Sibel Tatar, 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları gününün, dünya genelinde evlatların haklarına ve refahına vurgu yapmak amacıyla her yıl kutlanan bugünün evlatların seslerini duyurmayı ve haklarını korumayı amaçladığını hatırlattı.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın eşi Sibel Tatar, 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları günü sebebiyle bir ileti yayınladı

Cengizköy'de korkutan kaza... 

Cengizköy’de korkutan kaza… 

Sibel Tatar mesajı şöyleki:

“20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü, Birleşmiş Milletler tarafınca 20 Kasım 1989 senesinde kabul edilen ve 193 ülke tarafınca onaylanmış olan Çocuk Hakları Sözleşmesi’nin yıldönümü olarak her yıl bu tarihte kutlanmaktadır. Vatanımızda ise bu sözleşme 12 Mart 1996 tarihinde meclisimiz tarafınca onaylanarak kabul edilmiştir. Bu günün amacı çocuk haklarına dikkat çekmek ve bu haklara ulaşamayan çocuklar için farkındalık oluşturmaktır.

Dünya genelinde evlatların haklarına ve refahına vurgu yapmak amacıyla her yıl kutlanan bu gün evlatların seslerini duyurmayı ve haklarını korumayı amaçlayan bir günüdür.

18 yaşın altındaki her bireyi çocuk olarak tanımlayan Sözleşme’de en temel değerler, fark gözetmeme, çocuğun yararının gözetilmesi, yaşama ve gelişme hakları ve son olarak da katılım hakkı olarak yer verilmiştir.

Çocuk hakları, kanunen yada etik olarak dünya üstündeki tüm evlatların doğuştan haiz olduğu; eğitim, sıhhat, yaşama, barınma; fizyolojik, ruhsal yada cinsel sömürüye karşı korunma şeklinde haklarının hepsini birden tanımlamakta kullanılan evrensel bir kavramdır.

Dünya Çocuk Hakları Günü, çocuk haklarına dikkat çekmek ve toplumu bu hakları korumak ve desteklemek için bilinçlendirmek amacıyla çeşitli etkinliklerle kutlanmaktadır. Bu etkinlikler; okul projeleri, seminerler, konferanslar, kampanyalar ve küçüklere yönelik öteki etkinliklerden oluşabilir. Bu sözleşme evlatların haklarını korumakta ve evlatların istismar, ayrımcılık ve şiddete karşı korunmasını sağlamaktadır.

Çocuk hakları da insan hakları ile beraber ele alınması ihtiyaç duyulan bir mevzudur. Bugün, dünyanın birçok yerinde mevcud insan hakları ihlalleri, çocuk boyutunda daha geniş kapsamlı ve büyüyerek, müdahale edilmesi daha zor bir halde yer verilmiştir. Internasyonal Af Örgütü’nün verilerine bakılırsa; daha azca gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde, emek sömürüsu sertlik, yasadışılık şeklinde alanlarda çocuk hakları ihlalleri daha büyük oranlarda görülmektedir.

Sadece tüm farkındalık emekleri ,soylemler ve bilhassa 20 Kasım şeklinde hususi günlerde çocuklarla ilgili haklar ve kararlar gündeme taşınsa da ne acıdır ki günümüzde savaşlar ve sonrasında yaşanmış olan göçlerle çocuk hakları ihlal edilmeye devam edilmektedir ve ne acıdır ki Gazze’de son olarak sayıları 4710 olarak belirlenen masum çocuklar öldürülmüştür ve öldürülmeye devam etmektedirler.

Ne yazık ki insan haklarından bahseden tüm dünya, çocuk hakları ihlaline ve son aşama acımasız olan bu katliama izleyici kalmıştır ve kalmaya da devam etmektedir. Dünya hem insan haklarını hem de çocuk haklarını savunmada sınıfta kalmıştır. Zulme uğrayan ve katledilen tüm canların ve evlatların acısı yüreklerimizi sızlatmaya devam ediyor.

Hepimizin ortak amacı; dini, dili, ırkı ve taabiyeti ne olursa olsun tüm insanların ve bilhassa de en savunmasız ve korunmaya muhtaç evlatların yaşamlarını sıhhatli, mutlu, rahatlık içinde ve güvende geçirmelerini sağlamak olmalıdır.

Bu fikir ile yola çıkarak, Cumhurbaşkanlığı himayelerinde 1. ‘Aile Çalıştayı’ ve ‘Çocuk Hakları’ çalıştayını düzenledik. Hedefimiz vatanımızda geleceğimizin güvencesi olan evlatlarımızın haklarını korumak ve hakettıklerı bakım ve korumayı geliştirip en üst seviyeye çıkarmaktır.

Şimal Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı’nda oluşturulan ‘Çocuk Haklarının Korunması ve Geliştirilmesine ilişkin Komite’ ve vatanımızda çocuklarla ilgili emekleri yürüten başta Toplumsal Hizmetler Dairesi, Ulusal Eğitim Bakanlığı ve Sıhhat Bakanlığı olmak suretiyle bu alanda etkinlik gösteren Sivil Cemiyet Kuruluşları olan, SOS Çocuk Köyü Derneği, Kıbrıs Türk Barolar Birliği, Evrensel Çocuk Hakları Derneği, Tangül Çağıner Ufaklıklara Yardım Vakfı ve Kemal Saraçoğlu Lösemili Çocuklar ve Kanserle Harp Vakfı ile beraber meydana getirilen uzun toplantılar sonucunda 29-30 Mart tarihlerinde I. Çocuk Hakları Çalıştayı düzenlenmiştir. İlgili tüm kurum, müessese ve akademisyenlerin iştirakı ile gerçekleşen çalıştay sonucunda oldukça detaylı bir netice raporu ve onun ışığında ‘Ulusal Fiil Planı’ oluşturulmuştur.

Ulusal Fiil Planı 2022-2025 yılları aralığında olmak suretiyle 3 senelik bir uygulama periyodunu kapsamaktadır. Belirlenen hedefler doğrultusunda yapılacak olan faaliyetlerin uygulama süreleri kısa, orta ve uzun vade olmak suretiyle belirlenmiştir.

Cumhurbaşkanlığı öncülüğünde gerçekleşen çalıştayların takip edeni olacağımızı söylemiş ve bu amaçla lüzumlu emek harcama planlarımızı uygulamaya koymuş bulunuyoruz. Bu emek harcamalar kapsamında komite tarafınca ‘Çocuk Hakkaniyet Yasası’ hazırlanarak Meclisimize gönderilmiştir. Çocuk Hakları Çalıştay Fiil Planı’nın uygulanma süreci ile ilgili olarak, ilgili kurumlarla iki kez toplantı gerçekleştirimiş olup, ilk toplantı 30 Mayıs 2023 tarıhınde , ikinci toplantı ise 26 Eylül 2023’de gerçekleştirilmiştir. Toplantılarda İlgili Kurumlar, ‘Ulusal Fiil Planı’’na bakılırsa yükümlülükleri ile ilgili başlatmış oldukları emek harcamalar hakkında data paylaşımı yapmışlardır. Süreç devam etmekte olup, Ocak ayında ilgili kurumların emekleri hakkında  1 senelik değerlendirme netice raporu kamuoyu ile paylaşılacaktır.

Tüm gayemiz vatanımızda yaşayan tüm evlatların eşit ve adil bir halde sıhhat, eğitim, korunma, barınma şeklinde temel haklarından faydalanmalarını sağlamak ve bunu sağlamak için de ilgili tüm Kurum ve Kuruluşlarla bu ortak amaç için ortaklık içinde çalışmaktır.

Kendi vatanımızda yaşayan tüm evlatların refah ve mutluluğu için çalışırken hem Gazze’de hem de dünyanın değişik coğrafyalarında hakları ihlal edilen, öldürülen tüm küçüklere meydana getirilen zulümün son bulmasını temenni ederken, tüm evlatların rahatlık ve itimat içinde yaşayabilecekleri bir dünya dilerim”