Cumhurbaşkanı Tatar, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Birleşmiş Milletler 78’inci Genel Kurulu’nda (BMGK) Kıbrıs mevzusunda verdiği mesajları ve New York’taki temaslarını BRT’ye değerlendirdi.

Cumhurbaşkanlığı’ndan meydana getirilen açıklamaya gore Tatar, Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın geçen yıl Birleşmiş Milletler 77’nci Genel Kurulunda “KKTC’nin tanınma ve izolasyonların kaldırılma zamanı gelmiştir” konuşmasının arkasından bu yıl aynı şekilde kuvvetli bir ileti verdiğini söylemiş oldu.

Tatar, “Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a şahsım ve Kıbrıs Türk halkı adına teşekkür ediyorum. İki devletlilik politikamız teyit edildi. Şimal Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni tanıtmalıyız” dedi.

Cumhurbaşkanı Tatar, Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın dünya meselelerine değinirken, Kıbrıs meselesiyle ilgili olarak, Doğu Akdeniz’de istikrarın devamı için Kıbrıs Türk halkının meşru hakları ve çıkarlarının kabul edilmesi gerektiğine yönelik izahat yaptığına dikkat çekti.

Erdoğan’ın, “federal temelde bir antlaşmanın olamayacağını her insanın bildiğine” işaret ettiğini anımsatan Tatar, değişik ülkelerle diplomatik ve siyasal bağlar kurularak, Şimal Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni tanımaya çağrı etmenin mühim bulunduğunu altını çizdi.

-“KKTC’nin kıymeti ve önemi terfi etti”

KKTC Gazete Manşetleri / 23 Eylül 2023

KKTC Gazete Manşetleri / 23 Eylül 2023

“Internasyonal düzeyde tahıl koridoru olmak suretiyle birçok mevzuda dünyada sözünü dinlettiren Türkiye Cumhuriyeti’nin bununla beraber Kıbrıs’ın garantör ülkesi bulunduğunu” ifade eden Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Kıbrıs’tan 40 mil uzaklıkta ve bununla beraber garantör ülke olan Türkiye’nin Kıbrıs’ta sözü, hakkı ve hukuku bulunduğunu kaydetti. Tatar, Doğu Akdeniz politikası ve tüm bu dengeler içinde KKTC’nin kıymeti ve öneminin yükseldiğini de belirtti.

Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşmasında, yeni politika olan “egemen eşitlik” ve “eşit statünün kabulü” olmadan görüşmelere geçilmeyeceğinin de yer aldığını aktaran Tatar, “Bir antak kalma olacaksa iki devlet içinde olacak” dedi.

Cenup Kıbrıs Rum Yönetimi Lideri Nikos Hristodilis’in amacının, “KKTC’yi, Rum Cumhuriyeti’ne dönüşen Cenup Kıbrıs Rum Yönetimi devletinin içine çekmek” olduğuna işaret eden Cumhurbaşkanı Tatar, hazırlanan bazı maddelerle vatandaşları kişisel beklentilerle kendi devletlerine biat ettirmek istediklerini altını çizdi.

Türkiye ile olan bağların koparılması noktasında karşı tarafın siyasetinin çökmekte bulunduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı, “Dünyanın gerçekleri, görme zamanı geldi” dedi. Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kuvvetli ve mühim bir ileti verdiğine vurgu meydana getiren Tatar, yeni siyasetin doğru yolda yürütüldüğünün teyit edildiğini kaydetti.

Kıbrıs Türkü’nün senelerdir Kıbrıs’ta eşitliği savunduğunu özetleyen Cumhurbaşkanı Tatar, federal temelde eşitlik olmayacağına gore iki devletin işbirliğinde, garantör ülke Türkiye Cumhuriyeti’nin söz hakkıyla eşitliğin egemen eşitlik temelinde olması icap ettiğini söyledi.

-New York temasları…

New York’taki temaslara da değinen Cumhurbaşkanı Tatar, hususi temsilcisinin güvenlik konseyi ve öteki ülkelerin temsilcileriyle görüştüğünü belirtti. İslam İşbirliği Teşkilatı ile görüştüğünü, Türk Devletler Teşkilatı ile de görüşeceğini özetleyen Tatar, cuma günü ise BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ile görüşeceğini bildirdi.

Tatar, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yemekte buluştuğunu, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile de görüştüğünü kaydetti.  Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıs Türkü’nün haklı mücadelesini, meşrutiyetini ve iki devlete dayalı çözüm zemini değişik platformlarda anlattığını da sözlerine ekledi.