Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Vakıf Yöneticiler Kurulu Başkanı Dr. Erdal Özcenk, üniversitedeki mali ve yönetsel sorunlarla ilgili bir yazılı izahat yapmış oldu.

DAÜ Vakıf Yöneticiler Kurulu Başkanı Özcenk, mali krizle boğuşan DAÜ’nün demokratik kurullarının neredeyse asla çalıştırılmadığını ifade ederek, “DAÜ Rektörü Aykut Hocanın mali kriz süresince Üniversite Yönetim Kurulu’nu kafi sayıda, toplantıya çağırmamıştır” dedi.

Rektörlüğün, Üniversitemdeki döner ana para işletmelerini mali krizin aşılabilmesi amacıyla gelir getirici proje ve tavsiyeler üretmek suretiyle efektif bir halde kullanmaması yada mevcut projelerin verimliliğinin artırılmasına dair adım atmamasının üzücü bir husus bulunduğunu aktaran Hocanın, “Vakıf Yöneticiler Kurulu, bugüne dek sorunların Rektörlük tarafınca çözülmesi için iyi niyetle ciddi hoşgörü göstermiştir” ifadelerini kullandı.

Özcenk, “Sayın Rektör Prof. Dr. Aykut Hocanın’ın durumu gerçekçi değerlendirerek, üniversitenin huzuru ve bekası için gereğini yapmasını beklemekteyiz” açıklamasında bulunmuş oldu

Dr. Erdal Özcenk’in açıklamasının tam metni şu şekilde:

“Sayın Senatörler ve Üniversitenin kıymetli bilimsel nitelikli, yönetsel hizmetler mensubu, Vakıf Yöneticiler Kurulu, KKTC Eğitim Bakanlığı ve Hükümetin, Doğu Akdeniz Üniversitesi’nin ülkemizin temel ve yaşamsal kurumlarından olduğuna dair inancı tamdır.  Tüm çalışmalarımız kurumumuza verilen bu yüksek kıymet çerçevesinde ciddiyetle ve hassasiyetle yürütülmektedir.

Üniversitemizin özerk ve demokratik yapısı sürdürülebilirliğin, saydam ve hesap verebilirliğin ayrılmaz parçası olarak büyük öneme haizdir.  Böylesi bir yapının krizleri fırsata çevirecek ortak aklın bulunmasında mühim bir güç olduğu aşikardır.  Bununla beraber özerk ve demokratik yapının yöneticilere ciddi de bir mesuliyet yüklemesi kaçınılmaz bir sonuçtur.  Yöneticilerin demokratik süreçlerle göreve gelmesi başarı için kafi olmayabilmektedir.  Başarı için tüm kurulların etkin ve verimli olarak çalıştırılması da son aşama önemlidir.  Demokrasinin en mühim unsurlarından biri de etkin denetim mekanizmalarının çalıştırılmasıdır.

Üniversitemizin data ve beceriyle donanmış yetkili kurullarını zamanında ve netice alıcı bir halde çalıştırması ihtiyaç duyulan bu kurulların başkanlığını yürüten Sayın Prof. Dr. Aykut Hocanın’dır. Sadece Üniversitemiz mali krizle boğuşurken Üniversitenin demokratik kurulları neredeyse asla çalıştırılmamıştır.  Kurulların çalışıp karar ürettiği durumlarda ise uygulama aşamasına geçilememiştir.  Sayın Rektör mali kriz süresince Üniversite Yönetim Kurulu’nu kafi sayıda, toplantıya çağırmamıştır.  Burada alınan kararlar ise krizin önlenmesine yada durdurulmasına katkıda bulunmaktan oldukça uzaktır.

Rektörlüğün, Üniversitemizdeki döner ana para işletmelerini mali krizin aşılabilmesi amacıyla gelir getirici proje ve tavsiyeler üretmek suretiyle efektif bir halde kullanmaması yada mevcut projelerin verimliliğinin artırılmasına dair adım atmaması üzücü bir husustur.

DAÜ’deki Bakanlar Kurulu sonrası Başbakan Üstel’den açıklama!

DAÜ’deki Bakanlar Kurulu sonrası Başbakan Üstel’den izahat!

2021, 2022 ve 2023 yılı bütçe öngörülerinde ciddi sapmalar gerçekleşmiş, gelir – gider dengesindeki açık giderek büyümüştür.  2023 yılındaki bütçe açığı öngörüsü 410 milyon Türk Lirası seviyesindeyken bugün itibariyle yılsonu gerçekleşmesi beklenen açık iki katına çıkmıştır.  Vakıf Yöneticiler Kurulu, bugüne dek sorunların Rektörlük tarafınca çözülmesi için iyi niyetle ciddi hoşgörü göstermiştir.

Yaşanmış olan tüm sorunlara yönelik olarak Vakıf Yöneticiler Kurulu, Rektörlüğü onlarca kere yazılı ve sözlü olarak uyarmış, önlemler alınması için somut talimatlar vermiş, süre ve olanak elde etmiştir.  Sadece buna karşın Rektörlük sayısız sözlü ve yazılı talimatı yerine getirmemiş, tedbir almamış, ciddi ve somut adımlar atmaktan kaçınmıştır.

Sayın Rektör internasyonal tanıtım mevzusunda görevlendirme yapmaktan ısrarla kaçınmış, şahsen yürüttüğü bu görevde ise açık bir halde başarısız olmuştur.  Vakıf Yöneticiler Kurulu’nun tüm ısrarlarına, hedeflenen eşdeğer talebe sayısı şu demek oluyor ki talebe gelirlerine ulaşılamamasına karşın tedbir alınmamıştır.  Sayın Rektör üstlendiği tanıtım görevi süresince yalnız bir kez yurtdışına giderek çalışmalara kısa süreli olarak iştirak etmiştir.  Sayın Rektör halen tanıtımdan görevli bir rektör yardımcısı önerisinde bulunmamıştır.  Bu mevzuda yürüttüğü emek harcamalar sonuçsuz kalmıştır.

3 yıl süresince Üniversite bütçesinde açığın kapanmasına yönelik gelir artırıcı ve giderleri düzenleyici önlemler Rektörlük tarafınca ısrarla alınmamış, tüm telkin ve teşviklere kulak tıkanmıştır.  Krizin derinleştiği 2023 senesinde ise aynı tavır devam ettirilerek üniversitenin yaşam pahalılığı ödeneği ve hatta maaş ödeyemez hale getirilmesine yol açılmıştır.

Rektörlük, Vakıf Yöneticiler Kurulu gündeminde görüşülmek yada onaylanmak suretiyle sözleşmeleri ödeneksiz izinleri, iş birliği antlaşmaları, hizmet alımları benzer biçimde ciddi mevzuları dahi geç yada makul süre haricinde göndererek Üniversitenin işleyişini de zora sokmuştur.  Bu mevzuda Vakıf Yöneticiler Kurulu’nun müteaddit kez uyarısı olmasına karşın bu durum devam etmiştir.

Sayın Senatörler ve Üniversitenin kıymetli bilimsel nitelikli, yönetsel hizmetler mensubu,

Rektörlük kendi döneminde oluşan ciddi mali krizin çözümüne yönelik bir taslak emek harcama hazırlamış sadece bu emek harcama Üniversite Yönetim Kurulu, Senato dahil hiçbir kesim tarafınca destek bulmamıştır.  Bu aşamada probleminin çözümü için Vakıf Yöneticiler Kurulu, hükümetin yetkili ve ilgili tüm bakanlıkları, tüm paydaşlarla görüşerek üniversitenin problemlerine bütünlüklü bir çözüm bulunması için plan ortaya koymuştur.  “Protokol taslağı” adıyla anılan bu kapsamlı plan şu yaşamsal unsurları içermektedir: Üniversitenin sürdürülebilir mali yapıya ulaşması için gelir artırıcı, gider azaltıcı ve verimliliği artırıcı önlemler, borçlanma, vergi borçlarının hükümet tarafınca üstlenilmesi, Üniversitemizin önünü açacak yasal düzenlemeler.

Hükümetin de açık destek belirttiği ve sorumluluklar üstlendiği bu plan, Doğu Akdeniz Üniversitesi’nin varlığını koruyabilmek için eğer olmazsa olmaz bir mevzudur.  Sadece ne yazık ki, 2023 Haziran ayından itibaren görüşülen protokol taslağında yer edinen unsurların lüzumlu eklerinin hazırlanması ve protokolün tarafların onayına sunulabilmesi noktasında Rektörlük kayıtsız kalmış, katkı koymanın aksine süreçleri geciktiren, engellemiş olan bir tutum içinde olmuştur.  Bu tutum yüzünden ilkin 31 Temmuz, peşinden 15 Ağustos ve son olarak 31 Ağustos tarihleri protokolün imzalanması için VYK tarafınca hedef olarak gösterilmesine rağmen, bu tarihler kaçırılmıştır.  Kapsamlı çözüm yönünde uzlaşıyla adım atılmadan geçen her gün üniversitenin sıkıntılarını büyütmekte, kamuoyu önündeki itibarını zedelemekte, güvensizlik ve umutsuzluğu artırmakta, çalışanlar içinde ciddi bir motivasyon yitirilmesine niçin olmaktadır.  Söz mevzusu planın tarafların uzlaşısıyla hayata geçirilmesi için artık daha çok süre kaybedilmesine olanak kalmamıştır.

Tüm bu hususlar ve bilhassa Üniversitemiz için yaşamsal öneme haiz protokol çalışmalarının engellenmesi Vakıf Yöneticiler Kurulu’nun Sayın Rektör Prof. Dr. Aykut Hocanın’a itimatını tamamen yitirmesine, Sayın Rektörle ortak emek harcama imkanının ortadan kalkmasına yol açmıştır.

Hükümetimiz ve Vakıf Yöneticiler Kurulu tüm yetki ve sorumluluğunu Üniversitenin geleceğini güvence altına almak için kullanmakta kararlıdır.

Sayın Rektör Prof. Dr. Aykut Hocanın’ın durumu gerçekçi değerlendirerek, Üniversitenin huzuru ve bekası için gereğini yapmasını beklemekteyiz.  Bununla beraber bilhassa Senato’nun, Üniversitemizin demokratik işleyişini sürdürmesi için Şimal Kıbrıs Eğitim Vakfı ve Doğu Akdeniz Üniversitesi Müessese Yasası madde 12 kapsamındaki yetkilerini kullanacağına eminiz.

Kurumumuz zamanı bir dönemden geçerken; Vakıf Yöneticiler Kurulu’nun olduğu benzer biçimde tüm kesimlerin kesin, görevli, zamanında, aklın yolunda ve saydam davranmasının birincil görevi bulunduğunu hatırlatır, DAÜ için elimizden geleni hayata geçirmeye çağrı ederim.”