2024 Mali Yılı Merkezi Devlet Yönetimi Bütçe Yasa Tasarısı, bugün Iktisat, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi’nde görüşülüyor.

Komite Başkanı Resmiye Canaltay’ın ve Maliye Bakanı Özdemir Berova’nın peşinden konuşan Iktisat, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi Başkan Vekili Erkut Şahali, bütçelerin geride kalan mali senenin da değerlendirmesi özelliği taşıdığını da belirtti.

Şahali, KKTC’nin enflasyonun direkt tesiri altında kalan bir ülke ve bunun da belirleyici bir unsur bulunduğunu kaydetti.

2023’te oluşan enflasyonun 2024 senesinde da değişik olamayacağını dile getiren Şahali, ülkede gelir adaletsizliği yaşandığını, halkın alım gücünün gerilediğini belirtti.

Harcama disiplini oluşturulması, kayıtlılığın sağlanmasının önemine işaret eden Şahali, KDV sayılarındaki “çarpıklığın kayıt dışılığı gösterdiğini” söylemiş oldu.

Şahali, gümrüklerde elde edilmiş rakamlarla dahilde elde edilmiş sayıları karşılaştırarak, kayıtlılığın artırılması icap ettiğini belirtti.

Gelir artırıcı tedbirleri ortaya koymanın önemine vurgu icra eden Şahali, gelir realize ederken harcama gerçekleştirirken saydam ve objektif olunması, popülizmden uzak durulması icap ettiğini söylemiş oldu.

İhalesiz düzenin kalıcı hale gelmesinin bütçe disiplini haricinde bir örnek bulunduğunu dile getiren Şahali, bütçeye yönelik önerilerde bulunacaklarını belirtti.  

Şahali, bütçenin hükümetin önünü açacak bir bütçe olması icap ettiğini beyan etti.

Cumhurbaşkanı Vekili Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sıkıntılı Töre de, bütçe maratonunun iyi başladığını söyleyerek, dünyada yaşanmış olan değişimlerin gelir ve giderleri etkilediğini belirtti.

Pandemi ve Rusya- Ukrayna savaşı benzer biçimde unsurların etkilerinin sürdüğünü Gazze’de yaşanmış olan olayların da beklenmedik gelişmeler bulunduğunu dile getiren Töre, 6 Şubat depreminin de bütçeyi etkilediğini söylemiş oldu.  

Pahalılık ve dövizin yükselmesinin de bütçeyi etkilediğini kaydeden Töre, sadece gelirlerin artış göstermesi ve ek bütçenin hazırlanmasının sevindirici bulunduğunu söylemiş oldu.

Töre, 2024 yılının daha iyi bir yıl olması temennisinde bulunmuş oldu.

Töre’nin konuşmasının peşinden bütçenin genelinin görüşülmesine geçildi.

Cumhurbaşkanı Tatar, 10 Kasım dolayısıyla mesaj yayımladı

Cumhurbaşkanı Tatar, 10 Kasım dolayısıyla bildiri yayımladı

Bu sırada ilk sözü CTP Milletvekili Salahi Şahiner aldı.