PGM Trafik Müdürlüğü’nden meydana getirilen açıklamada, ülkede bulunan ilk ve orta dereceli okullarda 2023-2024 Eğitim ve Öğretim Yılı’na 18 Eylül Pazartesi günü başlanacağı anlatılarak, okulların açılması ile yoğun olan trafik akışının, okul giriş ve çıkış saatlerinde daha da yoğunlaşacağına dikkat çekildi.

Açıklamada, trafikte yaşanacak olumsuzlukların önüne geçilebilmesi amacıyla yetkili öteki kurum ve kuruluşlar yanında Polis Genel Müdürlüğü’nün de lüzumlu önlemleri almış olduğu ve okul önlerinde öğrencilerin güvenli bir halde okula giriş ve çıkış yapabilmeleri için personel görevlendirildiği açıklandı.    

SÜRÜCÜLERE UYARILAR…

“Trafik eğitiminin ailede başladığı unutulmamalı ve çocuklarımızı trafikte iyi mi davranmaları gerektiği mevzusunda eğitmeliyiz” vurgusu meydana getirilen açıklamada, “Çocuklarımızı okula bırakırken yada okuldan alırken vasıta yoğunluğu olacağından, okul giriş-çıkış kapıları önüne araçlarımızı park edip yığılmalara sebep olunmamalı ve trafikte evlatlarımızın yaşamını tehlikeye atacak sürüşler yapılmamalıdır” denildi.

Sürücülerin bilhassa okulların bulunmuş olduğu bölgelerde, öğrencilerin davranışlarını takip ederek, doğacak tehlikelere karşı evvelinde hazırlıklı olması, park halindeki araçlar arasından evlatların ansızın dikkatsizce yola atılabileceğini düşünmesi ve sürat yapmadan vasıta kullanımı gerektiği kaydedilen açıklamada, şunlar açıklandı:

“Sürücüler araçlarını yaya geçitlerine yada köşe başlarına park ederek, öteki sürücü ve yayalara çekince yaratmamalıdır. Araçlarından yolcu indirirken ne olursa olsun yol kenarına oluşturulan kapılar kullanılıp, daima sol taraftaki kapıdan yol kenarına yada kaldırıma talebe indirilmelidir. Öğrencileri araçtan indirdikten sonrasında daima gözlemleyerek, güvende olduklarından güvenli olduktan sonrasında hareket edilmelidir.”

“TOPLU TAŞIMACILIK YAPAN ARAÇ SÜRÜCÜLERİ, ÖĞRENCİLERİ SALİMEN OKULLARINA TAŞIMAKLA SORUMLU”

Toplu taşımacılık meydana getiren vasıta sürücülerinin, daima trafik kurallarına uyması ve öğrencileri salimen okullarına taşımakla görevli olduklarını unutmaması gerektiği vurgulanan açıklamada, şunlara dikkat çekildi:

“Otobüs durmadan öğrencilerin araçtan inmesini mümkün kılmamak için otobüsün kapısı açılmamalıdır. Trafiğin uygun ve emniyetli olduğu yerlerde ve otobüs duraklarında yolcu indirip alınmalıdır. Otobüsten yolcu indirirken ne olursa olsun yol kenarına oluşturulan kapılar kullanılıp, daima sol taraftaki kapıdan yol kenarına yada kaldırıma öğrencinin salimen indirilmesi sağlanmalıdır. Öğrencilerin araçtan indiğinden yada araca girdiğinden güvenli olduktan sonrasında hareket edilmelidir.”

Açıklamada, talebe taşımacılığında kullanılan otobüs ve minibüslerde on bir yaşından ufak öğrencilerin taşınması halinde, ufak yolcuların güvenliğinden görevli olacak bir refakatçi bulundurulmasının yasal mevzuat gereği olduğu ifade edildi.

ÖĞRENCİLERE UYARILAR…

Öğrencilerin, okullarına güvenlik içinde gidebilmek için son aşama dikkatli olması, daima kaldırımda adım atması, kaldırım yoksa yolun sağ tarafını kullanımı gerektiği belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

“Öğrenciler, yolu denetim etmeden ansızın yola atılmamalı ve yolda yürürken dostlarıyla el esprisi yaparak, yol içinde kendilerini tehlikeye atacak hareketlerden kaçınmalıdır. Karşıdan karşıya geçerken görüş açısının geniş olduğu bölgeler, yaya geçitleri ve polisin bulunmuş olduğu noktalar tercih edilmelidir.

Bunların haricinde karşıya geçilecekse, yolun sağını ve solunu denetim etmeden ani olarak yol içine çıkılmamalı ve sürücülerin kendilerini görebileceği yerlerden yada var ise yaya geçitlerini kullanarak, koşmadan sadece süratli adımlarla karşıya geçilmelidir.

Otobüs yada araçlarda ayakta durmayıp, vücudun herhangi bir yerini araçtan dışarı çıkarmamalıdır. Araçlardan inerken ne olursa olsun yol kenarına oluşturulan kapılar kullanılıp, daima sol taraftaki kapıdan yol kenarına yada kaldırıma inilmeli ve kendilerinden ufak kardeşlerine ve arkadaşlarına daima örnek olarak öğrendiklerini onlara da öğretmelidir.”

Öğretmenlerin, evlatları geleceğe hazırlarken trafik kuralları ile ilgili detayları onlara özenle aktarması gerektiği anlatılan açıklamada, “Öğretmenlerin vereceği bilgilerin, öğrencilerimizin eğitiminde daha çok katkı sağlayacağı unutulmamalıdır” denildi.

Adli Yıl yarın başlıyor

Adli Yıl yarın başlıyor

“OKUL İDARELERİ İMKANLARI DAHİLİNDE GEREKLİ TEDBİRLERİ ALMALI”

Açıklamada, okul idareleri tarafınca öğrencilerin güvenli bir halde okula giriş ve çıkış yapabilmelerini sağlamak amacıyla giriş ve çıkış saatlerinde imkanları dahilinde okul önlerinde lüzumlu tedbirleri alması gerektiği açıklandı.

Trafikte her insanın birbirine saygı göstererek, kurallara uyması halinde, yaşanacak üzücü olayların önlenebileceği hatırlatılan açıklamada, rahat, güvenli ve kazasız bir eğitim yılı geçirilmesi temenni edildi.