Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, 8 Ekim 2020’de kapalı Maraş’ın bir bölümünün ziyarete açılması sürecini söyledi.

“Artık federal temelli görüşmelerden, Annan Planı Referandumu ve Crans-Montana görüşmelerinin peşinden umudun kesilmesiyle Maraş açılımını yapmak için neyi beklediğimizi sorguladık. Türkiye’nin de bu konudaki pozitif fikrini aldıktan sonrasında Maraş’ı açtık” diyen Tatar, o günü asla unutamadığını dile getirdi.

Açıldığı 2020’den bu yana Maraş’ı ziyaret edenlerin sayısının 1 milyon 200 bini aştığını kaydeden Tatar, başta Türkiye olmak suretiyle Cenup Kıbrıs dahil dünyanın birçok yerinden Maraş’ı görmeye gelenlerin sayısının her geçen gün arttığını bildirdi.

Maraş’ın, sınırları içinde bulunmuş olduğu Gazimağusa kentine ekonomik katkısı bulunduğunu belirten Tatar, sözlerine şu şekilde devam etti:

“Maraş şeklinde zamanı bir yeri 46 yıl sonrasında açmak KKTC’nin egemenlik zeminini güçlendirmiştir. KKTC Başbakanı’nın kararıyla Maraş’ın açılması KKTC’ye duyulan itimatı arttırmıştır. Maraş açılımının elbet ki ekonomik olarak bir potansiyeli bulunmaktadır ve bunun yansımaları olmuştur.”

Cumhurbaşkanı Tatar, Maraş’taki taşınmaz malların büyük bir bölümünün Kıbrıs Vakıflar İdaresine (Evkaf) ilişkin bulunduğunu vurgulayarak, bunların İngiliz sömürge idaresi döneminde talan edilerek Rumlara peşkeş çekildiğini söyledi.

Gelecekteki süreçte Taşınmaz Mal Komisyonu’nun Maraş’taki malları ilk sahiplerine iade, takas yada tazmin şeklinde değişik alternatifler üretebileceğini ifade eden Tatar, bölgedeki binaların hukuk yöntemiyle restore edilmesinin yada yıkılarak yerlerine yeni binalar yapılmasının en büyük temennisi bulunduğunu söylemiş oldu.

MARAŞ AÇILIMI

KKTC’de 18 Haziran 2019’daki Bakanlar Kurulu toplantısında, 1974’ten bu yana kapalı olan Maraş’ın açılması mevzusunda adımların atılması ve uzman bir ekiple bilimsel envanter emek harcaması yapılması sonucu alındı.

KKTC sınırları içindeki Maraş’ın kamuya ilişkin Demokrasi Caddesi ile sahil kısmının bir kısmı 8 Ekim 2020’de halkın kullanımına açıldı.

Bakanlar Kurulu kararıyla 12 Temmuz 2021’de Maraş açılımının ikinci aşaması kapsamında bir bölge daha askeri olmaktan çıkarıldı ve böylece Maraş’ın yüze 3,5’luk kısmı sivil hale getirildi.

KKTC makamları, Maraş’ta taşınmazı olan Rumlar ve 3. ülke vatandaşlarına Taşınmaz Mal Komisyonuna müracaat yapmaları çağrılarını sürekli yineliyor.

Dinçyürek: Mağusa Devlet Hastanesi'nde Fako yöntemiyle göz ameliyatları başlayacak

Dinçyürek: Mağusa Devlet Hastanesi’nde Fako yöntemiyle göz ameliyatları başlamış olacak

Cenup Kıbrıs Rum Yönetimi, (GKRY) Maraş’ta meydana getirilen açılım dahil tüm süreçlere karşı çıkarken, KKTC Maraş’taki egemenliğin kendinde bulunmasından dolayı bölgede istediği tutum hakkına haiz bulunduğunu vurguluyor.