Başbakan Ünal Üstel, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Hususi ve heyetini kabul etti.

Üstel

Başbakanlık Onur Salonu’nda yer edinen kabulde konuşan Başbakan Üstel, bugün Şimal Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin (KKTC) en mutlu ve en heyecanlı günlerinden birini yaşadıklarını ifade ederek, CHP’nin yeni Genel Başkanı Özgür Hususi’in süre ayırıp, bu heyecanı ve mutluluğu paylaşmış olduğundan oldukça mutlu olduklarını söylemiş oldu.

CHP’nin, KKTC’de ayrı bir yeri bulunduğunu dile getiren Üstel, bugün KKTC’nin 40’ıncı yılı, gelecek yıl 20 Temmuz Kıbrıs Barış Harekatı’nın 50’nci yılı kutlanıyorsa bunun devrin TC Başbakanı Bülent Ecevit ve yardımcısı Necmettin Erbakan’ın yürekli davranışları yardımıyla bulunduğunu söylemiş oldu.

KKTC’de devrin Başbakanı Ecevit’in, “Kıbrıs’ın Karaoğlan’ı” olarak anıldığını ifade eden Üstel, “Hangi eve gitseniz Ecevit’in resmiyle karşı karşıya gelirsiniz” dedi. Başbakan Üstel, bundan dolayı CHP’ye Kıbrıs Türk halkının sempatisinin, bakış açısından değişik bulunduğunu kaydetti.

Geçmişe bakıldığında Osmanlı döneminden sonrasında İngiliz İdaresi’nde ve 1950’lerin peşinden Kıbrıs Türk halkının yaşadıklarının bugün Gazze’de yaşananların bir değişik versiyonu bulunduğunu belirten Başbakan Üstel, “Orada yaşananlar bizlere oldukça uzak değil” dedi. BM’nin duyarsızlığı, BMGK ve AB’nin sessizliğine işaret eden Üstel, Gazze’de 7 bini çocuk olmak suretiyle averaj 13 bin sivil insanoğlunun yaşamını kaybettiğini ifade ederek, bunun sebebinin karşı tarafın şuursuzca sivil insanların üzerine bomba yağdırması bulunduğunu söylemiş oldu.

En üzücü olaylardan birinin de hastanelerin bombardıman altında kalması bulunduğunu vurgulayan Üstel, “Biz savaşın ne işe yaradığını biliriz, savaşın ne getirdiğini biliriz. Zulüm altındaki, tutsaklık altındaki insanların neler çektiğini oldukça iyi bilen bir ülkenin ferdiyim, bugün başbakanım, partimin başkanıyım” şeklinde konuştu.

Dünyanın Gazze’de yaşananlara kulak vererek, ateşkes ve barışın  gelmesini dileyen Başbakan Üstel, Kıbrıs’a barışın 20 Temmuz 1974’te geldiğini kaydetti. Üstel, “Hem ülkemize barış geldi, hem de güneyde Rum kesimine barış getirdi” dedi.

Töre, Cumhuriyet anısına yapılan masterlar maçını izledi

Töre, Cumhuriyet anısına meydana getirilen masterlar müsabakasını izledi

KKTC’nin 40’ıncı yılını, ana vatan Türkiye Cumhuriyeti’nin 100’üncü yılını kutladıklarını dile getiren Üstel, “Nice nice yüzyılları ikimiz de beraber göreceğiz” diye konuştu. Üstel, KKTC’nin üstünden her türlü engelleme ve izolasyonların kalkacağı, ülkenin tanıtılacağı günlerin yakın olduğu düşüncesini beyan etti.

Hususi

CHP Genel Başkanı Özgür Hususi ise konuşmasında, CHP’nin Genel Başkanı olarak seçildikten sonrasında ilk ziyaretini, KKTC’ye yapacağını kurultayda delegelerle paylaştığını hatırlatarak, CHP’nin iktidar olduğu zamanlardaki devlet geleneğini muhalefetteyken de uygulaması gerektirme ettiğini kaydetti.

KKTC’nin CHP açısından ve CHP’nin de KKTC açısından önemini Başbakan Üstel’in harikulade özetlediğini belirten Hususi, heyetini tanıtarak, ilk kez gölge kabine uygulaması yaptıklarını söylemiş oldu.

CHP’nin birinci yüzyıldaki ilk kongresinin, 4 Eylül 1919’daki Sivas Kongresi bulunduğunu belirten Hususi, resmi olarak ilk kurultay 1926’da toplandığında ve oraya birinci kurultay denildiğinde, Mustafa Kemal Mustafa Kemal Atatürk’ün kürsüden, “Bu ikincisi… Birincisini Sivas’ta yaptık” söylediğini altını çizdi.

CHP’nin ikinci yüzyıldaki ilk kongresini ise yeni yaptığını dile getiren Hususi, ikinci yüzyıldaki kongrenin kendilerine iktidar olma görevi verdiğini beyan etti. Bundan dolayı bir gölge kabine duyuru ettiklerini belirten Hususi, gölge kabinede 9 hanım, 9 adam bakan görevlendirildiğini söylemiş oldu.

Hususi, dış politika mevzusunda Kıbrıs’tan başlayarak, Azerbaycan ile devam ederek, Balkanlar, Türk Cumhuriyetlerini içine alarak dünyadaki tüm siyasal akrabalarının iyi ilişkiler, etkileşim içinde olacağı bir süreci başlattıklarını kaydetti.

İsrail-Filistin içinde yaşananların insanlık dramını geçtiğini, soykırım noktasına geldiğini ifade eden Özgür Hususi, “Direkt sivillerin hedef alındığı sürece sessiz kalmamız söz mevzusu değil” dedi. Hususi, bundan sonraki süreçte oradaki kanı durdurmak için üstlerine ne düşerse yapma mevzusunda kati olduklarını altını çizdi.

“Ziyareti sabahki törenle sınırı olan bırakıp, sizlere gelmeseydik Kıbrıs halkının tercih etmiş olduğu, oldukça önemli bir partiyi ve Kıbrıs halkının tercihlerini yok saymış olurduk” diyen Hususi, iki ülke arasındaki ilişkilerde, iktidar ve karşıcılık ayrımı olmaksızın birbirlerini kucaklamaları, desteklemeleri gerektirme ettiğini belirtti.

“Kıbrıs’a yavru vatan diye yaklaşmıyoruz. Elbet insan en oldukça yavrusunu sever ve bu ifade kötü niyetli küçük bir ihtimal değildir bir tek biz Kıbrıs’a kardeş vatan diye bakıyoruz” diye konuşan CHP Genel Başkanı Hususi, eşitlik üstünden ilişki kurmanın, Kıbrıs halkına ve devletine gösterilmesi gereksinim duyulan saygının bir gereği bulunduğunu beyan etti.