Başbakanlıkta yer edinen kabulde, armağan teatisinin arkasından Başbakan Üstel ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Gürak basına açıklamalarda bulundular.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Gürak, kabulde yapmış olduğu konuşmada, KKTC’nin 40’ıncı yıl dönümü kutlamalarına eşlik etmek suretiyle adaya geldiklerini belirterek, burada olmaktan dolayı büyük bir mutluluk duyduklarını söylemiş oldu.

Meteoroloji Dairesi Müdürü Buran görevden alındı

Meteoroloji Dairesi Müdürü Buran görevden alındı

Orgeneral Gürak, “Kıbrıs bizim ulusal davamız, destansı bir savaşım var. Gelecek yıl, 1974 Sulh Harekatı’nın 50’nci yıl dönümünü kutlayacağız. Bu yıl da, 29 Ekim’de Türkiye Cumhuriyeti’nin 100’üncü yılını gururla ve onurla kutladık. Bugün de, yarın yapılacak kutlama için adaya geldik” diye konuştu.

Orgeneral Gürak, “Kıbrıs davası bizim ulusal davamız, bizim vazgeçilmezimiz. Dolayısıyla Türk Silahlı Kuvvetleri olarak da adada varlığımızı 74’ten beri sürdürüyoruz. Bu sayede adada bir sulh ve refah ortamı oluşmuştur. İnşallah bu ilelebet devam edecektir” dedi.

Başbakan Ünal Üstel de kabuldeki konuşmasında, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Gürak ve beraberindeki heyeti KKTC’nin 40’ıncı yıl dönümünde ağırlamaktan büyük mutluluk duyduğunu açıkladı.

Başbakan Üstel, 1974’te Sulh Harekatı ile ülkeye refah ve sulh geldiğini ifade ederek, gelecek yıl 1974 Sulh Harekatı’nın 50’nci yılını, yarın Şimal Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin 40’ıncı yaşını kutlayacaklarını ve bundan sonrasında da artık KKTC’nin yoluna devam edeceğini altını çizdi.

Başbakan Üstel, Kıbrıs Türk tarafının iki eşit egemen devlet esasına dayanan çözüm vizyonunu ortaya koyması ve Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda “Şimal Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni tanıyın” çağrılarından sonrasında KKTC’nin Türk Devletleri Teşkilatı’na (TDT) gözlemci üye olduğuna ve yeni bir devrin başladığına işaret etti. 

Başbakan Üstel ek olarak, bir süre ilkin Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ile Azerbaycan’a “zamanı bir ziyaret” gerçekleştirdiklerini ve Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan ile beraber Özbekistan’da gene bir masa çevresinde bir araya geldiklerini belirtti.

Tüm bu gelişmelerin KKTC için “mutluluk” verici gelişmeler bulunduğunu ifade eden Başbakan Üstel, “Yolun ucunda artık ışık görüldü, biz bu ışığı ne kadar parlatabilirsek, ülkemizi o ışığa ne kadar hazır edebilirsek, bu bizim için mutluluktur” dedi.