Westminster’de Millbank House’da yer edinen yuvarlak masa toplantısında, İngiliz parlamenterler ile Kıbrıs Türk toplumu mensuplarına, Kıbrıs’taki zamanı ve Kıbrıs Türk halkının mücadelesini söyledi, iki devletli çözüm siyaseti hakkında data verdi.

Cumhurbaşkanı Tatar, Türkiye Cumhuriyeti’nin Kıbrıs Türk halkının, ulusal savaşım döneminden beridir her aşmada yanında ve destekçisi bulunduğunu belirtti, iki devletli çözüme de tam destek verdiğini söylemiş oldu.

Kıbrıs’ta bugün iki devlet bulunduğunu tüm kesimlerin bildiğini vurgulayan Tatar, garantör ülke İngiltere’nin de Kıbrıs gerçeklerini fazlaca yakından bildiğini kaydetti, Kıbrıs Türk halkının hak ve hukukunu koruması icap ettiğini belirtti.

Tatar, Kıbrıs’ta iki halkın, iki devletin her alanda iş birliğini geliştirebileceğini ve geleceğe yönelik pozitif yönde adımlar atabileceğini anlatarak, İngiltere’nin de bu çerçevede Kıbrıs siyasetini tekrardan gözden geçirmesi ve Kıbrıs Türk halkının beklentilerine yanıt vermesi icap ettiğini söylemiş oldu.

Amaçlarının, geçmişin tekrar yaşanmayacağı, adil, kalıcı, sürdürülebilir, Kıbrıs Türk halkının devleti, eşitliği, egemenliği, bağımsızlığı, internasyonal eşit statüsü, hak ve hukukunun korunması bulunduğunu ifade eden Tatar, Anavatan Türkiye Cumhuriyeti’nin garantörlüğünün de olmazsa olmaz bulunduğunu altını çizdi.

Federasyon görüşmelerinden bir netice alınamadığını anımsatan Tatar, Crans Montana görüşmelerini hatırlattı.

Kıbrıs Türk tarafının Cenevre’de, Türkiye Cumhuriyeti’nin tam desteğiyle iki devletli çözümü masaya koyduğunu belirten Tatar, artık Kıbrıs’ta gerçeklere nazaran hareket edilmesi ve bilhassa haksız ambargoların son bulması gerektiğine işaret etti.

Tatar, Kıbrıs’ta iki devletin iş birliğine dayalı bir çözüm bulunması icap ettiğini belirterek, Kıbrıs Türk halkının kendi geleceğini atama etme hakkı bulunduğunu belirtti.

Bir tarafın tüm anlaşmalara “hayır” demesine karşın Avrupa Birliği üyesi bulunduğunu, “evet” diyen öteki tarafın ise haksız ambargolar altında tutulmasının haksızlık ve eşitsizlik bulunduğunu belirten Tatar, artık bu haksızlık ve eşitsizliğe son verilmesi icap ettiğini altını çizdi.

Rum yönetiminin kendileriyle iş birliği yapmak yerine hala daha her alanda bir tek engelleme ardında bulunduğunu işaret eden Tatar, ekonomisi, kurumsal yapısı, eğitim, gezim, insan hakları, demokrasisiyle kuvvetli bir devlet olan KKTC’nin Türkiye Cumhuriyeti’nin desteğiyle gelişimini sürdürdüğünü söylemiş oldu.

Soruları da yanıtlayan Cumhurbaşkanı Tatar, KKTC’nin direkt uçuşlara yeni havalimanı ile hazır bulunduğunu, bu mevzuda İngiltere ile iş birliği yapılabileceğini söyledi.

Direkt uçuşların, direkt ticaretin, internasyonal spor faaliyetlerinin engellenmesinin insan haklarına aykırı bulunduğunu vurgulayan Tatar, İngiliz vatandaşlarının KKTC’de yaşadığını, ziyaret ettiğini, tecim yaptığına işaret etti, bu yüzden İngiltere’nin, İngiliz hükümetinin Kıbrıs siyasetini gerçeklere nazaran tekrardan gözden geçirmesi icap ettiğini söylemiş oldu.

Londra’daki genç neslin Kıbrıs Türk halkına uygulanan haksızlıkların ve eşitsizliğin bilincinde bulunduğunu ifade eden Tatar, tüm bu haksızlık ve eşitsizliğin son bulacağına, Kıbrıs Türk halkının dünyada hak etmiş olduğu yeri kesinlikle alacağına inanç belirtti.

Tatar, KKTC’nin, Kıbrıs Türk halkının görüşme masalarında senelerce süre kaybettiğini sadece artık daha çok süre yitirilmesine tahammülü olmadığını, gelişimini sürdüreceğini, geleceğe güvenilir adımlarla devam edeceğini söylemiş oldu.

Tatar, Türkiye Cumhuriyeti’nin, Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da Birleşmiş Milletler dahil her platformda KKTC’ye meydana getirilen haksızlıkları dile getirdiğini, tanınması ve öteki ülkelerin her alanda iş birliğini geliştirmesi çağrısı yaptığını anımsattı.

-Cumhurbaşkanı Tatar’ın Londra temasları

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Londra temasları süresince Westminster’da, parlamentoda, İngiliz parlamenter ve İngiltere’nin önde gelen medya temsilcileriyle de ara ara bir araya geldi.

Parlamento’da Tutucu Parti’den milletvekilleri Giles Watling ve David Jones ile görüşen Tatar, BBC, Daily Express, GB News, Daily Mail ve The Sun temsilcileriyle de bir araya geldi.

OKKALI ZAM... Sigara ve tütün ürünlerine bir zam daha!

OKKALI ZAM… Sigara ve tütün ürünlerine bir zam daha!

Görüşmelerde, Kıbrıs mevzusu yanı sıra Kıbrıs Türk halkının hakkaniyet arayışı, haksız izolasyonların devam etmesi, direkt tecim ve direkt uçuş mevzuları ele alındı, İngiltere’nin Kıbrıs Türk halkıyla eşitlik temelinde ilişki kurmasının önemine vurgu yapılmış oldu.

Bunun yanı sıra Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın egemen eşitlik ve eşit internasyonal statü zemininde ortaya koyduğu yeni vizyon ile Kıbrıs adasında iki devletin iş birliğine dayalı bir çözümle, gerçekçi ve sürdürülebilir bir anlaşmaya varılabileceği anlatıldı.

-Baroness Ece ile de görüştü

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Londra temasları kapsamında İngiltere Lordlar Kamarası üyesi Kıbrıs kökenli Baroness Meral Hüseyin Ece ile de görüştü, İngiltere’de, Kıbrıs Türk halkının haklı davasının anlatılmasına yönelik emekleri değerlendirdi.