Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, Cenup Kıbrıs Rum Yönetimi’nin Yiğitler-Pile Yol Projesinin güzergâhına girerek, parselleme faaliyetlerine başladığını belirterek, bu faaliyetlere müsaade eden Birleşmiş Milletler ile  ilişkilerin masaya yatırılma hakkı doğduğunu söylemiş oldu.

Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, Yiğitler-Pile Yol Projesi ile ilgili basın toplantısı düzenledi. Toplantıya, Beyarmudu Belediye Başkanı Bülent Bebek ve Pile Türk Muhtarı Veysal Güden de katıldı.

Görüşmede Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu’nun yanı sıra Pile Türk Muhtarı Veysal Güden ile Beyarmudu Belediye Başkanı Bülent Bebek birer konuşma yapmış oldu.

Ertuğruloğlu: “Yiğitler-Pile Yolu Projesi, Rum tarafının 30 senedir devam eden ihlallerine verilen bir cevaptır”

Pile Muhtarı ve Beyarmudu Belediye Başkanının açıklamalarından sonrasında tekrardan söz alan Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, Yiğitler-Pile Yolu Projesi ile ilgili BM yada Rum tarafının sanki bir lütufta bulunmuş olduğu ve karşılığında Türk tarafının bir şey vereceği şeklinde değerlendirme yapılamayacağını söylemiş oldu.

Rum tarafının 30 senedir ara bölgeyi kendi toprağı şeklinde kullandığını kaydeden Ertuğruloğlu, Cenup Kıbrıs Rum Yönetimi’nin seneler içinde ara bölgedeki ihlallerini aktardı ve Yiğitler-Pile Yolu Projesi’nin Rum tarafının 30 senedir devam eden ihlallerine verilen bir yanıt bulunduğunu söylemiş oldu.

“Bizimle anlaşmadan, onayımızı almadan bizim yol güzergahımıza girilerek parselleme çalışmalarına başlandı. Bir an ilkin Rum iş makinelerinin işi durdurması ve bölgeyi terk etmesi icap ettiğini vurguluyoruz” diyen Ertuğruloğlu, BM’nin ise barışı tehdit eden bir ortam yarattığını ve bunu “nispet yaparcasına” yaptığını kaydetti.

Dışişleri Bakanı Ertuğruloğlu,  Yiğitler-Pile Yolu Projesi’nin 1997 senesinde BM’ye sunulduğunu sadece BM’nin “ara bölgeden geçeceği” nedeni öne sürülerek izin vermediğini anlatarak, senelerdir Rum tarafının ara bölgedeki faaliyetlerine izin verildiğini söylemiş oldu ve BM’yi “Rum yanlısı” olmakla itham etti.

“AB, ara bölgeyi Cenup Kıbrıs Rum Yönetimi kontrolündeki topraklar kapsamına koymuş”

Son dönemlerde Pile’deki Türklerin sıkıntılarının artması üstüne hükümetin yol projesini tekrardan gündeme getirdiğini ve bu çerçevede BM Genel Sekreterinin Kıbrıs Hususi Temsilcisi ve Kıbrıs’taki BM Sulh Gücü (UNFICYP) Misyon Şefi Colin Stewart ile birçok görüşme yaptıklarını belirten Ertuğruloğlu, 17 Ağustos’taki görüşmelerinde Stewart’a yol inşaatına başlayacaklarını ilettiklerini kaydetti. Aynı gün yol inşaatına başlandığını söyleyen Ertuğruloğlu, 18 Ağustos’ta ise BM askerlerinin KKTC toprakları içinde insanlara fizyolojik müdahalede bulunduğunu beyan etti.

25 Ağustos’ta ise Colin Stewart, Yeşil Hat tüzüğü kapsamında bazı değişimler yapılması icap ettiğini kendilerine söylediğini aktaran Tahsin Ertuğruloğlu, “Ara bölge, Rum kontrolünde değil. Mevzunun Yeşil Hat Tüzüğü ile alakası yok” dediklerinde ise AB’nin ara bölgeyi Cenup Kıbrıs Rum Yönetimi kontrolündeki topraklar kapsamına koyduğunu öğrendiklerini altını çizdi.

“KKTC, ara bölgedeki haklarından vazgeçmiş değildir”

Ertuğruloğlu, “Meğer AB, ara bölgeyi sözde hükümetin kontrolü altındaki topraklar kapsamına koymuş. Biz bunu yeni öğrendik. Ne biz biliyorduk ne de Anavatan Türkiye biliyordu. Bunu kabul etmemiz söz mevzusu değil. KKTC, ara bölgedeki haklarından vazgeçmiş değildir” diye konuştu.

Rum basınında Yiğitler-Pile Yolu Projesi ile ilgili çıkan bazı haberleri “yalan-yanlış” olarak değerlendiren Ertuğruloğlu, bakanlık ve BM heyeti içinde devam eden görüşmelerde varılan mutabakatın temel hususi durumunun, tek farklılık yolun yapılacak olmasıyla, 16 Ağustos’a dönüş bulunduğunu söyledi.

Rum basınınca ve KKTC’de bazı kesimlerce Rum tarafının bölgedeki faaliyetlerine Dışişleri Bakanlığı ve hükümetin onayı varmış şeklinde gösterilmek istendiğini söyleyen Ertuğruloğlu, yol yapımının sekteye uğramaması adına yorum yapmaktan kaçındıklarını sadece BM’ye meydana getirilen tüm taleplerine karşın faaliyetlerin sürdüğünü beyan etti. Çalışmaların devam etmesi halinde bölgede kriz yaşanacağı uyarısında bulunan Ertuğruloğlu, “KKTC’nin, bu kadar belirgin şekilde Kıbrıs Türk halkını dışlayan, özelde Pile Türkünü ve Pile Türk muhtarını dışlayan BM ile ilişkilerini masaya yatırma hakkı dünyaya gelmiştir” dedi.

Güden: “Diyalog yöntemiyle sıkıntılarımızı aktarmamıza karşın bu karşılık bulmadı”

Pile Türk Muhtarı Veysal Güden, Pile’de yaşayan Kıbrıslı Türk nüfusun Şimal Kıbrıs ile bağının her geçen gün arttığını ve toplumlararası geçişlerin de yoğunlaştığını belirterek, en yoğun ikinci geçiş noktası olan Beyarmudu’nda uzun bekleyişlerin sorun yarattığını söyledi.

“Bu mevzuda bölgedeki muhatabımız üsler yönetimiyle uzun devam eden görüşmelerimiz oldu. Britanya’nın AB’den çıkmasının arkasından yeni bir sürece girildi” diyen Güden, çıkış yolu olarak tek alternatifin Pile – Arçoz yolu bulunduğunu beyan etti.

Cenup Kıbrıs’ın da yol yapımıyla ilgili BM nezdinde girişimleri bulunduğunu kaydederek, Cenup Kıbrıs’ın taleplerinin Pile – Arçoz yöntemiyle ilişkilendirilmesinden duyduğu rahatsızlığı dile getiren Güden, Yeşil Hat içindeki alanda yapılacak çalışmaların cemiyet liderlikleri tarafınca uzlaşıya varılması, muhtarlıklar tarafınca da proje bazında hayata geçmesine yönelik emek harcamalar başlatılması icap ettiğini altını çizdi.

Yol yapımıyla ilgili Rum basınında çıkan “Türk askerinin köye girişini sağlamaya yönelik bir hazırlık olduğu yönündeki” haberleri “kaygı verici” olarak niteleyen Güden, “Biz köy içindeki Rumların rahatlaması, kaygı duymaması için ihtiyaç duyulan mesajları verdik. İnsanların huzuru bizim için en mühim şey… Pile’de yaşayan Rumlarla, komşularımızla bizim bir sıkıntımız yoktur. Onlarla seve seve beraber yaşamak için çaba sarf edeceğiz” dedi.

Cenup Kıbrıs’ın üç gündür devam eden Pile’deki çalışmalarını çabuk olarak durdurmasını isteyen Pile Türk Muhtarı Güden, bu süreçte gerilimin yükselmemesi için izahat yapmadıklarını sadece yürütülen diyaloglarda çalışmanın durması taleplerini yetkililere ilettiklerini aktardı. Güden, “Diyalog yöntemiyle sıkıntılarımızı aktarmamıza karşın bu karşılık bulmadı. Bu yüzden basın açıklaması yapıyoruz. Biz Pile’deki huzurun, barışın, beraber yaşamı sürdürmenin sürdürülmesi adına statükoda uzlaşıya varılmadan süregelen değişikliğin kabulü yoktur” dedi.

Bebek: “Yol bitene kadar da orada olacağız”

Beyarmudu Belediye Başkanı Bülent Bebek ise, Yiğitler-Pile Yolu’nun tamamen insani amaçlarla yapılmak istendiğini vurgulayarak, misyonu sulh dağıtmak olan BM askerini, 18 Ağustos günü baskın yapar şeklinde bölgeye müdahale etmiş olduğu nedeni öne sürülerek eleştirdi.

Meclis Genel Kurulu toplantısı sona erdi

Meclis Genel Kurulu toplantısı sonlandı

“Geri adım atmamız söz mevzusu değil” diyen Bebek, Beyarmudu Belediyesi olarak yol yapımı için tüm imkanlarını seferber ettiklerini ve yol bitene kadar da orada olacaklarını söylemiş oldu.