk Silahlı Kuvvetleri mensupları olarak, yüreğimizde taşıdığımız vatan ve millet sevgisi, sulh ve güvenliğin teminatı, caydırıcı gücümüz ve üstün disiplin anlayışımızla, görevimizin başlangıcında ve Asil Milletimizin emrindeyiz. Eşi olmayan, kahraman Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’e olan sevgimiz, saygımız ve minnetimiz her geçen gün artarak, sonsuza kadar sürecektir. Kurduğu Cumhuriyeti sonsuza kadar yaşatacağız. Onun aziz hatırası önünde bir kez daha saygı ile eğiliyoruz” dedi.