Cumhurbaşkanlığı’nda yer edinen toplantı sonrası basına izahat meydana getiren UBP Genel Başkanı, Başbakan Ünal Üstel, Cumhurbaşkanı Tatar’ın New York sonrası bilgilendirme yaptığını beyan etti, gördüklerinin Rum zihniyetinin değişmediği, Kıbrıs Türk halkının yok saydığı bulunduğunu ve bunu kabul etmediklerini söylemiş oldu.

Kıbrıs’ta iki egemen halk bulunduğunu belirten Üstel, Erdoğan’ın BM Genel Kurulu’nda KKTC’nin tanıması çağrısı yaptığını, bundan mutlu olduklarını belirtti, “Halkımız adına teşekkür ederim” dedi. 

Türk Devletleri Teşkilatı ile ilişkilerin geliştirilmesi için çalıştıklarını, KKTC bayrağı ile orada temsil edildiklerini ifade eden Üstel, KKTC’yi dünyaya tanıtmak Türkiye ile beraber ambargoların aşılması ve geliştirilmesi için çalışmaya devam edeceklerini söylemiş oldu.

Üstel, Kıbrıs Türk halkının eşitliği kabul edilmeden görüşmelerin yapılmasının da söz mevzusu olmadığını beyan etti.

-Ataoğlu

DP Genel Başkanı, Başbakan Yardımcısı Fikri Ataoğlu da, görüşmeler öncesi olduğu şeklinde sonrasında da Cumhurbaşkanının bilgilendirme yaptığını beyan etti, Tatar’a teşekkür etti.

Ataoğlu, New York’a giderken KKTC’nin haklarının korunması, 50 yıl devam eden görüşme süreçlerinin 50 yıl daha sürmemesi yanında KKTC’nin ilişkilerinin geliştirilmesi, görünürlüğünün artırılmasına destek verdiklerini söylemiş oldu.

Şimdi de Azerbaycan ile ilişkilerin geliştirilmesiyle “kapının aralandığını” ifade eden Ataoğlu, KKTC’nin tanıtımı için çalışmaya devam edeceklerini söylemiş oldu.

-Erhürman

CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman, New York öncesinde yapıldığı şeklinde bugün de bilgilendirme toplantısı yapıldığını söylemiş oldu.

Bu tür toplantıların, değişik görüşlerin dinlenmesi bakımından pozitif yönde bulunduğunu ifade eden Erhürman, Cumhurbaşkanı Tatar ile kendilerinin Kıbrıs mevzusunun esasına dahil oldukça temel farklılıkları bulunduğunu belirtti.

Bunun yol açacağı sorunları da devamlı dikkate getirdiklerini ifade eden Erhürman, New York’ta bunu gördüklerini, Kıbrıs Türk tarafının orada görünmez kılındığını, yok sayıldığını savundu.

Rum liderin BM Genel Kurulu’nda Türkiye ve Recep Tayyip Erdoğan’a yönelik konuşma yaptığını ifade eden Erhürman, düşüncelerin değişik olabileceğini fakat Kıbrıs Türk tarafının hiçbir süre diyalog ve diplomasiden kaçmadığını, kaçmaması icap ettiğini söylemiş oldu.

Oğuz: Ülkeye girişleri daha sıkı tutmalıyız

Oğuz: Ülkeye girişleri daha sıkı tutmalıyız

“BM Genel Sekreteri tarafınca üçlü görüşme çağrısı yapıldığı fakat Tatar’ın reddettiği” ile ilgili açıklamalar yapıldığını da ifade eden Erhürman, “Bu doğru bir informasyon değilse niçin izahat yapılmadı?” diye sordu ve “Bu bir hatadır” dedi.