Kıbrıs Türk Belediyeler Birliği Başkanı Mahmut Özçınar kabuldeki konuşmasında, belediyeler reformu sürecinde Meclis’te komite başkanı olarak vazife meydana getiren ve sonrasında da Maliye Bakanı olan Özdemir Berova’ya katkılarından dolayı teşekkür etti. 

Özçınar ek olarak Bakan Berova’ya, Meclis’e sunulan ek bütçenin belediyelere yansıması mevzusunda göstermiş olduğu hassasiyetin belediyeler adına memnuniyetle karşılandığını dile getirdi. 
Mahalli yönetimin sorunlarını da masaya yatıran Özçınar bilhassa, vasıta parklarında büyük bir sorun yaşandığını, eski araçlarla hizmet sağladıklarını sadece bunun tamirat ve enerji giderlerinde büyük bir mali kayba niçin bulunduğunu, yeni araçlara gereksinim duyulduğunu, bunun içinde belediyelerin yeni vasıta alımlarında KDV muafiyeti talebinde bulunduğunu belirtti. 

Yeni araçların alınması durumunda belediyelerin kendi içinde büyük bir tasarrufu da sağlayacağını söylemiş oldu. Bakan Berova’nın desteğini talep etti. 

BEROVA
Maliye Bakanı Özdemir Berova da konuşmasında, mahalli yönetimlerin en mühim yönetim organlarımızdan bir tanesi olduğuna işaret ederek mahalli yönetimi önemsediklerini belirtti. 

Gerek birlik, gerekse belediye başkanlarının ısrarlı talepleri ile beraber, Belediyeler Reformunu hayata geçirerek mühim bir adım attıklarının altını çizen Berova şunları kaydetti; “Uzun seneler konuşulan fakat bir türlü yaşam bulmayan unsurlardan bir tanesi olan 51/95 sayılı Belediyeler Değişim Yasası’nı Meclisten oy birliği ile geçirmeyi başardık. Doğal olarak biz bunun tek başına kafi olmadığı kanaatiyle, belediyelerin birleştirilmesi ile ilgili yasası da Meclisten eş zamanlı olarak geçirerek bunun da yaşam bulmasını sağladık. Bu alanda mühim bir yasal düzenlemeyi de yaptığımıza yürekten inanıyoruz.”

Sosyal yardım alan insanların maaşlarıyla ilgili öneri reddedildi...

Toplumsal yardım alan insanların maaşlarıyla ilgili tavsiye reddedildi…

2020 yılından sonrasında pandemi, Rusya-Ukrayna savaşı ve bölgesel hadiseler sebebi ile gerek enerji, gerekse öteki metalar alanında ciddi fiyat artışı yaşandığını, artan enflasyona bağlı olarak ek bütçe ihtiyacının hâsıl bulunduğunu ve bunun hayata geçirildiğini dile getiren Maliye Bakanı Özdemir Berova, bu vesile ile belediyelere de ek bir katkının verildiğini kaydetti. 

Dolayısıyla, bu ay ki belediye katkılarının yeni fiyatlandırma üstünden ödendiğini, geriye dönük olan uygulamalar ve buna bağlı olarak ayrılan miktarın belediyelere yılsonuna kadar olan süre içinde aktarılması mevzusunda da Maliye Bakanlığı’nın ciddi ve yoğun bir emek verme yaptığına işaret etti. 

Berova; “Doğal olarak günün sonunda bilinmelidir ki, devletin maaş ve maaş nitelikli ödemelerin haricinde yükümlü olduğu pek fazlaca ödemeleri mevcuttur. Bu da nakit akışımız zinciri içinde ara sıra sıkıntılara yol açmaktadır. Sadece mahalli yönetimlerimizin de aciliyetini göz önüne alarak, bir ödeme planı yapmak için bürokratlarım büyük bir çaba içerisindedir” dedi.

Belediyelerin vasıta parkları mevzusunda da konuşan Maliye Bakanı Berova, bunun da geçtiğimiz seneler içerinde konuşulan konulardan bir tanesi bulunduğunu, sadece pozitif yaklaşımlarına karşın bunun bir proje emek harcaması gerektirdiğini, söz mevzusu çalışmanın yapılması ile eş zamanlı olarak sorun yaşanmaması adına Maliye Bakanlığı’nın da mali açıdan tesirini ortaya koyması icap ettiğini kaydetti.