İçişleri Bakanı Dursun Oğuz, ülkedeki nüfus yapısını korumak ve iç güvenliği sağlamak için daha sıkı tedbirler alınması icap ettiğini ve bu mevzuda bazı çalışmaların bulunduğunu söylemiş oldu.

Bakanlıktan meydana getirilen açıklamaya gore, İçişleri Bakanı Bakan Oğuz, Gündem Kıbrıs’ın ‘’Meclis Bahçesi’’ isminde programına katılarak, kırsal kesim arsaları, güvenlik problemi, düzensiz göç ve vatandaşlık mevzularında açıklamalarda bulunmuş oldu.

Kırsal Kesim Arsaları

Kırsal kesim arsaların durumunun hangi aşamada olduğu sorusunu yanıtlayan Bakan Oğuz, kırsal kesim bölgesindeki halkın bu arsalara yoğun talebi bulunduğunu fakat geçmiş yıllarda fazlaca sayıda dağıtılan kırsal kesim arazilerin binaya dönüşüm sayısının oldukça düşük bulunduğunu belirtti.

Oğuz kırsal kesim arsalarının binaya dönüşme noktasında bazı hususi problemler olduğuna işaret ederek, devletin dağıtmış olduğu bazı arsalara alt yapıyı ulaştıramamasından kaynaklandığını dile getirdi. Devlet kırsaldaki gençlerin köylerine, ailelerine ve topraklarına haiz çıkması adına gençlerimize kırsal kesim arazileri veriliyor fakat bu amaçla verilen bölgeleri değişik amaçlar yüzünden elden çıkarılmak istenilmesinin doğru bir yaklaşım olmadığını kaydeden Oğuz, kaynakların daha da azaldığı fakat taleplerin arttığı bir dönemde verilen fırsatın ve imkanın kıymetini bilmesi icap ettiğini belirtti.

Oğuz, devletin sağlamış olduğu olanakların başka amaçlarla kullanılmasının kamu vicdanı açısından doğru olmadığını söylemiş oldu. Bakan Oğuz, bu çerçevede bir yasa emek harcaması bulunduğunu dile getirerek art niyetle yaklaşan bazı kişilerin yasal düzenlemelerdeki boşluğu bularak bundan faydalanmalarının da önüne geçilmesini hedeflediklerini kaydetti.

Toplumsal Konut

Emlak fiyatlarında ciddi bir atış bulunduğunu belirten Oğuz, ülkedeki gençlerin kazançlarına gore emlak almasının oldukça zorlaştığına vurgu yapmış oldu. Geçmişte kırsal kesim arsalarına toplumsal konut projesi yapmanın daha kolay bulunduğunu fakat günümüz şartlarla bu imkanın artık zorlaştığını söyleyen Bakan Oğuz, gençlerin kent merkezlerine kaydığına dikkat çekti. Hükümetin emlak piyasasındaki ciddi artış göstermesinden dolayı bir toplumsal konut projesi girişimi başlattığını hatırlatan Oğuz, arazinin ve tapu masraflarının devlet tarafınca üstlenilmesi ile maliyetlerin ciddi oranda düşeceğinin altını çizdi. Oğuz, bu konudaki lüzumlu çalışmaların hükümet ve Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği ile başlattıklarını belirterek, yasal hazırlıkların sürdüğünü ve kısa sürede hayata geçirileceğini kaydetti.

 Güvenlik mevzusu

Ülke güvenliğinin sağlanması mevzusundaki soruya yanıt veren Bakan Oğuz, personel sayısının azca olması ve imkanların da kısıtlı olmasına karşın polisin üstün çaba ve fedakarca çalıştığına vurgu yapmış oldu. Oğuz konuşmasını şu şekilde sürdürdü;

‘’Ülkede izinsiz  kalan kişilere yasal işlem başlatılmış olduğu süre kaçak durumuna düşüyorlar ve bu kişiler cezaevine gönderiliyor. Ilk olarak ülkeye girişleri daha sıkı tutmalıyız. Biz yeni bir uygulama yapmıyoruz bir tek eski uygulama ile daha sıkı denetimle ülkeye giriş meydana getiren kişileri denetim altında tutuyoruz. Böylelikle kayıt dışılığı da önlemiş olacağız. Şimal Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin güvenliğinin sağlanması, gerek bu ülkede yaşayanlar gerekse bu ülkeye gelecekler için  her daim güvende olması anlama gelir. Polis Genel Müdürlüğü ve Savcılık ile ortaklaşa iş içinde çalışıyoruz. Vatanımızda yasal olarak yaşamayan kişilerin kurallara gore süratli bir halde yargılanması ve bu çerçevesinde ihraçları ile ilgili toplumun güvenliği açısından çalışmalarımız devam etmektedir.’’

 Düzensiz Göç

Düzensiz göç ile mücadelede büyük bir yol kat edildiğini söyleyen İçişleri Bakanı Dursun Oğuz, Türkiye Cumhuriyeti ile beraber teknik yönde emekler yürütülerek, bu çerçevede toplantılar yapıldığına altını çizdi. Bakan Oğuz, amaçlarının kısa sürede Düzensiz Göç ile Savaşım Merkezi’ni hayata geçirmek bulunduğunu kaydetti. Teknik donanım ve alt yapı çalışmalarının devam ettiğini dile getiren Oğuz, transit vize uygulamasından sonrasında e-vize uygulamasının da devreye gireceğini deklare etti.

Hirondel çemberinde asfalt serme çalışmalarına başlandı

Hirondel çemberinde asfalt serme çalışmalarına başlandı

E-vize uygulaması ile ilgili KKTC’nin kendi değerlerine gore kişilerin ikinci bir süzgeçten geçirileceğini söyleyen Oğuz, ‘’Bir tek bu ülke sınırları içinde değil, bu ülke sınırlarını terk ederek sığınmacı konumuna düşen kişilerle ilgili de emekler yapmış olup, yürüteceğiz’’ dedi.

Bu mevzunun internasyonal bir savaşım gerektirdiğini söyleyen Oğuz, Şimal Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin bir hukuk devleti bulunduğunu ve yasalar çerçevesinde mevzunun değerlendirilerek lüzumlu işlemlerin yapılacağını belirtti.

Vatandaşlık

Oğuz, müracaat hakkı elde edenlerin, şu demek oluyor ki yasaya gore 5 yılı dolduran emek verme izinli kişilerin vatandaşlığa müracaat edebileceğini belirtti. Teamül gereği 11 yıl süresince arka arkaya mührü olan kişilerin yurttaş olma hakkı bulunduğunu dile getiren Oğuz, bunun yanında yurttaş olanların evlatlarının 18 yaşını doldurduktan sonrasında ayrı fert olmasından kaynaklı yurttaş olamama durumları bulunduğunu, gerek emek verme gerek eğitim hayatında evlatların yaşamış olduğu sorunların yanı sıra bu ülkede doğan ve asla yurt dışı yapmayan evlatların da yurttaş olamadığını ya da değişik sebeplerle bu ülkede çalışıp da yurttaş olamayan kişiler bulunduğunu kaydetti.

Geçmişten kaynaklı güvensiz söylem ve eleştiriler bulunduğunu da dile getiren Bakan Oğuz, Bakanlar Kurulu’na giden vatandaşlıkların hepsinin de öne sürülen nedeni bulunduğunu kaydetti.

Bakan Oğuz konuşmasını şu şekilde sürdürdü;

‘’Bizim vatandaşlığa bakış açımız; hak eden alması yönünde sadece her hak eden almalı mı ya da hepimiz hak eder mi diye ince eleyip sık dokuyoruz. Bu ülkenin nüfus yapısı, toplumsal yaşamı, geleceği ile ilgili kimin aklında sual işareti var ise bende de var, Sayın Başbakanımızda da var, hükümetteki arkadaşlarımızda da var. Biz bugünle ilgili değil gelecekle ilgili düşünerek bu çerçevede çalışmalarımızı yapıyoruz. Bununla ilgili hukukçu arkadaşlarımızla da çalışıyoruz. Yakın bir zamanda mevzuyla ilgili çalışmalarımızı gündeme getireceğiz. Bu ülkedeki mevcut nüfus yapımızı ve iç güvenliğimizi korumak için daha sıkı tedbirler alıp daha sıkı çalışmalıyız.’’