Sergiyle ilgili meydana getirilen izahat şu şekilde:

Bu bölgeler dikkat... Elektrik kesintisi olacak...

Bu bölgeler dikkat… Elektrik kesintisi olacak…

Ek olarak Cumhuriyet’in 100.YIL Kadınlarının fotoğraflarının da sunulmuş olduğu sergiye otel misafirleri büyük ilgi gösterirken, sergi ada halkının da ziyaretine açık olacaktır.

16 Mayıs 1919 tarihinde “Ya Bağımsızlık Ya Ölüm” inancıyla yola çıkan Gazi Mustafa Kemal Mustafa Kemal Atatürk, 19 Mayıs 1919 ‘da Samsun’a çıkarak “Cumhuriyet’in kuruluşunun filizlerini atmıştır. Mustafa Kemal Mustafa Kemal Atatürk ve tabanca arkadaşlarının bağımsızlık mücadelesinin fotoğraflarının sergilendiği Cumhuriyet sergisinde, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin hangi çetin mücadeleler ile kurulduğu anlatılıyor.
 
1923 ‘te Türkiye Cumhuriyet’in kurulmasıyla sonuçlanan Kurtuluş Savaşı’nda bayanlar fazlaca büyük role sahipti. Her fırsatta hanımefendilerin önemini dile getiren ulusal kahramanımızın, bayanlar için TBMM’de haklarının güvence altına alınması mevzusunda gösterdiği çaba ve özveriler fazlaca değerlidir. Mustafa Kemal Mustafa Kemal Atatürk’ün “Ey kahraman Türk hanımı, sen yerde sürüklenmeye değil, omuzlar üstünde gökte yükselmeye layıksın.” sözünün ışığında yürüyen, 100. Senenin en başarıya ulaşmış Türk kadınlarının fotoğrafları da Cumhuriyet sergisinde sunulmuştur.     

100. Yıl Cumhuriyet Sergisinde Mustafa Kemal Atatürk, Türk Bayanları ve Cumhuriyet Sürecini yansıtan fotoğraflar görülmeye kıymet.