Türkiye’nin Kıbrıs için önemine vurgu meydana getiren Tatar, Türkiye’nin adadan çekilmesi halinde benzer olayların adada da yaşanabileceğini beyan etti.

KKTC’nin Türk Devletleri Teşkilatı’nın gözlemci üye olarak katılmasının peşinden, yeni olanaklara haiz bulunduğunu belirten Tatar, artık devlet kurumları, bilimsel niteliği olan kurumlar ve meslek odaları benzer biçimde kurumların bu çatı altında öteki Türk devletleriyle temaslarda bulunduğunu ve KKTC’yi temsil ettiğini kaydetti. Tatar, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in KKTC bayrağının ülkesinde hep dalgalanacağı ifadesini hatırlattı.

Tatar, İstanbul’daki temasları çerçevesinde katılmış olduğu Avrasya Stratejik Araştırmalar Platformu (ASAD) tarafınca düzenlenen “Türkiye Yüzyılında KKTC Perspektifi” konferansında soruları yanıtladı.

“KKTC aşama aşama dünyadaki haklı yerini alıyor”

Kapısız’dan Arhun’a: Siz çalıştıracak işçi değil, ezecek köle arıyorsunuz!

Kapısız’dan Arhun’a: Siz çalıştıracak işçi değil, ezecek köle aramıştınız!

Cumhurbaşkanı Tatar, tanınmaya yönelik stratejilerine ilişkin sual üstüne, KKTC üniversitelerinde 144 değişik ülkeden öğrencinin bulunduğunu, daha çok sayıda ülkeden turistin KKTC’ye geldiğini, yüzden fazla ülke ile tecim yapıldığını ve Türkiye üstünden uçakların KKTC’ye indiğini söylemiş oldu. Tatar, tüm bunların KKTC’nin aşama aşama dünyadaki haklı yerini aldığının göstergesi bulunduğunu kaydetti.

Cumhurbaşkanı Tatar, temennilerin tanınma bulunduğunu belirterek, Rusya’nın konsolosluk işlemleri başlatma sonucuna dikkat çekti. Tatar, halihazırda ABD ve İngiltere’nin konsolosluk hizmetleri bulunduğunu belirtti ve direkt uçuş yapılmasının bu aşamada büyük yarar sağlayacağını söylemiş oldu.

“Tanınmayı önemsiyorum sadece tüm mücadeleyi ona endeksleyemeyiz” diyen Tatar, BM’nin GüneyKıbrıs’ı adanın meşru devleti olarak gösterdiği haksız karara karşın çalışmalarını yürüttüklerini kaydetti. Cumhurbaşkanı Tatar, ülkelerle çeşitli ilişkileri ileri taşıyarak, geleceğe daha güvenli adımlarla yürümek için altyapıyı hazırladıklarını belirtti.

“Gereğini yapıyoruz, yapacağız”

Cumhurbaşkanı Tatar, Devlet Bahçeli’nin “KKTC’nin adının Kıbrıs Türk Cumhuriyet olarak değiştirilmesi” görüşünün sorulması üstüne, değişik görüşlerin olabileceğini sadece kendisinin bu görüşe yaklaşımının pozitif bulunduğunu söylemiş oldu. Tatar, isim değişikliğin sadece anayasal değişiklikle olabileceğini kaydetti.

Cumhurbaşkanı Tatar, ülkedeki sık hükümet değişikliğine ilişkin sual üstüne, ülkedeki sistem hakkında informasyon verdi. İstikrarı sağlamak adına milletvekillerinin bazı fedakarlıklarda bulunarak yönetime haiz çıkmaları icap ettiğini söyleyen Tatar, mevcut hükümetin üçüncü senesinde olduğuna işaret etti.

Yabancılara mal satışı mevzusuna da değinen Tatar, yanlış iddialarda bulunan “magazin basınının” dikkate alınmaması çağrısında bulunmuş oldu.

“Yahudi kolonisi” iddialarının doğru olmadığını söyleyen Cumhurbaşkanı Tatar, yasaya gore yabancılara satış öncesi güvenlik soruşturması yapıldığını belirtti  Bakanlar Kurulu’nun de bazı kararlqr aldığını aktaran Tatar, sözleşmelerden dolayı bazı istismarlar bulunduğunu ve tapuda kaydı olmayan işlemler yapıldığını beyan etti. Sıkıntılarının çözülmesi yönünde ciddi anlamda emek harcamalar yapıldığını ve gereğinin yapıldığını kaydeden Tatar,“Biz devletimizi bu şekilde tehlikeye atmayız” dedi 

Tatar, temaslarının tamamlanması peşinden yarın adaya dönecek

Cumhurbaşkanı Tatar, yarın katılacağı 7. İstanbul Iktisat Zirvesi peşinden adaya dönecek.