Sera üreticilerinden yarın ek beyan alınacak

Sera üreticilerinden yarın ek beyan alınacak

Halkın Partisi (HP) Genel Başkanı Kudret Özersay, toplumsal medya hesabı üstünden Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ile New York temaslarına ilişkin yapmış olduğu görüşmeyi değerlendirdi.

HP Lideri Özersay, “New York öncesi yaptığımız açıklamada “mühim olan BM temsilcisi atanması değil ihtimaller içinde temsilcinin vazife yönergesidir, yetkilerinin, görevinin ne olacağıdır” demiştik. Geldiğimiz nokta tam da budur!” ifadelerini kullandı.

Özersay, açıklamasına şu şekilde devam etti:

“Peki şimdi ne olacak?

“1. Fazlaca büyük olasılıkla hem BM Genel Sekreteri ile bir üçlü görüşme olacak, hem de vazife yönergesi (mandate/mandası) netleştiği süre bir BM temsilcisi atanacak;

2. Peki bu ihtimaller içinde üçlü görüşme ve/yada BM temsilcisinin misyonu ne olacak?

a) Kıbrıs problemi mevzusunda müzakerelerin başlaması anlamına gelmeyecek bir diyalog.

b) Taraflar içinde karşılıklı itimat yaratmaya destek olacak çeşitli mevzularda iş birliği imkanlarını, ortak projeleri değerlendirmek ve bu mevzularda çaba harcamak

3. Muhtemelen Rum tarafı kapsamlı çözüme dair herhangi bir yetkisi olmayacak bir tek iş birliği mevzularını ele alacak bir BM temsilcisine sıcak bakmayacaktır. İşte bu itirazı da gidermek için “görüşme olmayan diyalog” görevi de bu temsilciye verilecektir. Bu çerçevede BM temsilcisi muhtemelen tarafların “iki devletli çözüm” de “federal çözüm” de olmayan bir başka ilişki biçiminde/bir başka ortaklık (a different type of partnership) zemininde buluşup buluşamayacaklarını kontrol etmeye çalışacak ve belirli bir süre sonunda da BM Genel Sekreteri’ne rapor sunacaktır.

4. Türkiye ve Yunanistan’ın itimat yaratıcı önlemler görüşmeleri halletmeye hazırlandıkları bir dönemde; Doğu Akdeniz’de Türkiye ile İsrail’in enerji mevzularında iş birliği imkanlarını araştırdıkları bir ortamda yakında başlamış olacak olan sürecin itimat yaratmaya dönük iş birliği ağırlıklı bir süreç olacağını öngörmekteyiz (Işık Kitapevi panelinde dile getirdiğimiz şekilde)”

“Düşüncelerimizi paylaştık”

Özersay, “Hem New York ziyareti öncesinde hem de New York dönüşünde Cumhurbaşkanı Sayın Tatar ile yaptığımız görüşmelerde Halkın Partisi olarak düşüncelerimizi, öngörülerimizi, önerilerimizi ve uyarılarımızı kendisi ve ekibiyle paylaştık. Bundan sonrasında da talep edilmiş olduğu sürece bunu halletmeye devam edeceğiz” dedi.