Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’a Maraş ziyaretinde Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Osman Aytaç ve Gazimağusa Belediye Başkanı Süleyman Uluçay birlikte rol aldı. Tatar, Maraş’ta bando ile karşılandı.

-Tatar: “Burayı açma sonucu normal olarak hukukiydi”

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar yapmış olduğu açıklamada, 8 Ekim 2020’den bugüne, pandemi dönemine karşın Maraş’ı bir milyon 400 bin kişinin ziyaret ettiğini aktararak, Maraş açılımını ülke turizmi ve ekonomisi için büyük bir kazanım olarak değerlendirdi.

TSK ve GKK’nin Maraş’ı büyük bir titizlikle 46 yıl koruduğunu özetleyen Tatar, “Maraş’ın bugünlere gelmesinde buraya sahiplenen her insana bir kez daha teşekkür ederim” dedi. Maraş’ın tümünün kademeli olarak sivilleşmesi temennisi içinde bulunduğunu belirten Tatar, bunun için inşaat sahipleri ile Vakıf içinde bir çözüm icap ettiğini beyan etti.

Cumhurbaşkanlığı danışmanlarından Aydın Akkurt’un eski dosyaları karıştırması ve Ulusal Arşive başvurmasıyla hazırlanan “Kapalı Maraş Açılımı” adlı bir kitabını yayımladıklarını belirten Tatar, Maraş’ın 1974’te alınmasına vesile olan Osman Polat Paşa’yı da dualarla andı.

Maraş’ın birçok kez müzakerelerde pazarlık mevzusu bulunduğunu da anımsatan Cumhurbaşkanı Tatar, sözlerini şöyleki sürdürdü:

“Annan Planı’nda Rum tarafı ‘evet’ deseydi Maraş’ın iadesi söz mevzusuydu. Crans Montana’da gene benzer durumlar ortaya çıkmıştır. Kıbrıs Türk tarafı devamlı iyi niyetini ortaya koymuştur. Fakat öteki taraf tanınmış bir devlet olarak, Annan Planı’na ‘hayır’ demelerine karşın, Avrupa Birliği’ne tek taraflı olarak alınmalarından sonrasında dünyanın Kıbrıs Türk tarafına yapmış olduğu haksızlık daha da artmıştır.

Dolayısıyla ikimiz de durup seyredecek değildik, ikimiz de bir adım attık. Bizim hukukumuza nazaran anayasamıza nazaran verdiğimiz mücadeleye nazaran Anavatan Türkiye ile geliştirdiğimiz siyasete nazaran, Şimal Kıbrıs Türk Cumhuriyeti egemen bir devlettir ve Kapalı Maraş, Açık Maraş olduğu şeklinde, Şimal Kıbrıs Türk Cumhuriyeti sınırları içerisindedir. Dolayısıyla egemen devletin burayı açma sonucu normal olarak hukukiydi ve internasyonal hukuka da ters düşmediğini değerlendirdik. Ve doğal Türkiye Cumhuriyeti ile de istişare ettikten sonrasında Sayın Recep Tayyip Erdoğan Cumhurbaşkanımıza da danıştıktan sonrasında buranın 8 Ekim 2020 tarihinde açıldığını müşahede ettik.”

Tatar, Gazimağusa Belediye Başkanı Süleyman Uluçay’a, belediye çalışanlarına ve Maraş’ta alın teri döken her insana teşekkür ederken, Maraş’ın açıldığı gün Belediye Başkanlığı görevinde olan İsmail Arter’e de iyi dileklerini iletti.

Yeşilırmak: Benim 'eşimi öğretmen olarak alın' diye bir talebim olmadı

Yeşilırmak: Benim ‘eşimi öğretmen olarak alın’ diye bir talebim olmadı

-Uluçay

Gazimağusa Belediye Başkanı Süleyman Uluçay da konuşmasında Maraş açılımının üçüncü yılı sebebiyle ziyarette bulunduklarını belirterek, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ı Maraş’ta görmekten duyduğu mutluluğu dile getirdi. Uluçay, saat 12.00’de Maraş’a giren ziyaretçiye hatıra olarak armağan vereceklerini de kaydetti.