KKTC gerçeğine daha da haiz çıkarak, güçlendirmek için Meclis çatısı altında yapılacak çalışmaların önemine işaret eden Tatar, “KKTC tanınmadan, KKTC kabul edilmeden artık Kıbrıs’ta ve bölgede barışın istikrarı da mümkün değildir” dedi.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ile Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sıkıntılı Töre, yeni yasama yılının açılış töreni arkasından ortak basın açıklaması yapmış oldu.

Töre

İlk sözü alan Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sıkıntılı Töre, Cumhuriyet Meclisi’nin yeni yasama yılının bugün başladığını belirterek, başta Cumhurbaşkanı Ersin Tatar olmak suretiyle, törene katılan her insana teşekkür etti.

Ulusal davada Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, hükümet ve Türkiye’nin yürüttüğü ortaklaşa ulusal siyasetin yanında bulunduğunu söyleyen Töre, “iki devletli çözüm olursa olur, eğer olmazsa KKTC’nin kendi devleti var. Cumhuriyet Meclisi burada” dedi.  

Kıbrıs Türk halkının en yüce iradesinin Meclis’te temsil edildiğini kaydeden Töre, devletin varlığını, bağımsızlığını, halkın egemenliğini koruyacaklarına dair ant içtiklerini hatırlattı. Töre, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ı ulusal dava mevzusunda desteklediklerini yineledi.

TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın BM Genel Kurulu’nda yapmış olduğu konuşmadan dolayı teşekkür eden Töre, KKTC’nin yoluna güvenli adımlarla devam ettiğini ve edeceğini sözlerine ekledi.

Tatar

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar da, yeni yasama yılının hayırlı olması temennisinde bulunarak, Mecliste bugüne dek hizmet etmiş her insana teşekkür etti.

Meclis çatısı altında bugüne dek büyük mücadeleler verildiğini, Kıbrıs Türk halkının bağımsızlığı egemenliği, hürriyeti ve onurlu yaşamı için oldukça zor şartlarda çalıştığına işaret eden Cumhurbaşkanı Tatar, bu yıl KKTC’nin kuruluşunun 40. yılını kutlayacağını anımsattı.

Kıbrıs Türk halkının mühim aşamalardan geçtiğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Tatar, ulusal dava adına yürütülen yeni politika şu demek oluyor ki Kıbrıs Türk halkının egemen eşitliği ve eşit internasyonal statüsü teyit edilmeden resmi müzakerelere geçilmesinin mümkün olmadığını söylemiş oldu.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, muhalefetin normal olarak değişik düşünebileceğini fakat bu ülkenin geleceği ve gençliğin bekası için tüm bu internasyonal görüşme ve temasların bu temelde yürütülmesinin artık yaşamsal bir noktaya geldiğini belirtti. Tatar, Anavatan Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın BM Genel Kurulu’nda yapmış olduğu açıklamaların artık bu siyasetin daha da kökleştiğini gösterdiğini söylemiş oldu.

“Tanınma elbet bigün gelecektir, buna yürekten inanıyoruz” 

“Tanınma elbet bigün gelecektir, buna yürekten inanıyoruz” diyen Cumhurbaşkanı Tatar, şu anda tüm dünyanın artık Kıbrıs’ta iki ayrı halk, iki ayrı demokrasi ve iki ayrı devletin bulunduğunu öğrenmiş durumda bulunduğunu kaydetti.

Şenkul: Esas olan Doğu Çevre Yolu ve toplu taşıma hamleleridir

Şenkul: Esas olan Doğu Çevre Yolu ve toplu taşıma hamleleridir

Başbakan Ünal Üstel’in de yasama yılının açılışında söylediği şeklinde, geçmiş dönemde düzeltim durumunda oldukça sayıda emekler yapıldığını ifade eden Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, bir ekip ekonomik sıkıntılara karşın, yaşanmış olan pandemi periyodu, Rusya-Ukrayna savaşının devam etmesi sebebiyle bir ekip ciddi krizler yaşandığını, son günlerde Brent Petrol’ün gene yükselmesinin dünyada olduğu şeklinde devletimizde de bir pahalığa vesile bulunduğunu kaydetti.

-“Gençleri ve halkı umutsuzluğa sürükleyecek özellikte karşıcılık yapma zihniyetini doğru bulmuyorum”

Cumhurbaşkanı Tatar, muhalefetin eleştirilerini de değerlendirerek, normal olarak eleştiri yapılacağını sadece acımasız eleştirilerle işi siyaseten başka noktalara çekmenin, gençleri, halkı umutsuzluğa sürükleyecek özellikte karşıcılık yapma zihniyetini doğru bulmadığını altını çizdi.

Özeleştiri yapılması ve doğru çalışmaların yapılabilmesi için hep beraber savaşım verilmesi icap ettiğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, “KKTC geldiği noktada esas itibariyle hakikaten kökleşmekte, kurum ve kuruluşları, kendi demokrasisi içinde gittikçe daha da güçlenmekte. Bu Meclis çatısı altında yeni yasama döneminde yapılacak bir ekip düzeltim emekleri ile kamu maliyesi, şeffaflık ve hesap verilebilirlik güçlenecek” dedi.

“Acımasız ve hadsiz bir halde insanlara hakaret etmek ve diledikleri şeklinde hedef göstermek doğru değildir”

Yeni dönemde basın yasalarına da bakılması gerektiği dile getiren Cumhurbaşkanı Tatar, artık klasik anlamda gazeteciliğin yerini yeni toplumsal medya gazeteciliğine bıraktığını, bununla beraber oldukça değişik sıkıntıların yaşandığını söylemiş oldu.

Her insanın bir yere kadar ifade özgürlüğüne haiz bulunduğunu, düşünce ve ifade özgürlüğüne saygılarının sonsuz bulunduğunu dile getiren Cumhurbaşkanı Tatar, “Acımasız ve hadsiz bir halde insanlara hakaret etmek ve diledikleri şeklinde hedef göstermek doğru değildir. Dolayısıyla bunların başka ülkelerde olduğu şeklinde mutlak suretle gözden geçirilmesi gerekir” dedi.

Yeni yasama yılının hayırlara vesile olmasını temenni eden Cumhurbaşkanı Tatar, bölgedeki hakimiyeti ve dünyadaki söz sahibi bir ülke konumundaki Türkiye Cumhuriyeti’nin Doğu Akdeniz politikasının yanı sıra, değişen jeopolitik ve jeostratejik gelişmelerin KKTC’nin daha da yükselen bir kıymet bulunduğunu ortaya koyduğunu söylemiş oldu.

“KKTC tanınmadan, KKTC kabul edilmeden artık Kıbrıs’ta ve bölgede barışın istikrarı da mümkün değildir” diyen Cumhurbaşkanı Tatar, KKTC gerçeğine daha da haiz çıkarak güçlendirmek için Meclis çatısı altında yapılacak çalışmaların önemini altını çizdi.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, çalışmaların gelecek yıl Cumhurbaşkanlığı yerleşkesi ve yeni Meclis binasından yürütülmesi temennisinde bulunmuş oldu.