Berova: Devletimize sahip çıkmak, geliştirmek ve yüceltmek hepimizin asli görevidir

Berova: Devletimize sahiplenmek, geliştirmek ve yüceltmek hepimizin asli görevidir

“Vatanımızda ilacın tedarikinden hastaya ulaşmış olduğu noktaya kadar ciddi bir sistemsizlik, başıboşluk ve denetimsizlik mevcuttur” diyen Rogers, “Senelerdir gerek meclis kürsüsünden gerek basında bu tarz şeyleri anlatıyoruz, bu kara deliklerin kapatılmasını sağlayacak sistemin kurulması için davet yapıyoruz. KT Eczacılar Birliği de konu alıyor. Fakat, adım atılmıyor. Mevcut sistem suistimale açıktır; yitik kaçak olmasına oldukça müsaittir” ifadelerini kullandı. 

Rogers, yapılması gerekenleri ise 3 maddede özetledi:
1. İlaç Takip Sistemi hayata geçirilerek ülkeye, devlet hastanelerine ve sıhhat merkezlerine giren ve çıkan tüm ilaçlar takip altına alınarak kontrolü sağlanmalı, ilaç ülkeye girmiş olduğu andan hastaya ulaşmış olduğu noktaya kadar takip edilebilmelidir. 
2. İlaç Eczacılık Dairesi depolama alanları uygar hale getirilmelidir. Raf sistemi kurularak ilk giren ilacın ilk çıkması sağlanmalı ve israf önlenmelidir. 
3. Hususi ve kamu eczanelerinin, hastanelerinin ve İlaç ve Eczacılık Dairesi’nin tümünün merkezi bir sisteme bağlanması, yazılan reçetelerin online sistem üstünden takibinin ve denetiminin yapılması sağlanmalıdır. Bilhassa yeşil reçeteli ilaçlar için bu aşamada bir adım atılmış fakat aylardır hala tamamlanmamıştır. 

Rogers, açıklamasının devamında şunları kaydetti:
İlaç için aslına bakarsanız kafi bütçe ayırmayan hükümetler, mevcut sistemde mevcud kara deliklerlerle hastalara gereksinim duyan ilacı lüzumlu oranda ve zamanında ulaştıramamaktadır. Birçok hasta  mağdur olmaktadır. 
Emek harcama Bakanlığı’nda meydana getirilen tespit ile ilgili polise kabahat duyurusunda bulunulması mevzusu normal olarak önemlidir, sadece bu aslına bakarsanız kamu görevinin gereğidir. 
Hükümet bu mevzunun üzerine gitmekte hakkaten samimi ise, yapması ihtiyaç duyulan bellidir.  İlaç takip sistemi ve yukarıda belirtilen alt yapı ivedilikle kurulmalıdır. Senelerdir Sıhhat Bakanlığı, Emek harcama Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı aynı parti tarafınca yürütülmektedir. Eğer hakkaten kamu kaynaklarının verimli kullanılması ve hastaların iyi hizmet alması bir öncelik ise, gereğini yapmanın zamanı derhal şimdidir. Gerisi söz kalabalığıdır.